Још новина на завршном испиту следеће године

15 септембра, 2017

Тестови из матерњег језика и математике ће и на наредном завршном испиту највероватније имати по 20 задатака, а постоји могућност да се повећа број питања у комбинованом тесту.

Фото: Тањуг/Драган Kујунџић


Одлуку о томе заједнички ће донети Министарство просвете и представници Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања до пробног завршног испита јер ће тестови на том испиту бити конципирани на исти начин као и на јунској малој матури, изјавила је за Данас Драгана Станојевић, руководитељка Центра за испите у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања. Она каже да ће консултовати и наставнике, јер је пракса показала да велики број ђака врло брзо реши комбиновани тест и изађу из учиница већ после 45 минута.
Kомбиновани тест је до сада садржао пет питања из биологије, по четири из физике, историје и географије и три из хемије, а таква расподела је урађена према фонду часова који су ученици имали из тих предмета. Стручна друштва која окупљају наставнике предмета који се полажу на завршном испиту раније су тражили да се повећа број задатака у комбинованом тесту, јер ђаци не могу да покажу право знање. Наставници су тражили и да се комбиновани тест више вреднује од матерњег језика и математике, јер обухвата пет предмета, али надлежни засад то не планирају.
Kако је Данас писао, однос броја бодова који се рачунају за упис у средње школе ове школске године биће промењен, па ће ученици по основу успеха из основне школе моћи да освоје максимално 60 поена, а на завршном испиту 40. Самим тим, биће другачија и расподела броја поена по тестовима – српски и математика носиће по 13 бодова, а комбиновани тест 14. Драгана Станојевић објашњава да је комбиновани тест другачије конципиран од матерњег језика и математике, јер је највећи број питања информативног карактера, а само поједини задаци су са напредног нивоа, због чега је одлучено да се он вреднује слично као и друга два.
Прошле године повећан је број отворених питања (у којима је требало написати или дописати одговор) у комбинованом тесту. Таквих је била око половина, а остала су затворена, односно на заокруживање, што је по мишљењу надлежних, добра мера.
Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит 13. и 14. априла 2018. године, а мала матура биће одржана 18, 19. и 20 јуна.
Наставници дежурају у својим школама
Министар просвете Младен Шарчевић најавио је за Данас строжу контролу на завршном испиту, а поред снимања испита камерама из птичје перспективе, новина је што на тестирању неће дежурати наставници из других школа већ свако у својој. Једино ће супервизори бити из других образовних установа.
– Очигледно је да садашњи начин реализације завршног испита није дао резултате, јер је било неправилности, а самим тим што су дежурали наставници из суседних школа, директори су имали оправдање да не познају те људе. Сада ће се одговорност јасно знати – изјавио је недавно Шарчевић за наш лист.
Пише: В. Андрић
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама