Измена закона унела забуну међу просветаре око оцењивања другог страног језика

22 децембра, 2018

Измена закона унела забуну међу просветаре око оцењивања другог страног језика. Шарчевић: Како год да оцене сада, бројчано или описно – неће погрешити

(Фото Д. Јевремовић)

ДРУГО полугодиште за ђаке основних школа донеће једну новину – други страни језик оцењиваће се бројчаном оценом. До тада ће бити усвојене измене Закона о основама система образовања и васпитања, којим је предвиђено враћање бројчаног оцењивања другог језика. На крају првог полугодишта из овог предмета биће закључене описине оцене: задовољава, добар и истиче се, јер је то препорука коју су школе добиле од Министарства просвете.

Прочитајте још: Директори најбољих школа падали на тесту за лиценцу

Министар Младен Шарчевић, међутим, поручује наставницима другог језика да могу да оцењују и бројчано и описно.

  • Како год оцене, неће погрешити – рекао је Шарчевић и најавио усвајање закона већ почетком наредне године.

Наталија Матић, директорка ОШ “Веселин Маслеша”, каже да ће у овој школи наставници другог језика поступити по препоруци Министарства и да ће закључене оцене бити описне.

  • Уколико се усвоји закон док траје прво полугодиште, које се завршава крајем јануара, прећи ћемо на бројчано оцењивање – каже за “Новости” директорка Матић.

 

У овој школи, иначе, деца као други страни језик могу да бирају немачки или руски. Наша саговорница истиче да је више ученика изабрало немачки, али да расте интересовање и за руски језик. Она наводи да деца схватају значај учења страних језика и да им то што се оцењују описно не утиче много на мотивацију да их уче.

С друге стране, Љиљана Ђурић, председница Друштва за стране језике и књижевност, сматра да је важно што је Министарство разумело потребу да се пређе на бројчано оцењивање, како ова генерација не била изгубљена у смислу мотивације да се посвети учењу и другог језика.

  • Знање два страна језика данас је минимум да бисте били конкурентни у послу и да бисте могли наставити школовање и усавршавање. То није луксуз, како се некада сматрало – каже Љиљана Ђурић за “Новости”.

Због тога је, истиче, врло важно да се други страни језик оцењује бројчано, јер описна оцена не мотивише довољно ученике.

  • Када један предмет издвојите, деца га не доживљавају озбиљно и сматрају да то градиво не треба да уче – каже Љиљана Ђурић.

ОБАВЕЗАН ОД 2013. ГОДИНЕ
ОБАВЕЗНИ други страни језик у школе је уведен реформом образовања из 2003. године. Од тада ученици од петог разреда надаље уче два страна језика, међу којима су енглески, француски, немачки, шпански, руски и италијански. Оцењиван је бројчаним оценама, али је прошле године преведен у изборни. Последњом изменом закона биће враћено бројчано оцењивање.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама