Jedan od znakova da ste imali srećno detinjstvo

Jedna od stvari po kojima ćete prepoznati dete koje raste okruženo ljubavlju i pažnjom su i omiljeni junaci i slikovnice. One koje se čitaju stotine puta, koje se izližu i iscepaju, a nikad ne dosade. Ako se neke takve slikovnice sećate iz svog detinjstva, to može značiti samo jedno – da su vam roditelji neumorno čitali jednu te istu priču (ili njih više) samo zato što su videli koliko u tome uživate. A bez obzira na to koliko je odraslom čoveku dosadno da istu priču čita svakog dana. Po pet puta. Nedeljama.

Ako ste bili jedan od tih srećnika onda znate koliko je omiljeni junak iz knjiga u detinjstvu važna figura. Zato vam predstavljamo junake koji se lako uvlače u dečja srca i koji, ako ih vaše dete već nije zavolelo, sigurno mogu postati njihovi omiljeni drugari iz knjiga.

Petson i Findus

Mačak Findus i čiča Petson su najbolji prijatelji koji žive na malom imanju među njivama i livadama, okruženi kokoškama i kravama. O njihovim avanturama nagrađivani švedski pisac i ilustrator Sven Nurdkvist napisao je predivne slikovnice, inspirisan dogodovštinama svojih malih sinova.

Na srpski je prevedeno 13 knjiga o ovim junacima: Kako se mali Findus izgubio, Torta od palačinki, Mačak Findus i petao, Kokodakanje u bašti, Lov na lisicu, Jadni Petson, Petson kampuje, Findus se seli, Petson slavi Božić, koje su namenjene mališanima starijim od tri godine, zatim slikovnica Zar ti baš ništa ne umeš, Petsone?, s manje teksta, odlična za prelaz od kartonskih knjiga ka slikovnicama, kao i izdanja manjeg formata Gde je Petson? i Poznajete li Petsona i Findusa?, s još manje teksta, štampana na kartonu i idealna za decu uzrasta do tri godine. Nedavno je objavljen i ilustrovani roman Petson pravi deda Mraza u kome su opisane nove dogodovštine ovog simpatičnog dvojca.

Zvučne knjige o Peci

Serijal zvučnih knjiga o simpatičnom malom psu Peci i njegovim drugarima spada među omiljena izdanja za decu. Pritiskajući prstom označene kružiće u knjigama, mali čitaoci se, uz zanimljivu priču i vesele ilustracije, upoznaju s bogatstvom zvukova različitih instrumenata, kao i s najrazličitijim muzičkim žanrovima.

U prva dva izdanja iz ove edicije – Peca i šumski orkestar i Peca i cirkuski orkestar – najmlađi čitaoci upoznali su brojne instrumente koji čine klasični i plehani orkestar. Usledile su knjige Peca voli operu, Peca voli Mocarta, Peca sluša rok i Peca sluša džez, a početkom godine objavljene su dve nove knjige iz tog serijala: Peca sluša disko i Peca sluša hip-hop. Najnovija knjiga iz serijala o ovom junaku je Peca voli Vivaldija. Radnja priče odigrava se u Veneciji, gde se održava čuveni karneval. Svi nose maske i šarene kostime, sviraju i plešu, a mnoštvo gondola plovi venecijanskim kanalima. Sa svih strana čuju se razni zvuci. Peci se ipak od svega toga najviše dopada Vivaldijeva muzika…

Šta sve Ana zna

Devojčica Ana Lukić, radoznala i neposredna, brzo je postala omiljena junakinja edicije Šta sve Ana zna. Ova serija slikovnica-preklapalica namenjena je najmlađim čitaocima. Strane koje se preklapaju i crteži iza njih pretvaraju slikovnicu u zanimljivu igračku. Vesele stihove autora Simeona Marinkovića podržavaju i tople ilustracije Dušana Pavlića, koji je Anu učinio poznatom drugaricom mnogih generacija predškolaca kod nas i u svetu.

U ovom serijalu do sada je objavljeno trinaest izdanja: Lepo ponašanje, Čuvanje prirode, Dobri saveti, Dobri susedi, Drugarstvo, Zdrava hrana, Zdrav život, O saobraćaju, O sportu, O sreći, U vrtiću, U kući i najnovija – Polazak u školu, u kojoj ova popularna junakinja postaje đak prvak.

Posle velikog uspeha knjiga o Ani nastao je nov serijal od četiri slikovnice pod nazivom Ana i Filip istražuju, namenjene predškolcima i mlađim osnovcima. Ani se u ovim malim enciklopedijama prirode pridružio drugar Filip, s kojim je krenula u uzbudljivo istraživanje šuma, reka, mora i livada.

Grozon

Slikovnica Grozon Džulije Donaldson od 1999. godine, kada je prvi put objavljena, prevedena je na desetine jezika širom sveta, štampana je u preko 10 miliona primeraka i po njoj su napravljene pozorišne predstave koje se igraju na Vestendu i Brodveju. Ova knjiga je jedna od najprodavanijih i najomiljenijih priča za laku noć u Velikoj Britaniji, a bibliotekari iz te zemlje izabrali su je za jednu od deset najboljih slikovnica svih vremena. Ova priča u stihovima govori o dovitljivom mišu koji, šetajući kroz gust i taman gaj, izmišlja strašno šumsko čudovište Grozona i tako plaši svaku životinju koja bi da ga pojede. Preokret u priči nastaje kada se iznenada pokazuje da Grozon i nije baš sasvim izmišljeno biće. Ispričana vešto, ova poema zapravo postaje idealno štivo za čitanje pred spavanje.

Nastavak priče o ovom neobičnom čudovištu donosi slikovnica Grozonovo dete, a preporučujemo vam i zanimljivu knjigu s nalepnicama Grozon istražuje prirodu.

Miško Piško

Knjige iz edicije Miško Piško donose nam priče o teškoćama odrastanja s kojima se susreće jedan mali dečak. Serija obuhvata sedam slikovnica koje su namenjene deci u uzrastu do četiri godine: Miško Piško, Miško Nećejed, Miško Plašljivko, Miško Ljubomorko, Miško Ljutko, Miško Stidljivko i Miško i pundravci. Knjige je napisao Simeon Marinković, a ilustrovali su ih Dobrosav Bob Živković i Tihomir Čelanović.

Prva i najpoznatija slikovnica iz ove edicije jeste knjiga Miško Piško, koja se bavi temom detetovog navikavanja na nošu. Od objavljivanja prve knjige o Mišku prošlo je više od 25 godina i sve to vreme knjige iz ovog serijala ubrajale su se među najpopularnija izdanja Kreativnog centra zato što otvoreno, neposredno i s humorom govore o raznim teškoćama odrastanja, od kojih su neke navikavanje na nošu, slab apetit, nadvladavanje ljubomore, straha i stidljivosti.

Radoznali Meda

Uz slikovnice iz serijala Radoznali Meda čitaoci će s glavnim junakom krenuti u otkrivanje sveta! Slikovnice s rupicama navode mališane da pogađaju šta se krije na narednoj stranici – u knjizi Gde je moja mama? meda kreće u potragu za svojom mamom i upoznaje druge bebe životinje i njihove majke, dok u slikovnici Ko je to gladan? uči čime se koja životinja hrani dok traga za sočnim kruškama.

Radoznali Meda je glavni junak i knjige Medin prvi rečnik, koja je namenjena najmlađima i pomaže im u razvoju rečnika i formiranju prvih pojmova. Svaki pojam predstavljen je jasnom i privlačnom ilustracijom. Knjiga obuhvata 15 tema, s više od 200 pažljivo izabranih reči koje su povezane sa svakodnevnim detetovim iskustvom.

Tigi

U popularnoj ediciji Otvori prozorčić! objavljene su četiri kartonske slikovnice u kojima će se najmlađi čitaoci upoznati s novim junakom Tigrićem Tigijem.

Knjige Tigi, vreme je za spavanje, Tigi, vreme je za ručak, Tigi putuje i Tigi, hajdemo u šetnju upoznaju mališane s prvim rečima, podstiču maštu, razvijaju istraživački duh i sposobnost dovođenja slika i pojmova u međusobnu vezu. Otvaranjem prozorčića iza kojih se kriju odgovori najmlađi čitaoci će, uz Tigijevu pomoć, na zabavan i podsticajan način steći dobre navike, naučiće da imenuju životinje i saznaće mnoge zanimljivosti. Jednostavan tekst i tople ilustracije prilagođene su deci u uzrastu do tri godine, a prozorčići koji se otvaraju pretvaraju kartonsku slikovnicu u zanimljivu igračku. Na osnovu avantura Tigrića Tigija i njegovih drugara nastao je kratak animirani film Tigi putuje.

Kauboj Kosta

Duhovite knjige iz serijala o kauboju Kosti pune su avantura i zanimljivih obrta, uz privlačne i vesele ilustracije. Zbog interesantnog sadržaja, obima teksta i veličine slova ove knjige odlične su za unapređivanje čitalačkog samopouzdanja kod čitalaca početnika.

U ovom serijalu objavljene su četiri knjige: Kauboj Kosta i njegova svinja Cica, Kauboj Kosta i poni prdiguz, Kauboj Kosta i dosadne kokoške i Kauboj Kosta i Grozni Frenk. Početkom naredne godine biće objavljene još dve knjige: Kauboj Kosta i Toma Tornado i Kauboj Kosta na rodeu.

Ovaj neobični junak živi usred Divljeg zapada, na ranču Srećica, sa svojim vernim prijateljicama svinjom Cicom i kravom Ružom. Ranč je okružen gustom šumom kaktusa koja ih štiti od bandita i kojota, ali zbog koje ih skoro niko ne posećuje. Ipak, život na ranču Srećica nikada nije dosadan.