Један од знакова да сте имали срећно детињство

Једна од ствари по којима ћете препознати дете које расте окружено љубављу и пажњом су и омиљени јунаци и сликовнице. Оне које се читају стотине пута, које се излижу и исцепају, а никад не досаде. Ако се неке такве сликовнице сећате из свог детињства, то може значити само једно – да су вам родитељи неуморно читали једну те исту причу (или њих више) само зато што су видели колико у томе уживате. А без обзира на то колико је одраслом човеку досадно да исту причу чита сваког дана. По пет пута. Недељама.

Ако сте били један од тих срећника онда знате колико је омиљени јунак из књига у детињству важна фигура. Зато вам представљамо јунаке који се лако увлаче у дечја срца и који, ако их ваше дете већ није заволело, сигурно могу постати њихови омиљени другари из књига.

Петсон и Финдус

Мачак Финдус и чича Петсон су најбољи пријатељи који живе на малом имању међу њивама и ливадама, окружени кокошкама и кравама. О њиховим авантурама награђивани шведски писац и илустратор Свен Нурдквист написао је предивне сликовнице, инспирисан догодовштинама својих малих синова.

На српски је преведено 13 књига о овим јунацима: Како се мали Финдус изгубио, Торта од палачинки, Мачак Финдус и петао, Кокодакање у башти, Лов на лисицу, Јадни Петсон, Петсон кампује, Финдус се сели, Петсон слави Божић, које су намењене малишанима старијим од три године, затим сликовница Зар ти баш ништа не умеш, Петсоне?, с мање текста, одлична за прелаз од картонских књига ка сликовницама, као и издања мањег формата Где је Петсон? и Познајете ли Петсона и Финдуса?, с још мање текста, штампана на картону и идеална за децу узраста до три године. Недавно је објављен и илустровани роман Петсон прави деда Мраза у коме су описане нове догодовштине овог симпатичног двојца.

Звучне књиге о Пеци

Серијал звучних књига о симпатичном малом псу Пеци и његовим другарима спада међу омиљена издања за децу. Притискајући прстом означене кружиће у књигама, мали читаоци се, уз занимљиву причу и веселе илустрације, упознају с богатством звукова различитих инструмената, као и с најразличитијим музичким жанровима.

У прва два издања из ове едиције – Пеца и шумски оркестар и Пеца и циркуски оркестар – најмлађи читаоци упознали су бројне инструменте који чине класични и плехани оркестар. Уследиле су књиге Пеца воли оперу, Пеца воли Моцарта, Пеца слуша рок и Пеца слуша џез, а почетком године објављене су две нове књиге из тог серијала: Пеца слуша диско и Пеца слуша хип-хоп. Најновија књига из серијала о овом јунаку је Пеца воли Вивалдија. Радња приче одиграва се у Венецији, где се одржава чувени карневал. Сви носе маске и шарене костиме, свирају и плешу, а мноштво гондола плови венецијанским каналима. Са свих страна чују се разни звуци. Пеци се ипак од свега тога највише допада Вивалдијева музика…

Шта све Ана зна

Девојчица Ана Лукић, радознала и непосредна, брзо је постала омиљена јунакиња едиције Шта све Ана зна. Ова серија сликовница-преклапалица намењена је најмлађим читаоцима. Стране које се преклапају и цртежи иза њих претварају сликовницу у занимљиву играчку. Веселе стихове аутора Симеона Маринковића подржавају и топле илустрације Душана Павлића, који је Ану учинио познатом другарицом многих генерација предшколаца код нас и у свету.

У овом серијалу до сада је објављено тринаест издања: Лепо понашање, Чување природе, Добри савети, Добри суседи, Другарство, Здрава храна, Здрав живот, О саобраћају, О спорту, О срећи, У вртићу, У кући и најновија – Полазак у школу, у којој ова популарна јунакиња постаје ђак првак.

После великог успеха књига о Ани настао је нов серијал од четири сликовнице под називом Ана и Филип истражују, намењене предшколцима и млађим основцима. Ани се у овим малим енциклопедијама природе придружио другар Филип, с којим је кренула у узбудљиво истраживање шума, река, мора и ливада.

Грозон

Сликовница Грозон Џулије Доналдсон од 1999. године, када је први пут објављена, преведена је на десетине језика широм света, штампана је у преко 10 милиона примерака и по њој су направљене позоришне представе које се играју на Вестенду и Бродвеју. Ова књига је једна од најпродаванијих и најомиљенијих прича за лаку ноћ у Великој Британији, а библиотекари из те земље изабрали су је за једну од десет најбољих сликовница свих времена. Ова прича у стиховима говори о довитљивом мишу који, шетајући кроз густ и таман гај, измишља страшно шумско чудовиште Грозона и тако плаши сваку животињу која би да га поједе. Преокрет у причи настаје када се изненада показује да Грозон и није баш сасвим измишљено биће. Испричана вешто, ова поема заправо постаје идеално штиво за читање пред спавање.

Наставак приче о овом необичном чудовишту доноси сликовница Грозоново дете, а препоручујемо вам и занимљиву књигу с налепницама Грозон истражује природу.

Мишко Пишко

Књиге из едиције Мишко Пишко доносе нам приче о тешкоћама одрастања с којима се сусреће један мали дечак. Серија обухвата седам сликовница које су намењене деци у узрасту до четири године: Мишко Пишко, Мишко Нећејед, Мишко Плашљивко, Мишко Љубоморко, Мишко Љутко, Мишко Стидљивко и Мишко и пундравци. Књиге је написао Симеон Маринковић, а илустровали су их Добросав Боб Живковић и Тихомир Челановић.

Прва и најпознатија сликовница из ове едиције јесте књига Мишко Пишко, која се бави темом дететовог навикавања на ношу. Од објављивања прве књиге о Мишку прошло је више од 25 година и све то време књиге из овог серијала убрајале су се међу најпопуларнија издања Креативног центра зато што отворено, непосредно и с хумором говоре о разним тешкоћама одрастања, од којих су неке навикавање на ношу, слаб апетит, надвладавање љубоморе, страха и стидљивости.

Радознали Меда

Уз сликовнице из серијала Радознали Меда читаоци ће с главним јунаком кренути у откривање света! Сликовнице с рупицама наводе малишане да погађају шта се крије на наредној страници – у књизи Где је моја мама? меда креће у потрагу за својом мамом и упознаје друге бебе животиње и њихове мајке, док у сликовници Ко је то гладан? учи чиме се која животиња храни док трага за сочним крушкама.

Радознали Меда је главни јунак и књиге Медин први речник, која је намењена најмлађима и помаже им у развоју речника и формирању првих појмова. Сваки појам представљен је јасном и привлачном илустрацијом. Књига обухвата 15 тема, с више од 200 пажљиво изабраних речи које су повезане са свакодневним дететовим искуством.

Тиги

У популарној едицији Отвори прозорчић! објављене су четири картонске сликовнице у којима ће се најмлађи читаоци упознати с новим јунаком Тигрићем Тигијем.

Књиге Тиги, време је за спавање, Тиги, време је за ручак, Тиги путује и Тиги, хајдемо у шетњу упознају малишане с првим речима, подстичу машту, развијају истраживачки дух и способност довођења слика и појмова у међусобну везу. Отварањем прозорчића иза којих се крију одговори најмлађи читаоци ће, уз Тигијеву помоћ, на забаван и подстицајан начин стећи добре навике, научиће да именују животиње и сазнаће многе занимљивости. Једноставан текст и топле илустрације прилагођене су деци у узрасту до три године, а прозорчићи који се отварају претварају картонску сликовницу у занимљиву играчку. На основу авантура Тигрића Тигија и његових другара настао је кратак анимирани филм Тиги путује.

Каубој Коста

Духовите књиге из серијала о каубоју Кости пуне су авантура и занимљивих обрта, уз привлачне и веселе илустрације. Због интересантног садржаја, обима текста и величине слова ове књиге одличне су за унапређивање читалачког самопоуздања код читалаца почетника.

У овом серијалу објављене су четири књиге: Каубој Коста и његова свиња Цица, Каубој Коста и пони прдигуз, Каубој Коста и досадне кокошке и Каубој Коста и Грозни Френк. Почетком наредне године биће објављене још две књиге: Каубој Коста и Тома Торнадо и Каубој Коста на родеу.

Овај необични јунак живи усред Дивљег запада, на ранчу Срећица, са својим верним пријатељицама свињом Цицом и кравом Ружом. Ранч је окружен густом шумом кактуса која их штити од бандита и којота, али због које их скоро нико не посећује. Ипак, живот на ранчу Срећица никада није досадан.