Izgradnja društvenih veština – naučite dete kako se stiču prijatelji

Prijateljstvo je izuzetno važno u životu svakog čoveka, a ni deca nisu izuzetak. Da bi bila srećna, deca moraju osećati i društvenu i emocionalnu ispunjenost od prvih dana kada počnu da pokazuju interesovanje za svoje vršnjake.

Za decu, prijateljstvo je više od jednostavne društvene veštine. Stvaranje i održavanje kruga prijatelja pruža mogućnosti za razvoj društvenih veština i otkriva načine na koje se deca mogu nositi sa svojim emocijama. Kada roditelji pokušaju da prenesu svoje iskustvo i nauče dete da stvara prijateljstva, oni mu pomažu da izgradi karakter, da nauči da deli, da bude strpljiva, odgovorna, empatična osoba koja tretira druge sa poštovanjem i spremnošću za komunikaciju i saradnju.

Roditelji su oni koji imaju obavezu i mogućnost da oblikuju kvalitete deteta kako bi ga naučili kako se postaje dobar prijatelj. Mnogo puta smo pisali o tome kako deca svoje ponašanje oblikuju po uzoru na roditelje, tako da, ako žele da dete razvije određene karakterne karakteristike, roditelji moraju sami da ih demonstriraju.

Pre svega, kada se igrate i provodite vreme sa svojim detetom, koristite reči i izraze koje biste želeli da i vaše dete usvoji u svom svakodnevnom govoru: molim, hvala, izvini.

Timske igre i sport su odličan način da podignete osećaj odgovornosti, ali i način da dete pronađe prijatelje sa sličnim interesovanjima i fizičkim sposobnostima. Kada dete nauči i počne da primenjuje pravila timskih igara, biće mnogo lakše da se pridruži drugima i samouvereno stvara prijateljstva.

Za roditelje je važno da ohrabruju svoju decu da budu pozitivni i da imaju pozitivan stav prema svojim saigračima, da ih pozovu na zajedničke igre, ali i da poštuju određene društvene granice.

Na primer: U parkiću uvek pitajte možete li se igrati igračkom drugog deteta.

Da bi se nosilo sa zadatkom izgradnje uspešnih prijateljstava, dete se mora suočiti sa različitim društvenim situacijama. Kada detetu date priliku da što češće komunicira sa decom svog uzrasta, to se događa prirodno. Evo nekoliko korisnih saveta:

  • Objasnite detetu kako da prevaziđe neprijatnosti kada je na javnom mestu.
  • Uvek saslušajte šta dete ima da kaže i kako se oseća.
  • Naučite ga da čita govor tela, kao i druge verbalne znakove.
  • Naučite ga da prepoznaje i poštuje osećanja i mišljenja drugih ljudi, tako što ćete i sami poštovati tuđa osećanja.
  • Vežbajte umetnost pregovaranja i kompromisa na dnevnoj bazi. Ovo postaje veoma lako tokom igre.
  • Naučite svoje dete da govori mirno i da sluša druge strpljivo, da uspostavlja kontakt očima.
  • Pomozite detetu da nauči da izrazi svoje emocije i osećanja – radost, tugu, sreću, bes, uznemirenost, razočaranje, zadovoljstvo.
  • Ne štedite komplimente i lepe reči kada je to potrebno, posebno ako je vaše dete pokazalo hrabrost, poštovanje, samokontrolu.
  • Naučite svoje dete da prihvati druge onakve kakve jesu. Recite mu da nije dobra ideja da pokušava da ih promeni u skladu sa svojim stavovima i željama.

A najvažnija stvar koju treba naučiti dete je da je najbolji način da imamo dobre prijatelje, taj da budemo onakvi prijatelji kakve bismo i sami želeli da imamo.

Obratite pažnju!

Svaki roditelj bi trebalo da ima na umu da deca doživljavaju različite periode društvene nestabilnosti, ponekad neosetljivosti, pa čak i nepoštenja. Rezultat svakog takvog perioda je nepredvidiv. Važno je da roditelji prate promene u ponašanju i, ako primete da su u izolaciji ili se suočavaju s poteškoćama u izgradnji prijateljstava, podržite ih emotivno i budite na njihovoj strani. To može biti rezultat nedostatka simpatije prema drugima, pokušaja da se dominira drugima ili da se insistira na tome da se stvari rade samo na način koji voli. Znakovi koji ukazuju da dete ima problem su: korišćenje visokog tona dok govori, ponekad namerno ne dozvoljava drugoj deci da se igraju kvareći igru, ili ih ignoriše i otvoreno im se ruga. Svi ovi znakovi su poziv za pomoć.

U slučaju ozbiljnijih poteškoća, možete potražiti pomoć dečjeg psihologa koji će pomoći detetu da prevaziđe teškoće u izgradnji prijateljskih odnosa.

Priredila: M. Stević