Janković: Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja daće moć ministru prosvete

28 septembra, 2017

 
Uz zvuke pištaljki i poruku “Neće proći” nekoliko hiljada zaposlenih u javnim službama održalo je danas protest ispred Vlade Srbije.

Foto: Fonet/ Zoran Mrđa


Oni su tražili povlačenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, koji, kako su rekli, od radnika u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, socijalnim ustanovama i nauci pravi građane drugog reda.
Skupu su prisustvovali članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije, GSPRS “Nezavisnost”, Novog sindikata zdravstva Srbije i Novog sindikata BAS Beograd. Tokom trajanja protesta niko iz Vlade Srbije nije pozvao predstavnike sindikata na razgovor.
Jasna Janković, predsednica Unije, poručila je okupljenima da se sindikati nisu dogovarali sa državom oko ovakvog zakona, niti je to ono što im je obećano posle velikog štrajka u školama. Jankovićeva je rekla da su umesto pravednih platnih razreda dobili zakon koji je zaposlene u javnim službama “obeležio i diskriminisao”, te da oni na to neće pristati. Izlaganje predsednice Unije prekidano je zvižucima i negodovanjem okupljenih, kao i povicima “nepravda” i “ostavke”. Jasna Janković je navela da tetkice u školama imaju zaradu od 16.000 dinara, te da ih država dotira do minimalnog ličnog dohotka, dok su zaposleni sa četvrtim i šestim stepenom na minimalcu, a najprostija radna snaga u javnim preduzećima ima veće plate od profesora i lekara.
Ona je dodala da će novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja dati moć ministru prosvete da postavi i razreši svakog direktora škole, a da će Zakon o zaposlenima u javnim službama dati moć svakom direktoru da proceni i oceni svoje zaposlene, da im odredi platu i da li će raditi 50, 100 ili 200 kilometara od mesta u kojem žive.
– To znači da će ministar biti generalni direktor svih srpskih škola i da će kontrolisati svakog od nas. Gde je tu sistem – upitala je Jankovićeva, napominjući da ovo nije skup političkih partija, pozicije ili opozicije već radnički bunt protiv nepravde.
I Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije, rekao je da “ovakav zakon ne sme proći”.
– Da li Vlada smatra da smo mi ljudi bez časti, da smo za iznajmjivanje, da nas mogu prebacivati gde žele… gospodine Ružiću gde su ti socijalističke ideje kad si predlagao ovakav zakon – upitao je Mrkić.
On je poručio ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru da mu svaki dan vrhunski stručnjaci odlaze iz zemlje, da neće imati ko da operiše i pročita magnetne rezonance i pozvao ga da “ne otvara nove sale, već nova radna mesta i stvara životne uslove za one koji ostaju ovde”. Mrkić je upozorio premijerku Anu Brnabić, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i sve ostale koji su kreirali Zakon o zaposlenima u javnim službama da je “ovo bio prvi dan, a biće i drugi i treći”.
Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, je rekao da će prosvetni radnici tražiti povećanje plata za 25 odsto da bi se izjednačili sa najnižom prosečnom platom od 55.000 dinara u drugim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta. Obećanje vlasti da će prosvetni radnici dobiti najveće povećanje, Brajković je nazvao prevarom pred beogradske izbore na koju ne treba nasedati.
Tokom trajanja protesta deo Nemanjine ulice je bio zatvoren za saobraćaj, a okupljeni su se razlišli uz poruku da je u toku stvaranje još šireg sindikalnog fronta i da će se protesti nastaviti.
Bez stranačkih obeležja
Na protestu nije bilo stranačkih obeležja, a okupljeni su nosili sindikalne zastave i transparente na kojima piše “Bunt”, “Odbranimo javno dobro – javne službe su javno dobro!”, “Škole i fakultete pretvorili ste u prodavnice diploma i titula”, “Bilo da su na vlasti crveni, žuti ili crni, prosveti se crno piše”…
U 70 odsto škola nastava bez prekida
Rukovodstvo Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da u 250 škola njihovih članica danas nije bilo nastave. IZ Ministarstva prosvete je saopšteno da se u 70 odsto osnovnih i srednjih škola u Srbiji nastava se odvija normalno. Kako se navodi, prema podacima školskih uprava koji su prikupljeni od direktora 1.751 osnovne i srednje škole nastava se u prepodnevnoj smeni normalno odvijala u 1.232 škole.
Piše: V. Andrić
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama