Jедноставни савети који ће вам помоћи да васпитате малишане (исправно и погрешно обраћање детету)

Научите их да се лепо понашају

Седи коначно мирно, поспреми своју собу и не играј се храном док једеш! Овакве или сличне реченице свакодневно се могу чути од родитеља које љути понашање њихових малишана. Стручњак за људско понашање из Берлина Надин Мејден сматра, међутим, да „свако дете може лепо да се понаша”. То је истовремено и наслов њене недавно објављене књиге, из које преносимо неке основне савета како да своје дете научите лепом понашању.

Потпора партнеру

Један од основних задатака на самом почетку јесте да добро размислите и да тачно дефинишете циљеве које васпитањем желите да постигнете. Поставите правила и утврдите ритуале, који морају да се схватају озбиљно. Ако су деца већ старија, правила могу да буду флексибилнија, уз евентуалне оправдане изузетке.

Што се понашања самих родитеља тиче, о спорним питањима која се тичу васпитања не би требало расправљати пред децом, већ у четири ока. Сагласност у том погледу улива сигурност и деци и родитељима. Ако се ауторитет и захтеви вашег партнера доводе у питање, браните га, јер у супротном сечете грану на којој и сами седите.

Комуникација

Комуникација представља основу сваког заједничког живота. Што чешће објашњавајте деци због чега је неко правило важно и због чега у некој ситуацији поступате на одређен начин. Немојте губити вољу и стрпљење ако неке ствари деци морате често да понављате док их не науче.

Ако своју децу критикујете, увек критикујте њихово понашање, а не личност. Ако је могуће, немојте их опомињати пред другима и избегавајте да их понижавате.

Ритуали

Свакодневицу своје деце, нарочито око оброка, испуните смисаоним ритуалима, који улепшавају дан и заједнички живот. Пожељно понашање, као што је помоћ другима, тачност и уредност, укључите у ове ритуале и на тај начин својој деци олакшајте навикавање на њих. Побрините се да дете стекне одређену рутину.

Корисни савети

Ево и неколико савета који се односе на конкретне свакодневне ситуације у којима бисмо желели да се наша деца лепо понашају.

Јело: уместо да га једноставно ставе у уста, деца се често најпре радије играју храном. Многи родитељи, међутим, мисле како деца то раде само да би их љутила. Децу треба постепено научити да поштују храну, а такође и уложени труд онога ко ју је припремао. Нарочито је важно да увек похвалите лепо понашање свог детета за столом, јер то охрабрује и мотивише.

Поздрављање и представљање: Једноставне ствари, као што су „молим” или „хвала”, пријатељски поздрав и тачност спадају у најважнија свакодневна правила учтивости. Покажите свом детету како треба да се понаша. Стидљиву децу охрабрите да прихвате пружену руку и да се не устежу да се представе. Дете, међутим, немојте ни на шта присиљавати, већ му објасните шта је правилно понашање и које су његове предности.

Невербални сигнали: Седење раширених ногу, избегавање контакта очима, вучење ногу у ходу или неприкладна одећа не представљају пожељно понашање. Правилно, понашање је, наиме, важно чак и ако нема директне комуникације, јер други људи често управо на основу тога стичу свој први утисак.

Хвала, молим, изволите: Ако ове речи код родитеља представљају нешто што се подразумева, деца ће их аутоматски такође научити.

Ред и уредност: ова способност је важна, и у детињству и касније, јер без реда професионални живот не може да се организује. Ред има пуно везе са поштовањем према другима. Тачност: нетачност је нека врста крађе, јер другим људима крадемо њихово драгоцено време. То би на време требало да схвати и ваше дете, јер нетачност може да има фаталне последице по приватни и професионални живот.

Одевање: Различите друштвене прилике захтевају различиту одећу. То је нешто што већ и мала деца могу да науче. Због тога им објасните на шта приликом избора гардеробе треба да обрате пажњу и каква одећа је прикладна у којој ситуацији. Немојте, међутим, бити превише строги када је реч о свакодневном одевању.

Исправно и погрешно обраћање детету
Погрешно: Какав је ово хаос!
Исправно: Молим те, склони своје играчке из предсобља.

Погрешно: Панталоне су ти прљаве.
Исправно: Молим те, одмах обуци чисте панталоне.

Погрешно: На столу нема ножева.
Исправно: Молим те, донеси још по један нож за свакога од нас.

Погрешно: Не остављај стално све за собом!
Исправно: Молим те, покупи своје играчке с пода. Хоћу да када завршиш с играњем све ствари вратиш тамо одакле си их донео.

Погрешно: Немој опет да касниш!
Исправно: Данас једемо у 6. Од тебе очекујем да дођеш на време.