Добри родитељи су и добри лидери

6 јануара, 2020

Многи од квалитета који нас чине добрим родитељима чине нас и великим лидерима, пише писац, предавач и пословни стручњак Бернард Мар на свом профилу на пословној мрежи LinkedIn.

Родитељи који су добре вође својој деци, засигурно имају потенцијал да буду и успешне вође у послу којим се баве. А које су то заједничке особине које имају и успешни пословни људи и родитељи лидери? Ево 10 малих смерница које ће вам то показати:

1. Лична моћ је важнија од моћи које вам даје функција.

Ако сте икад чули себе како вичете: “Зато што сам ја тако рекла“ или “Зато што сам ја тебе росила, а не ти мене!”, знајте да је бескорисна моћ коју вам даје ваш положај. Да, можда ће вам то успети у кратком року, али дугорочно, харизматични и инспиративни лидери су много утицајнији.

2. Уложите у будући успех.

Као родитељ, када приметите да ваше дете још увек не може да хода, не кажете:  „Па, ети, такав је, није му суђено да прохода“. Родитељи непрестано улажу у успех своје деце, воде их, подучавају их… велики вође то раде. Не прихватају да су њихови запосленици статични, неспособни да се развијају и уче – зато улажу време, подршку и менторство у њихов развој.

3. Преузимате одговорност.

Као родитељ, не можете пренети одговорност за свој најважнији животни задатак – одгајање деце. Нема већег ауторитета од вас. Добар вођа је такође одговоран за оно што се дешава под његовим вођством.

4. Цените поштење и одговорност.  

Родитељи често сматрају да је искреност најважнија у породичној динамици, а лагање је неопростиви грех. Исто је и са добрим вођама. Прави вођа неће изгубити стрпљење када члан тима пријави лоше вести или призна грешку. Уместо тога, цениће искреност и наградити одговорност.

5. Они су извор позитивизма.

Колико пута сте чули од мајке или оца да ће  “све бити у реду” када се у вашем животу догодило нешто лоше? Велике вође су извор позитивизма чак и у тешким временима. Овде се не ради о слепом за стварност, већ о тежњи за оптимизмом у тешким околностима.

6. Цене ситнице.

Родитељи увек чувају цртеже, фигуре од гипса и честитке које им деца дају. Сећају се спонтаног „Хвала“ и ничим изазваних загрљаја. На исти начин, вође цене мале гестове. Они примећују и награђују додатни напор који запослени улажу како би се он осећао добро и вредновано.

7. Имају високе стандарде.

Мајке и очеви желе да се њихови наследници образују – чак и ако им друга деца на игралишту нису пример. Праве вође такође морају имати велика очекивања од својих подређених. Чињеница да неко редовно прави дуге паузе за ручак или се претвара да је болестан није нешто што они могу да прихвате – снажни лидери су јасни и категорични по тим питањима.

8. Хвале више него што кажњавају.

Родитељи који увек истичу грешке свог детета нису добри родитељи. Менаџери који се понашају овако уопште нису лидери. Уместо да сваки разговор започну са оним што није у реду, прави вођа прво хвали и тражи оно позитивно.

9. Дају добар пример.

Мајке и очеви често постављају децу на прво место, изнад својих личних жеља и тежњи. Њихова посвећеност деци помаже функционисању целе породице. Велике вође такође морају бити страствени у томе што раде – то је заразно и може изградити јаку радну културу која надахњује сваког члана тима.

10. Доносе одлуке.

Као што је већ речено, родитељи су врховни ауторитети. Стога, ако нису у стању да доносе тешке одлуке и нешто предузму, пати цела породица. Исто се може рећи и за лидере – ако су спори и несигурни у одлукама, пати цела организација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама