Još novina na završnom ispitu sledeće godine

15 septembra, 2017

Testovi iz maternjeg jezika i matematike će i na narednom završnom ispitu najverovatnije imati po 20 zadataka, a postoji mogućnost da se poveća broj pitanja u kombinovanom testu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Odluku o tome zajednički će doneti Ministarstvo prosvete i predstavnici Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja do probnog završnog ispita jer će testovi na tom ispitu biti koncipirani na isti način kao i na junskoj maloj maturi, izjavila je za Danas Dragana Stanojević, rukovoditeljka Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Ona kaže da će konsultovati i nastavnike, jer je praksa pokazala da veliki broj đaka vrlo brzo reši kombinovani test i izađu iz učinica već posle 45 minuta.
Kombinovani test je do sada sadržao pet pitanja iz biologije, po četiri iz fizike, istorije i geografije i tri iz hemije, a takva raspodela je urađena prema fondu časova koji su učenici imali iz tih predmeta. Stručna društva koja okupljaju nastavnike predmeta koji se polažu na završnom ispitu ranije su tražili da se poveća broj zadataka u kombinovanom testu, jer đaci ne mogu da pokažu pravo znanje. Nastavnici su tražili i da se kombinovani test više vrednuje od maternjeg jezika i matematike, jer obuhvata pet predmeta, ali nadležni zasad to ne planiraju.
Kako je Danas pisao, odnos broja bodova koji se računaju za upis u srednje škole ove školske godine biće promenjen, pa će učenici po osnovu uspeha iz osnovne škole moći da osvoje maksimalno 60 poena, a na završnom ispitu 40. Samim tim, biće drugačija i raspodela broja poena po testovima – srpski i matematika nosiće po 13 bodova, a kombinovani test 14. Dragana Stanojević objašnjava da je kombinovani test drugačije koncipiran od maternjeg jezika i matematike, jer je najveći broj pitanja informativnog karaktera, a samo pojedini zadaci su sa naprednog nivoa, zbog čega je odlučeno da se on vrednuje slično kao i druga dva.
Prošle godine povećan je broj otvorenih pitanja (u kojima je trebalo napisati ili dopisati odgovor) u kombinovanom testu. Takvih je bila oko polovina, a ostala su zatvorena, odnosno na zaokruživanje, što je po mišljenju nadležnih, dobra mera.
Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit 13. i 14. aprila 2018. godine, a mala matura biće održana 18, 19. i 20 juna.
Nastavnici dežuraju u svojim školama
Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je za Danas strožu kontrolu na završnom ispitu, a pored snimanja ispita kamerama iz ptičje perspektive, novina je što na testiranju neće dežurati nastavnici iz drugih škola već svako u svojoj. Jedino će supervizori biti iz drugih obrazovnih ustanova.
– Očigledno je da sadašnji način realizacije završnog ispita nije dao rezultate, jer je bilo nepravilnosti, a samim tim što su dežurali nastavnici iz susednih škola, direktori su imali opravdanje da ne poznaju te ljude. Sada će se odgovornost jasno znati – izjavio je nedavno Šarčević za naš list.
Piše: V. Andrić
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama