Jedno od pitanja na maloj maturi: Prepoznati sliku Dositeja Obradovića

jun 20, 2018

Kombinovani test đacima je bio najlakši, iako su od njega najviše strahovali. Prema rečima osmaka OŠ “Skadarlija”, najveći problem je bilo računanje masenih procenata sumpora u sumpor (IV)-oksidu, SO2.
Pogledajte i
Rešenja testa iz matematike – završni ispit 2018

Rešenja testa iz srpskog jezika – završni ispit 2018.

Rešenja kombinovanog testa – završni ispit 2018 
Učenici osmog razreda danas su polagali kombinovani test, sa pitanjima iz geografije, fizike, hemije, istorije i biologije. Osmaci OŠ “Skadarlija” salu za polaganje počeli su da napuštaju već posle sat vremena, uglavnom nasmejani i uzvikujući “sada idemo na bazen”.
– Bilo je lakše od prethodna dva testa, mnogo toga smo na osnovu logike mogli da zaključimo – kaže Borko, koji planira da upiše gimnaziju.
Đaci sa kojima je “Blic” razgovarao su saglasni da je najlakše bilo prepoznati sliku Dositeja Obradovića, znali su između kojih se planeta nalazi Zemlja, kao i na koja se tri kontinenta prostiralo Osmansko carstvo tokom svog najvećeg uspeha.
Kažu da im nije bio problem da povežu glavne gradove evropskih država sa rekama koje kroz njih protiču niti da napišu od kog je metala napravljen komad žice koji može da se privuče magnetom.
– Najteže je bilo drugo pitanje iz hemije – kaži oni i objašnjavaju da se u njemu tražilo računanje masenih procenata sumpora u sumpor (IV)-oksidu.
Sumirajući sva tri dana polaganja, učenici kao najteže zadatke izdvajaju 20. iz matematike, u kojem se tražilo da računaju cenu prstena sastavljenog od zlata, srebra i platine, pomenuti zadatak iz hemije i pitanja u vezi sa Nušićevim delom “Sumnjivo lice”.
– Bilo je teško prepoznati značenje glagola “kompromitovati” u rečenici koju su nam ponudili. Iako sam ja to tačno uradila, zaista to nije bilo lako, ipak mi imamo 14 godina – pričaju nam učenice.
Sada kada su gotova sva tri testa, učenici kalkulišu koju će srednju školu moći da upišu i raduju se raspustu koji su konačno dočekali.
Rezultati, žalbe, poeni
Učenici će preliminarne rezultate saznati 22. juna do osam sati. Nezadovoljni đaci mogu se žaliti već sutradan, od osam do 16 sati, dok se žalbe u okružnim komisijama rešavaju 25. juna u isto vreme.
Preliminarne liste izlaze 22. juna do osam sati
Konačni rezultati, biće objavljeni u četvrtak, 28. juna, a đaci će naredna dva dana imati na raspolaganju da popune i predaju liste želja.
Konačno, 8. jula biće objavljeni zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima, a učenici će moći da se upišu 9. i 10. jula od osam do 15 sati. Ovo ne važi samo za muzičke i baletske škole, gde je upis 29. juna do 16 sati.
Na osnovu ova tri testa, učenici mogu da sakupe maksimalno 40 poena, dok se uspeh iz 6, 7. i 8. razreda vrednuje sa 60.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama