Још новина у вези са екскурзијама – у иностранство само матуранти, основци и у Републику Српску

17 априла, 2018

Само ће матуранти убудуће моћи да на екскурзије иду у иностранство. Ове измене доноси Нови правилник о организацији ученичких путовања, који је израдило Министарство просвете, а ускоро би требало да буде и званично објављен.
Новина има и за основце – једном током седмог и осмог разреда моћи ће да отпутују на излет или екскурзију у Републику Српску. Преко Дрине ће моћи и средњошколци.
– Србија и Република Српска имају споразум о специјалним везама, те за нас Република Српска није иностранство – каже Весна Недељковић, помоћница министра просвете. – Ова измена значајна је из практичних разлога, јер ученици сваке године путују на Тару, обилазе Шарган, и сасвим би логично било да оду и до Вишеграда, али за то до сада нису имали дозволу.
– Студијска путовања морају да буду предвиђена школским планом и програмом. Мора да се зна њихова сврха, а да би отпутовали, мораће да добију сагласност школске управе – објашњава наша саговорница. – Министарство, наравно, нема ништа с тим да ли ће наставници у своје слободно време да организују путовања на која ће, у договору са родитељима, да воде и своје ученике. Морају само да знају да ниједан састанак поводом путовања нити дељење летака не смеју да буду организовани у оквиру школе, нити наставник на било који начин сме да условљава ученике.
Весна Недељковић објашњава да су строго дефинисана правила и када је реч о избору агенција. Стриктно ће се контролисати да ли све школе спроводе јавне набавке за екскурзије чија вредност прелази 500.000 динара. Иако ова правила већ важе, многе школе се оглушују о њих, па огласе само јавни позив. У комисији која учествује у процедури јавних набавки мораће да буде и представник родитеља. Дефинисани су и критеријуми одабира смештаја за децу.
У школама у којима су већ изабране јесење екскурзије, а ученици почели да их отплаћују на рате, путоваће се према старим правилима.
Аутор: И. Мићевић
Више на: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Још новина у вези са екскурзијама – у иностранство само матуранти, основци и у Републику Српску

 1. mimi каже:

  Vi prelazite granici BiH a ne Republike srpske. Ni jedno dete ne moze preći granici bez pasosa

  1. Gricko каже:

   Pa? BTW, ko smo to “MI” a ko ste “VI”?

 2. Božović Vladan каже:

  Šarčević može da vodi svoju decu u Republiku Srpsku, i Srbiju. Moja će ići ili u inostranstvo, ili nigde.

  1. Gricko каже:

   To je ok ukoliko su videli sve ovde.

 3. Božović Vladan каже:

  Da dodam, pogotovo bih voleo da moju decu njihovi profesori vode u Holandiju, u Amsterdam, u ulicu crvenih fenjera da se naš lažni dušebrižnik ne bi sekirao.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама