Једносменски рад и секције: “Учимо да зашивамо дугмад, да дајемо прву помоћ…”

Адекватни школски услови и одоборење више од 70 одсто родитеља, то је било потребно да 204 основне школе од ове школске године уђу у пројекат обогаћеног једносменског рада. Колико их је у томе успело и како све изгледа у пракси, проверавала је екипа РТС-а.

Пре подне у клупи, подне у кантини, а по подне дружење на секцијама, тако два пута недељно изгледа обогаћен једносменски рад у ОШ “14. октобар” из Драгинца. Утисци ученика o радионицама које су одабрали, више него позитивни.

“Недостатак једносменског рада је неорганизован превоз ученика после једносменског рада. У разговорима са представницима локалне самопураве имамо обећање да ће то бити решено почетком следеће године”, каже Светлана Алимпић Ђокић директорка ОШ “14. октобар”.

Негде је проблем простор. Због тога у појединим школама које су укључене у пилот пројекат, једносменска настава организована је само за део ученика. Остали имају часове по старом, у две смене. Таква ситуација је и у београдској школи “Ђура Даничић”.

“Овде нису за сада обезбеђени оброци тај ручак који је предвиђен из разлога што деца станују у близини, ту су у крају, те активности трају кратко тако да још није изаражена потреба да мора да се обезбеди ручак”, каже Емина Бековић из Савета родитеља ОШ “Ђура Даничић” Београд.

Цео пројекат прати и оцењује надлежно министарство, а резултати ће се користити за припрему Стратегије образовања у наредној деценији. Осим основних, план је да и све средње школе пређу у једносменски рад, што је за сада, тешко изводљиво.

Више на: РТС