Једини разлог што се деца не понашају како треба је што их томе нисте научили и што то од њих не очекујете!

25 априла, 2021

Нисам особа која претерује и драми, каже Ема Џенер, британска дадиља и ауторка књиге “Буди смирен родитељ”. “Зато, кад ја кажем да је модерно родитељство у озбиљном проблему, чак кризи, пажљиво слушајте.” Ема је радила са децом и родитељима на два континента током две деценије, и озбиљно је забринута због начина на који се данас подижу деца. Ево пет проблема које она сматра најозбиљнијим:

1. Бојимо се деце

Да деца имају превише контроле над родитељима показује једноставни тест са шољом, каже Ема. “Уколико мајка сипа детету млеко у плаву шољу, а оно каже да хоће да пије из шоље друге боје, пажљиво посматрам како родитељ реагује: У већини случајева ће пребледети и пожурити да преспе млеко у другу шољу пре него што дете побесни. Велика грешка! Чега се бојите, маме? Ко је овде главни? Нека дете бесни, а ви се склоните да не бисте морале то да слушате. Само, забога, немојте се изломити да му угодите и тако га научите погрешној лекцији.”

2. Смањена очекивања

Кад се деца лоше понашају, било на јавном месту или у четири зида, родитељи слегну раменима у стилу “Па, таква су деца”. “Верујте ми, не морају бити таква” каже Ема, додајући да су деца далеко способнија него што родитељи сматрају, било да се ради о манирима, поштовању старијих, кућним пословима, дарежљивости или самоконтроли. “Мислите да дете није у стању да седи током вечере у ресторану? Глупости. Мислите да не може да рашчисти сто ако му не кажете? Још једна глупост! Једини разлог што се не понашају како треба је што их томе нисте научили и што то од њих не очекујете! Једноставно је. Подигните своје стандарде и дете ће им се прилагодити.”

3. Децу више не васпитавају сви

Некада су возачи аутобуса, наставници, продавци и одстали родитељи имали “право” да васпитавају дете које се лоше понаша. Они су били очи и уши родитеља који нису присутни, и сви су радили са истим циљем: подизање пристојних дечака и девојчица. Они су били подршка родитељима. Данас, када се неко ко није родитељ усуди да опомене дете, мама и тата полуде. Желе да виде своје дете савршеним, тако да често не прихватају мишљење родитеља и других који мисле да оно то није. Напашће наставника уместо да казне дете које је било безобразно на часу. А нимало не помаже то, што данас родитељи суде једни другима, уместо да се подржавају. “Када виде да нечије дете бесни, сви осуђују маму, а требало би да кажу “Хеј, у праву је, поставља детету границе а то не иде лако!” објашњава Ема.

4. Ослањамо се на пречице

“Дивно је што родитељи имају разне електронске направе да им помогну током путовања и код лекара. Данас су родитељи заузетији него икад раније, и увек сам за то да им се олакша кад је потребно.” каже ова искусна дадиља. Али ова помагала су искушење за родитеље, који почињу да их користе све чешће, па деца не науче да се забављају сама. Бебе морају да науче да се саме умире, уместо да их стално умирује вибрирајућа столица. Мала деца треба да науче да устају сама кад падну, а не да их увек подижу маме и тате. Пречице могу бити од помоћи, али ствари некад треба радити и на спорији начин, саветује Ема.

6. Родитељи стављају дечије потребе на прво место

Добро је што су деца родитељима приоритет. Али данас, то је отишло предалеко, упозорава Ема, јер родитељи занемарују своје потребе и своје ментално здравље због своје деце. “Стално виђам маме које изнова и изнова устају из кревета да удовоље детету. Или тате које све остављају да би отрчали по пиће за своју жедну ћерку”. Нема ничег погрешног у томе да не однесете чашу воде свом детету у сред ноћи. Сасвим је нормално да онај тата каже “Наравно да можешда пијеш, али тек кад наиђемо на следећу чесму.” Рећи “не” с времена на време није нимало лоше, као ни тражити од детета да се само забавља док ви одете у тоалет или прочитате часопис.

“Бојим се да ће, ако не почнемо да исправљамо ове грешке, наша деца порасти у саможиве, нестрпљиве и безобразне одрасле особе. То неће бити њиховом кривицом, него нашом. Никада их нисмо учили другачије нити смо више од тога очекивали од њих. Желели смо да им увек све буде потаман, а кад, неминовно, престане да буде тако, неће бити припремљена.” упозорава Ема и позива: “Очекујте више. Пружајте мање. Хајде да заједно доведемо ту децу у ред и припремимо их да буду успешни у стварном свету, а не ушушкани у оном који смо за њих створили.” завршава она своју поруку родитељима.
Приредила: Јована Папан

Извор: detinjarije.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама