Izostanci sa časova, roditelji na sudu

15 marta, 2019

 

Od početka primene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je obavezao škole da pokreću prekršajne postupke protiv roditelja zbog neopravdanih izostanaka dece, pokrenuto ih je 57. Doneto je šest odluka, izrečene su dve novčane kazne od po 5.000 dinara. Ipak, kako su nam rekli u školama, gotovo sve škole i dalje imaju problema sa izostancima. Prosek – 100 po učeniku.

Statistika Prekršajnog suda – najviše je postupaka protiv roditelja čija deca idu u osnovne škole, među kojima su i ona najmlađeg uzrasta – od prvog do četvrtog razreda.

“Ima slučajeva da kažu jeste i oni su svesni toga da dete nije išlo u školu, ali da im je dete bilo potrebno da im pomogne u domaćinstvu, u privređivanju i da je to u tom trenutku bilo važnije, a neki kažu i da su bili ubeđeni da deca idu u školu, najnormalnije su se spremala, ali nisu pohađala nastavu”, kaže Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda.

Dokazi su presudni. Od početka primene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je nametnuo obavezu školama da pokreću prekršajne postupke protiv roditelja, pokrenuto ih je 57.

Doneto je šest odluka, a dva zahteva su odbijena, jedna presuda je oslobađajuća, izrečene su tri opomene i dve novčane kazne od 5.000 dinara.

Ipak, kako su nam rekli u školama, ovo je krajnja mera. Gotovo sve škole imaju problem sa izostancima. Prosek je 100 izostanaka po učeniku. Priča se prvo sa đacima i sa roditeljima. Tako je i u Šestoj beogradskoj gimnaziji.

“Prekršajni postupak sigurno stoji kao opcija da se pokrene, jer nema veze što nije obavezna srednja škola, jer ako ju je neko upisao, on je preuzeo obavezu da je i završi u roku i onako kako je to propisano”, ističe Uroš Tepavac, pomoćnik direktora Šeste beogradske gimnazije.

Predviđene kazne su od 5.000 do 100.000 dinara. Međutim, za sada niko nije kažnjen najvišim iznosom. Stav suda je da prvi put treba biti blaži, a više kazne su za one koji ponavljaju prekršaj.

“Kada dobijete opomenu, vi niste prekršajno kažnjavani, jeste prekršajno sankcionisani i ulazite u registar prekršajnih sankcija, ali to nije kazna. Kazna je novčana ili zatvor”, objašnjava Marinović.

Bežanja sa časova na kojima se proverava znanje ima i u osnovnim školama, ali više u srednjim. I sami roditelji, kažu u školama, sve pravdaju, jer dozvoljeno je 25 neopravdanih izostanaka.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama