Јанковић: Закон о основама система образовања и васпитања даће моћ министру просвете

28 септембра, 2017

 
Уз звуке пиштаљки и поруку “Неће проћи” неколико хиљада запослених у јавним службама одржало је данас протест испред Владе Србије.

Фото: Фонет/ Зоран Мрђа


Они су тражили повлачење Нацрта закона о запосленима у јавним службама, који, како су рекли, од радника у образовању, здравству, култури, социјалним установама и науци прави грађане другог реда.
Скупу су присуствовали чланови Уније синдиката просветних радника Србије, Синдиката радника у просвети Србије, ГСПРС “Независност”, Новог синдиката здравства Србије и Новог синдиката БАС Београд. Током трајања протеста нико из Владе Србије није позвао представнике синдиката на разговор.
Јасна Јанковић, председница Уније, поручила је окупљенима да се синдикати нису договарали са државом око оваквог закона, нити је то оно што им је обећано после великог штрајка у школама. Јанковићева је рекла да су уместо праведних платних разреда добили закон који је запослене у јавним службама “обележио и дискриминисао”, те да они на то неће пристати. Излагање председнице Уније прекидано је звижуцима и негодовањем окупљених, као и повицима “неправда” и “оставке”. Јасна Јанковић је навела да теткице у школама имају зараду од 16.000 динара, те да их држава дотира до минималног личног дохотка, док су запослени са четвртим и шестим степеном на минималцу, а најпростија радна снага у јавним предузећима има веће плате од професора и лекара.
Она је додала да ће нови Закон о основама система образовања и васпитања дати моћ министру просвете да постави и разреши сваког директора школе, а да ће Закон о запосленима у јавним службама дати моћ сваком директору да процени и оцени своје запослене, да им одреди плату и да ли ће радити 50, 100 или 200 километара од места у којем живе.
– То значи да ће министар бити генерални директор свих српских школа и да ће контролисати сваког од нас. Где је ту систем – упитала је Јанковићева, напомињући да ово није скуп политичких партија, позиције или опозиције већ раднички бунт против неправде.
И Живорад Мркић, председник Новог синдиката здравства Србије, рекао је да “овакав закон не сме проћи”.
– Да ли Влада сматра да смо ми људи без части, да смо за изнајмјивање, да нас могу пребацивати где желе… господине Ружићу где су ти социјалистичке идеје кад си предлагао овакав закон – упитао је Мркић.
Он је поручио министру здравља Златибору Лончару да му сваки дан врхунски стручњаци одлазе из земље, да неће имати ко да оперише и прочита магнетне резонанце и позвао га да “не отвара нове сале, већ нова радна места и ствара животне услове за оне који остају овде”. Мркић је упозорио премијерку Ану Брнабић, министра за државну управу и локалну самоуправу Бранка Ружића и све остале који су креирали Закон о запосленима у јавним службама да је “ово био први дан, а биће и други и трећи”.
Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, је рекао да ће просветни радници тражити повећање плата за 25 одсто да би се изједначили са најнижом просечном платом од 55.000 динара у другим делатностима које се финансирају из буџета. Обећање власти да ће просветни радници добити највеће повећање, Брајковић је назвао преваром пред београдске изборе на коју не треба наседати.
Током трајања протеста део Немањине улице је био затворен за саобраћај, а окупљени су се разлишли уз поруку да је у току стварање још ширег синдикалног фронта и да ће се протести наставити.
Без страначких обележја
На протесту није било страначких обележја, а окупљени су носили синдикалне заставе и транспаренте на којима пише “Бунт”, “Одбранимо јавно добро – јавне службе су јавно добро!”, “Школе и факултете претворили сте у продавнице диплома и титула”, “Било да су на власти црвени, жути или црни, просвети се црно пише”…
У 70 одсто школа настава без прекида
Руководство Уније синдиката просветних радника каже да у 250 школа њихових чланица данас није било наставе. ИЗ Министарства просвете је саопштено да се у 70 одсто основних и средњих школа у Србији настава се одвија нормално. Kако се наводи, према подацима школских управа који су прикупљени од директора 1.751 основне и средње школе настава се у преподневној смени нормално одвијала у 1.232 школе.
Пише: В. Андрић
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама