Избор ђака генерације у Панчеву: Просветна инспекција пресудила да је избор био регуларан

Просветна инспекција пресудила да је избор био регуларан, док кандидат из ужег избора и троструки првак државе из математике Никола Булатовић тражи оцену омбудсмана и Агенције за борбу против корупције

 

Панчево – Последњи дани школске године у панчевачкој Гимназији „Урош Предић“, институције која је превалила век и по, пролазе у знаку малог скандала око избора ђака генерације.
Актери праве драме су један од кандидата, Наставничко веће, градска просветна инспекција, у коју су се накнадно уплели и коментари професора, па чак и посетиоци друштвених мрежа.
Заплет је почео када је Никола Булатовић, један од двојице матураната у ужем избору за ласкаву титулу угледне школе, поднео приговор просветној инспекцији тражећи преиспитивање, па и поништавање одлуке Наставничког већа по којој је изабран син професора школе.
Прочитајте и Говор ученице генерације одјекнуо: Правда не постоји, једнакост је илузија!
Један од те двојице „одабраних“ каже да је управо од стране појединих наставника, који су учествовали у избору, обавештен о низу нерегуларности током јавног гласања, од тога да су отац и још један блиски сродник награђеног све време били присутни током одлучивања и на тај начин „сигурно утицали на неке од осталих професора да гласају тако, да се не замере колеги“, до правилника којем налази мане у нејасним критеријумима, који своде избор на лични доживљај гласача, за шта Никола каже да није коректно и да је омаловажило свих десет кандидата са позамашним биографијом о наставним и ваннаставним активностима, па и личним квалитетима, о којима се изјашњавао и ученички парламент.
„Сви они могли су да понесу ову титулу, зато сам овако и реаговао и није реч о томе да ја нисам изабран за ученика генерације. Разочаран сам и повређен читавом атмосфером, у којој је избор протекао, а највише порукама да по традицији када је у конкуренцији дете професора нисам имао никакве шансе. Нисам ни могао, ни хтео да све то прећутим“, каже Булатовић, државни првак из математике и власник више награда и признања за постигнуте резултате током средње школе.
Брзо је реаговала градска просветна инспекција у којој за Политику“ потврђују да су обавили ванредни надзор и утврдили да је при избору ђака генерације у свему поштован правилник школе.
„Проблем датира годинама уназад јер министарство није донело некакав акт или правилник којим би били прецизирани критеријуми и ближе прописана процедура оваквог избора. Тако свака школа може да донесе интерни акт о критеријумима за избор. Обавили смо ванредан теренски надзор и нашли да је оно што је школа прописала испоштовано“, наводи Виолета Текијашки, градски просветни инспектор.
А слична прича долази и из школе у којој, такође, наглашавају да су радили по правилнику, али и истичу да је суштина проблема што не постоји дефиниција ђака генерације, те се стога све своди на утисак професора који су четири године предавали тим ученицима, уз опаску да по правилнику није ни потребно да већина на седници Наставничког већа гласа, а већина је овога пута искористила то право.
– Ово је, колико знам, и први пут да је дете запосленог ученик генерације, а сваке године међу најуспешнијим матурантима има деце људи из нашег колектива. Желим да нагласим да је изабрани матурант ученик са много успеха, што не умањује квалитет осталих. Уздржаност дела чланова Наставничког већа управо произилази из тешкоће да се у конкуренцији овако невероватно добрих кандидата одабере један, а има их још незадовољних. Зато бих овогодишњи избор оценио као „никад лакше и никад теже“. Нажалост и минулих година смо имали ружних искустава, па у колективу сазрева став да је штетно бирати ученика генерације, јер онда они који не буду изабрани буду јако разочарани. Преиспитаћемо да ли ћемо убудуће уопште бирати ђака генерације, јер нас ни закон ни правилник на то не обавезују, а очигледно да је извор вишка емоција“, истиче Владимир Марић, директор Гимназије „Урош Предић“.
У међувремену, несуђени ђак генерације ове школе доживео је да по друштвеним мрежама почну да се ваљају напади на њега, од друге половине дојучерашњих педагога, па и оспоравања његових успеха, као троструког првака државе у математици и добитника низа других признања и награда, о којима напомиње није ни желео посебно да говори, јер су евидентни и свима добро познати.
Његово незадовољство и повређеност иду дотле да, каже, више неће крочити у зграду гимназије, па тако није узео ни једно од највиших признања за постигнут школски успех, Вукову диплому, за коју тврди да се добија на разноразне начине и да је овде толико девалвирана да за њега више нема никакав значај. – А нећу одустати ни од даље борбе. Обратићу се омбудсману и Агенцији за борбу против корупције и надам се да ће се тако у овом случају доћи до непристрасне оцене свега што се десило – каже Никола Булатовић.
 

Аутор: Олга Јанковић

 

Извор: Политика