Јанковић: Закон о платама нема везе са платним разредима

20 септембра, 2017

Председница Уније синдиката просветних радника Јасна Јанковић је у Новом дану упоредила Закону о платама у јавном сектору са нечим што се, како каже, код професора књижевности зове промашена тема – како год да напишете леп састав, кад промашите тему оцена је увек недовољан један.
„Много хвале закон али је он суштински промашио тему. Он везе нема са платним разредима, нити квари нити поправља било чији материјални положај, већ само на другачији начин уређује радно правни статус који је већ уређен Законом о раду“, сматра она.
Јанковић тврди да закон просветне раднике третира „као бића нижег реда у јавном сектору“.
„Показује тенденцију централитзације читавог система, како у Закону о основама система образовања и васпитања који је ушао у Скупштину, тако и у другим елементима јер ће вас директор, ког је поставио министар, оцењивати како сте радили. Дакле, директор који нема одговорности према колективу него само према министру који га може разрешити“, објашњава Јанковић.
Валентина Илић из Синдиката образовања Србије подсећа да је синдикат тражио да активно учествује у одређивању платних разреда и група.
„Синдикат образовања је донео одлуку да уђе у штрајк и захтева да плате у образовању морају бити подигнуте за 22,1 одсто и 12 одсто повећање које је министар обећао још 29. марта“, каже она.
Јанковић каже да је протест испред Владе Србије, који је заказан за 28. септембар, наставак протеста од 1. септембра кад су часови били скраћени на 30 минута, али да ће сад бити поптпуна обустава наставе.
„Ми с министарством водимо јалове разговоре, тамо се изјадамо једни другима – министар каже мени су руке везане, ми кажемо да нисмо тиме задовољни…“, објашњава Јанковић.
Илић додаје да ће Синдикат образовања Србије такође изаћи на протест кад закон уђе у Скупштину.
Говорећи о дешавањима у Основној школи „Светозар Милетић“ у Земуну у којој траје бојкот наставе због одлуке о смени директора, Јанковић каже да је једина добра вест одговорност родитеља и свест да је важно у коју школу иде њихово дете и ко ће му предавати, а да није добро то што министар мисли да то није његов проблем.
Наташа Дудук, мајка два ученика која се укључила у програм Н1, каже да Савет родитеља тражи да министар Младен Шарчевић одлуку повуче одлуку о смени директора док Управни суд не олдучи да ли је било кршења закона.
„Наша реакција на смену је последица чињенице да је школа добра, да су родитељи задовољни и да постоје добри међуљудски односи“, каже она.
Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама