Dobri roditelji su i dobri lideri

6 januara, 2020

Mnogi od kvaliteta koji nas čine dobrim roditeljima čine nas i velikim liderima, piše pisac, predavač i poslovni stručnjak Bernard Mar na svom profilu na poslovnoj mreži LinkedIn.

Roditelji koji su dobre vođe svojoj deci, zasigurno imaju potencijal da budu i uspešne vođe u poslu kojim se bave. A koje su to zajedničke osobine koje imaju i uspešni poslovni ljudi i roditelji lideri? Evo 10 malih smernica koje će vam to pokazati:

1. Lična moć je važnija od moći koje vam daje funkcija.

Ako ste ikad čuli sebe kako vičete: “Zato što sam ja tako rekla“ ili “Zato što sam ja tebe rosila, a ne ti mene!”, znajte da je beskorisna moć koju vam daje vaš položaj. Da, možda će vam to uspeti u kratkom roku, ali dugoročno, harizmatični i inspirativni lideri su mnogo uticajniji.

2. Uložite u budući uspeh.

Kao roditelj, kada primetite da vaše dete još uvek ne može da hoda, ne kažete:  „Pa, eti, takav je, nije mu suđeno da prohoda“. Roditelji neprestano ulažu u uspeh svoje dece, vode ih, podučavaju ih… veliki vođe to rade. Ne prihvataju da su njihovi zaposlenici statični, nesposobni da se razvijaju i uče – zato ulažu vreme, podršku i mentorstvo u njihov razvoj.

3. Preuzimate odgovornost.

Kao roditelj, ne možete preneti odgovornost za svoj najvažniji životni zadatak – odgajanje dece. Nema većeg autoriteta od vas. Dobar vođa je takođe odgovoran za ono što se dešava pod njegovim vođstvom.

4. Cenite poštenje i odgovornost.  

Roditelji često smatraju da je iskrenost najvažnija u porodičnoj dinamici, a laganje je neoprostivi greh. Isto je i sa dobrim vođama. Pravi vođa neće izgubiti strpljenje kada član tima prijavi loše vesti ili prizna grešku. Umesto toga, ceniće iskrenost i nagraditi odgovornost.

5. Oni su izvor pozitivizma.

Koliko puta ste čuli od majke ili oca da će  “sve biti u redu” kada se u vašem životu dogodilo nešto loše? Velike vođe su izvor pozitivizma čak i u teškim vremenima. Ovde se ne radi o slepom za stvarnost, već o težnji za optimizmom u teškim okolnostima.

6. Cene sitnice.

Roditelji uvek čuvaju crteže, figure od gipsa i čestitke koje im deca daju. Sećaju se spontanog „Hvala“ i ničim izazvanih zagrljaja. Na isti način, vođe cene male gestove. Oni primećuju i nagrađuju dodatni napor koji zaposleni ulažu kako bi se on osećao dobro i vrednovano.

7. Imaju visoke standarde.

Majke i očevi žele da se njihovi naslednici obrazuju – čak i ako im druga deca na igralištu nisu primer. Prave vođe takođe moraju imati velika očekivanja od svojih podređenih. Činjenica da neko redovno pravi duge pauze za ručak ili se pretvara da je bolestan nije nešto što oni mogu da prihvate – snažni lideri su jasni i kategorični po tim pitanjima.

8. Hvale više nego što kažnjavaju.

Roditelji koji uvek ističu greške svog deteta nisu dobri roditelji. Menadžeri koji se ponašaju ovako uopšte nisu lideri. Umesto da svaki razgovor započnu sa onim što nije u redu, pravi vođa prvo hvali i traži ono pozitivno.

9. Daju dobar primer.

Majke i očevi često postavljaju decu na prvo mesto, iznad svojih ličnih želja i težnji. Njihova posvećenost deci pomaže funkcionisanju cele porodice. Velike vođe takođe moraju biti strastveni u tome što rade – to je zarazno i može izgraditi jaku radnu kulturu koja nadahnjuje svakog člana tima.

10. Donose odluke.

Kao što je već rečeno, roditelji su vrhovni autoriteti. Stoga, ako nisu u stanju da donose teške odluke i nešto preduzmu, pati cela porodica. Isto se može reći i za lidere – ako su spori i nesigurni u odlukama, pati cela organizacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama