Jednosmenski rad i sekcije: “Učimo da zašivamo dugmad, da dajemo prvu pomoć…”

Adekvatni školski uslovi i odoborenje više od 70 odsto roditelja, to je bilo potrebno da 204 osnovne škole od ove školske godine uđu u projekat obogaćenog jednosmenskog rada. Koliko ih je u tome uspelo i kako sve izgleda u praksi, proveravala je ekipa RTS-a.

Pre podne u klupi, podne u kantini, a po podne druženje na sekcijama, tako dva puta nedeljno izgleda obogaćen jednosmenski rad u OŠ “14. oktobar” iz Draginca. Utisci učenika o radionicama koje su odabrali, više nego pozitivni.

“Nedostatak jednosmenskog rada je neorganizovan prevoz učenika posle jednosmenskog rada. U razgovorima sa predstavnicima lokalne samopurave imamo obećanje da će to biti rešeno početkom sledeće godine”, kaže Svetlana Alimpić Đokić direktorka OŠ “14. oktobar”.

Negde je problem prostor. Zbog toga u pojedinim školama koje su uključene u pilot projekat, jednosmenska nastava organizovana je samo za deo učenika. Ostali imaju časove po starom, u dve smene. Takva situacija je i u beogradskoj školi “Đura Daničić”.

“Ovde nisu za sada obezbeđeni obroci taj ručak koji je predviđen iz razloga što deca stanuju u blizini, tu su u kraju, te aktivnosti traju kratko tako da još nije izaražena potreba da mora da se obezbedi ručak”, kaže Emina Beković iz Saveta roditelja OŠ “Đura Daničić” Beograd.

Ceo projekat prati i ocenjuje nadležno ministarstvo, a rezultati će se koristiti za pripremu Strategije obrazovanja u narednoj deceniji. Osim osnovnih, plan je da i sve srednje škole pređu u jednosmenski rad, što je za sada, teško izvodljivo.

Više na: RTS