Još novina u vezi sa ekskurzijama – u inostranstvo samo maturanti, osnovci i u Republiku Srpsku

17 aprila, 2018

Samo će maturanti ubuduće moći da na ekskurzije idu u inostranstvo. Ove izmene donosi Novi pravilnik o organizaciji učeničkih putovanja, koji je izradilo Ministarstvo prosvete, a uskoro bi trebalo da bude i zvanično objavljen.
Novina ima i za osnovce – jednom tokom sedmog i osmog razreda moći će da otputuju na izlet ili ekskurziju u Republiku Srpsku. Preko Drine će moći i srednjoškolci.
– Srbija i Republika Srpska imaju sporazum o specijalnim vezama, te za nas Republika Srpska nije inostranstvo – kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. – Ova izmena značajna je iz praktičnih razloga, jer učenici svake godine putuju na Taru, obilaze Šargan, i sasvim bi logično bilo da odu i do Višegrada, ali za to do sada nisu imali dozvolu.
– Studijska putovanja moraju da budu predviđena školskim planom i programom. Mora da se zna njihova svrha, a da bi otputovali, moraće da dobiju saglasnost školske uprave – objašnjava naša sagovornica. – Ministarstvo, naravno, nema ništa s tim da li će nastavnici u svoje slobodno vreme da organizuju putovanja na koja će, u dogovoru sa roditeljima, da vode i svoje učenike. Moraju samo da znaju da nijedan sastanak povodom putovanja niti deljenje letaka ne smeju da budu organizovani u okviru škole, niti nastavnik na bilo koji način sme da uslovljava učenike.
Vesna Nedeljković objašnjava da su strogo definisana pravila i kada je reč o izboru agencija. Striktno će se kontrolisati da li sve škole sprovode javne nabavke za ekskurzije čija vrednost prelazi 500.000 dinara. Iako ova pravila već važe, mnoge škole se oglušuju o njih, pa oglase samo javni poziv. U komisiji koja učestvuje u proceduri javnih nabavki moraće da bude i predstavnik roditelja. Definisani su i kriterijumi odabira smeštaja za decu.
U školama u kojima su već izabrane jesenje ekskurzije, a učenici počeli da ih otplaćuju na rate, putovaće se prema starim pravilima.
Autor: I. Mićević
Više na: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Još novina u vezi sa ekskurzijama – u inostranstvo samo maturanti, osnovci i u Republiku Srpsku

 1. mimi kaže:

  Vi prelazite granici BiH a ne Republike srpske. Ni jedno dete ne moze preći granici bez pasosa

  1. Gricko kaže:

   Pa? BTW, ko smo to “MI” a ko ste “VI”?

 2. Božović Vladan kaže:

  Šarčević može da vodi svoju decu u Republiku Srpsku, i Srbiju. Moja će ići ili u inostranstvo, ili nigde.

  1. Gricko kaže:

   To je ok ukoliko su videli sve ovde.

 3. Božović Vladan kaže:

  Da dodam, pogotovo bih voleo da moju decu njihovi profesori vode u Holandiju, u Amsterdam, u ulicu crvenih fenjera da se naš lažni dušebrižnik ne bi sekirao.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama