Janković: Prvi utisak o novom ministru prosvete je pozitivan

18 avgusta, 2016

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković: Želimo da vladi i novom ministru damo 100 dana da vidimo šta će da bude urađeno. – Ministar Šarčević: Biće zbrinuti svi tehnološki viškovi u prosveti, kojih ima oko 9.000

jasna jankovi
Školska godina neće početi štrajkom prosvetnih radnika, a svi tehnološki viškovi u prosveti biće raspoređeni u školama gde ima slobodnih mesta – zaključak je prvog sastanka novog ministra prosvete Mladena Šarčevića sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u obrazovanju. Šarčević je rekao da je u Beogradu tehnološki višak nešto više od 3.000 prosvetnih radnika i oko 6.000 u Srbiji, ali naglasio da su sva ta mesta rešiva. „Pitanje je samo prebacivanja sa jednog radnog mesta na drugo”, rekao je ministar prosvete, koji je i sam na početku karijere tri puta bio tehnološki višak.
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je nakon sastanka da štrajka neće biti, ali ne zato što nema problema u prosveti, već zato što žele da daju vladi i novom ministru 100 dana da vide šta će biti urađeno.
– Prvi utisak o novom ministru prosvete je pozitivan: dobili smo čoveka koji mnogo zna o obrazovanju – bio je nastavnik i profesor i u osnovnoj i u srednjoj školi, predsednik sindikata, štrajkovao, bio proglašen tehnološkim viškom i na kraju prešao u privatno obrazovanje. Dovoljno govori i činjenica da su sindikati pozvani na razgovor petog radnog dana novog ministra, što pokazuje da je Šarčević u sindikatima prepoznao saradnike, a ne protivnike – kaže za „Politiku” Jasna Janković. Ona dodaje i da je dobar znak to što je ministar na dogovoreni sastanak došao tačno na vreme, što do sada, kako kaže, nije bila praksa, „jer je uvek neko nekoga čekao”.
Na naše pitanje da li je na sastanku bilo reči o uputstvu prethodnog ministra Verbića da se ponovo formiraju odeljenja, ali prema novim kriterijumima, ona odgovara da je obećano da će da se otkloni propust od ponedeljka. Po tom uputstvu, škole treba da formiraju odeljenja sa većim brojem učenika, umesto da se broj đaka u odeljenju smanjuje, kako predviđa Strategija obrazovanja.
– Sastanku je prisustvovala i Verbićeva pomoćnica za srednje obrazovanje Snežana Marković, koja je rekla da su brojke tehnička greška. Ovo uputstvo je trebalo da bude isto kao i prošle godine, a po kriterijumima navedenim u pogrešnom uputstvu, jedan broj nastavnika bi ostao bez časova – objašnjava Jasna Janković.
Ona je objasnila da ovo uputstvo pogađa pre svega osnovne škole i ističe da će, ukoliko taj dokument ne povuče, doći do ogromnih turbulencija u školama, a broj tehnoloških viškova će se povećati.
Jankovićeva kaže i da su dobili uveravanja da će od ponedeljka škole dobiti uputstva i za raspodelu tehnoloških viškova, sa čim je trebalo da se počne 15. avgusta. Sindikati su, po njenim rečima, takođe tražili od novog ministra da preispita konkurs za 22 nova radna mesta koji je vlada raspisala 3. avgusta, što je, po oceni Jankovićeve – skandalozno, jer nisu raspoređeni nastavnici koji su ostali bez dela norme.
– Ministru sam poželeo dug mandat i da ne dočeka nijedan štrajk prosvetnih radnika. To znači da napravi dobar sistem i omogući da se prosveta u Srbiji razvija i da zauzme svoje mesto – izjavio je nakon sastanka prof. dr Tomislav Živanović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost”.
On smatra da je novi ministar prosvete dobro uočio da su najveći problemi u prosveti inspekcija i organizacija školskih uprava, kao i da su sindikati tu da pomognu u rešavanju i tih problema.
Sa sindikatima su dogovoreni redovni sastanci, kako bi se rešavala goruća pitanja, a naredni bi mogao da bude već za desetak dana.

Zukorlićev program na javnoj raspravi

Osim sa sindikalnim liderima, ministar Šarčević je razgovarao i sa Muamerom Zukorlićem, predsednikom skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Dogovorena je efikasnija saradnja Ministarstva i Odbora kako bi se sva otvorena pitanja u obrazovanju i nauci što pre rešavala.
Zukorlić je ovih dana sačinio program rada odbora kojem predsedava i juče ga stavio na javnu raspravu koja će trajati mesec dana. Po njegovim rečima, program je bazirao na prethodnim strategijama donetim u oblasti obrazovanja još iz 2001. godine, poslat je na više relevantnih adresa i objavljen na zvaničnom skupštinskom sajtu.

 
Autor: Sandra Gucijan
 
Izvor: politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama