Једно од питања на малој матури: Препознати слику Доситеја Обрадовића

20 јуна, 2018

Комбиновани тест ђацима је био најлакши, иако су од њега највише страховали. Према речима осмака ОШ “Скадарлија”, највећи проблем је било рачунање масених процената сумпора у сумпор (IV)-оксиду, SО2.
Погледајте и
Решења теста из математике – завршни испит 2018

Решења теста из српског језика – завршни испит 2018.

Решења комбинованог теста – завршни испит 2018 
Ученици осмог разреда данас су полагали комбиновани тест, са питањима из географије, физике, хемије, историје и биологије. Осмаци ОШ “Скадарлија” салу за полагање почели су да напуштају већ после сат времена, углавном насмејани и узвикујући “сада идемо на базен”.
– Било је лакше од претходна два теста, много тога смо на основу логике могли да закључимо – каже Борко, који планира да упише гимназију.
Ђаци са којима је “Блиц” разговарао су сагласни да је најлакше било препознати слику Доситеја Обрадовића, знали су између којих се планета налази Земља, као и на која се три континента простирало Османско царство током свог највећег успеха.
Кажу да им није био проблем да повежу главне градове европских држава са рекама које кроз њих протичу нити да напишу од ког је метала направљен комад жице који може да се привуче магнетом.
– Најтеже је било друго питање из хемије – кажи они и објашњавају да се у њему тражило рачунање масених процената сумпора у сумпор (IV)-оксиду.
Сумирајући сва три дана полагања, ученици као најтеже задатке издвајају 20. из математике, у којем се тражило да рачунају цену прстена састављеног од злата, сребра и платине, поменути задатак из хемије и питања у вези са Нушићевим делом “Сумњиво лице”.
– Било је тешко препознати значење глагола “компромитовати” у реченици коју су нам понудили. Иако сам ја то тачно урадила, заиста то није било лако, ипак ми имамо 14 година – причају нам ученице.
Сада када су готова сва три теста, ученици калкулишу коју ће средњу школу моћи да упишу и радују се распусту који су коначно дочекали.
Резултати, жалбе, поени
Ученици ће прелиминарне резултате сазнати 22. јуна до осам сати. Незадовољни ђаци могу се жалити већ сутрадан, од осам до 16 сати, док се жалбе у окружним комисијама решавају 25. јуна у исто време.
Прелиминарне листе излазе 22. јуна до осам сати
Коначни резултати, биће објављени у четвртак, 28. јуна, а ђаци ће наредна два дана имати на располагању да попуне и предају листе жеља.
Коначно, 8. јула биће објављени званични резултати расподеле по школама и образовним профилима, а ученици ће моћи да се упишу 9. и 10. јула од осам до 15 сати. Ово не важи само за музичке и балетске школе, где је упис 29. јуна до 16 сати.
На основу ова три теста, ученици могу да сакупе максимално 40 поена, док се успех из 6, 7. и 8. разреда вреднује са 60.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама