Једноставне методе за мотивацију ученика

9 априла, 2016

Треба много времена и труда да се покрене цела учионица. Чак и предавачи са најбољим намeрама и квалификацијама некад немају потребне вештине да мотивишу ученике на прави начин. Без обзира на године и искуство ови савети ће помоћи наставницима да мотивишу своје ученике и помогну им да остваре боље резултате:

Пружите ученицима осећај контроле
Иако је ауторитет важан код покретања деце на рад, добро им је некад пружити и осећај контроле. Уколико имају некакав избор у току часа лакше их је заинтересовати. На пример, можете им допустити да изаберу тип задатка који желе да реше или да сами изаберу домаћи. Осећај контроле их може мотивисати да учине више.

Дефинишите циљеве
Уколико немате јасно дефинисане циљеве ученици ће имати мање воље да извршавају своје обавезе. Морају да знају шта се од њих очекује да би имали мотивације да раде. Јасно истакните шта очекујете од њих на почетку године тако да нема конфузије и да имате циљеве којима тежите.

Немојте претити
Иако ученици морају бити свесни да кршење правила сноси последице, много је боље да их позитивно усмерите уместо да износите претње. Када створите сигурно окружење које пружа подршку показујете своје поверење у способности студената, и много је вероватније да ће тежити да испуне очекивања.

Изађите из учионице
Целодневно седење за столом је напорно за свакога. Да бисте одржали интересовање за свој предмет пружите ученицима прилику да понекад изађу из учионице. Организујте излете, или само одржите један час негде у природи. Промена окружења може бити права ствар да ученици остану мотивисани.

Користите више техника
Не реагују сви ученици на лекције исто. Неки преферирају директан приступ, други воле да самостално читају, трећи воле да раде у групама… Да бисте све ђаке одржали мотивисанима морате мењати лекције тако да се сваки пут фокусирате на другачији метод предавања.

Негујте позитивну конкуренцију
Конкуренција и надметање у учионици није нужно лоша ствар, а у неким случајевима мотивише ученике да раде боље и теже да се истакну. Трудите се да одржавате дух позитивне конкуренције, кроз игре везане за материју или друге прилике које омогућавају ђацима да покажу своје знање.

Понудите награде
Свако воли да буде награђен, и то може бити одличан начин да мотивишете своје ђаке. Награде могу бити неке ситнице које ће показати ученицима да су се истакли. Размотрите личности деце коју награђујете, да можете да видите шта би биле одговарајуће награде за њих.

Дајте ученицима одговорност
Већина ученика додатне одговорности види као привилегију пре него као терет, и потрудиће се да они, као и остали ученици испуне очекивања професора. Нека мењају дужности, тако да се свако осети важним и цењеним.

Дозволите тимски рад
Иако се део ђака неће обрадовати раду у групи, многи ће мислити да је то забаван начин да се решавају проблеми и ради на другим пројектима. Због друштвене интеракције могу помоћи једни другима у остваривању својих циљева. Наравно, наставници се морају побринути да групе буду избалансиране, и да неки ученици не раде посао и за остале.

Похвалите ученике када то заслуже
Нема бољег облика мотивације од похвале и охрабрења. Сви теже признању и похвали, а ученици нису изузетак. Ако неки посао одраде добро, похвалите њихов успех јавно.

Покажите ентузијазам
Један од најбољих начина мотивације је да отворено показујете и делите свој ентузијазам. Ако ви показујете интересовање и енергију, показиваће их и ваши ученици.

Упознајте своје ученике
Познавање ваших ученика је више од простог меморисања њихових имена. Они морају знати да њихов наставник има искрено интересовање за њихов успех. Када се осете цењеним то ствара добро окружење за учење и мотивише их да вредно раде.

Пробудите њихову унутрашњу мотивацију
На крају дана ђаци ипак морају да пронађу сопствену мотивацију. Помозите им да открију личне разлоге због којих би желели да раде вредније и ангажују се додатно у школи.

Нека циљеви буду високи али достижни
Уколико се ви задовољавате минимумом од ученика, ни они сами се неће више трудити. Млади воле изазов, и трудиће се више да достигну више циљеве, док год верују да су у њиховом домету.

Пратите напредак
Неки ђаци не схватају увек колико су далеко стигли са учењем и разумевањем, поготово код предмета које сматрају тешким. Праћење напретка се може показати као користан метод за њихово мотивисање, јер ће имати визуелни приказ колики су напредак остварили у школској години.

Пружајте прилике за успех
Чак и најбољи ученици могу бити фрустрирани и демотивисани кад мисле да се муче и не добијају признање попут осталих. Побрините се да сваки ученик добије прилику да докаже своје предности и да се осети укљученим и цењеним. Ово може направити огромну разлику у њиховој мотивацији

Припремила: Азра Пандур

Извор: pcskolarac-novosti.blogspot.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама