Јасна Јанковић поново изабрана за председницу УСПРС

16 јуна, 2019

Јасна Јанковић поново је изабрана за председницу Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС), на седници која је одржана у Чачку.

За Јанковић је гласало 46 делегата, 26 гласова је добио други кандидат Милан Јевтић, док је њих десет било уздржано.

Ово је први пут да је неки председник УСПРС реизабран на ту функцију.

Јанковић је у изјави Мултимедијалној новинској агенцији (МНА) рекла да ће њен први корак у новом мандату бити спречавање затварања школа.

– Још у 19. веку, неки мање писмени људи су отварали школу поред цркве, а ми сад све то покушавамо да затворимо зато што немамо више новца. Школа и образовање се не мере новцем, они се мере оним што дете постигне када заврши школу, где оде и шта научи, колико воли, колико памти и на крају крајева колико пати – изјавила је Јанковић.

Она је рекла да ће разговарати и са онима који нису гласали за њу, како би видела шта је то у чему се не слажу.

– Саслушаћу сваког, мислим да је то нормално, природно да неко мисли другачије. Шта ће на крају бити, то не зависи само од мене, од њега (противкандидат), од њих (делегати који нису гласали за њу), то зависи од свеопште ситуације. Ситуација није наклоњена просвети и просветним радницима, јер ми увек инсистирамо на већем издвајају за образовање, али говоримо и да можемо да урадимо више ако издвајања за образовања у БДП-у буду већа. То је први корак који би требало да уради држава, ја ћу урадити своје, али шта ће држава – упитала је Јанковић.

Говорећи о неисплаћивању путних трошкова запосленима у просвети у Горњем Милановцу, она каже да се у тој општини не поштују Закон о раду, Закон о основама система образовања и васпитања, као и колетивни уговори.

– Увек се трудимо да постигнемо неки компромис, управо да државу не би коштали, а то је оно што нам стално замерају, много сте скупи. Међутим, овде се десило нешто невероватно, ми смо штедели државу, а они који раде за државу, они који су у општини ништа нису штедели. Иде се на тужбе – нагласила је Јанковић.

Коментаришући одлуку Министарства просвете, науке и технолошког развоја о укидању једног одељења друштвено-језичког смера због увођења рачунарског одељења у Првој београдској гимназији, Јанковић сматра да реформа гимназија још увек није дошла до четвртог разреда, да сада улази у трећи и да ће се за две године моћи сагледати шта се дешава са гиманзијама.

– Подржавам колеге, јер они најбоље знају ко се у ту гимназију пријављује. Не можемо ми из ове перспективе знати ко се пријављује у Прву београдску и где би они могли да имају највећи број ученика, а видите и сами да Србија остаје без деце – закључила је Јанковић.

Извор: МНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Јасна Јанковић поново изабрана за председницу УСПРС"

  1. Cile каже:

    Za Janković su glasali? Ima li padeža, novinari?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама