Izmena zakona unela zabunu među prosvetare oko ocenjivanja drugog stranog jezika

22 decembra, 2018

Izmena zakona unela zabunu među prosvetare oko ocenjivanja drugog stranog jezika. Šarčević: Kako god da ocene sada, brojčano ili opisno – neće pogrešiti

(Foto D. Jevremović)

DRUGO polugodište za đake osnovnih škola doneće jednu novinu – drugi strani jezik ocenjivaće se brojčanom ocenom. Do tada će biti usvojene izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojim je predviđeno vraćanje brojčanog ocenjivanja drugog jezika. Na kraju prvog polugodišta iz ovog predmeta biće zaključene opisine ocene: zadovoljava, dobar i ističe se, jer je to preporuka koju su škole dobile od Ministarstva prosvete.

Pročitajte još: Direktori najboljih škola padali na testu za licencu

Ministar Mladen Šarčević, međutim, poručuje nastavnicima drugog jezika da mogu da ocenjuju i brojčano i opisno.

  • Kako god ocene, neće pogrešiti – rekao je Šarčević i najavio usvajanje zakona već početkom naredne godine.

Natalija Matić, direktorka OŠ “Veselin Masleša”, kaže da će u ovoj školi nastavnici drugog jezika postupiti po preporuci Ministarstva i da će zaključene ocene biti opisne.

  • Ukoliko se usvoji zakon dok traje prvo polugodište, koje se završava krajem januara, preći ćemo na brojčano ocenjivanje – kaže za “Novosti” direktorka Matić.

 

U ovoj školi, inače, deca kao drugi strani jezik mogu da biraju nemački ili ruski. Naša sagovornica ističe da je više učenika izabralo nemački, ali da raste interesovanje i za ruski jezik. Ona navodi da deca shvataju značaj učenja stranih jezika i da im to što se ocenjuju opisno ne utiče mnogo na motivaciju da ih uče.

S druge strane, Ljiljana Đurić, predsednica Društva za strane jezike i književnost, smatra da je važno što je Ministarstvo razumelo potrebu da se pređe na brojčano ocenjivanje, kako ova generacija ne bila izgubljena u smislu motivacije da se posveti učenju i drugog jezika.

  • Znanje dva strana jezika danas je minimum da biste bili konkurentni u poslu i da biste mogli nastaviti školovanje i usavršavanje. To nije luksuz, kako se nekada smatralo – kaže Ljiljana Đurić za “Novosti”.

Zbog toga je, ističe, vrlo važno da se drugi strani jezik ocenjuje brojčano, jer opisna ocena ne motiviše dovoljno učenike.

  • Kada jedan predmet izdvojite, deca ga ne doživljavaju ozbiljno i smatraju da to gradivo ne treba da uče – kaže Ljiljana Đurić.

OBAVEZAN OD 2013. GODINE
OBAVEZNI drugi strani jezik u škole je uveden reformom obrazovanja iz 2003. godine. Od tada učenici od petog razreda nadalje uče dva strana jezika, među kojima su engleski, francuski, nemački, španski, ruski i italijanski. Ocenjivan je brojčanim ocenama, ali je prošle godine preveden u izborni. Poslednjom izmenom zakona biće vraćeno brojčano ocenjivanje.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama