Јунак који траје пуних 30 година – Мишко Пишко и како је помогао генерацијама деце да почну боље да једу, да користе ношу, да науче да се љуте…

Ако постоји неко ко је у претходних неколико деценија помагао родитељима да са својом децом преболе оне уобичајене „дечје болести“ одрастања, онда је то Мишко Пишко.

Иако смо готово сигурни да 9 од 10 вас који ово читате већ зна о коме говоримо, за оне који не знају, треба објаснити. Мишко није ни Супермен, ни Бетмен, нема плашт, али јесте прави јунак. Да није плод маште сјајног Симеона Маринковића, сад би имао око 35 година и неке од оних недаћа које је пролазио као дете, данас би, можда, пролазио са својом децом.

Мишко Пишко „родио се“ пре тачно 30 година, када га је створио оснивач Креативног центра који и данас неуморно пише. Серија сликовница о дечаку Мишку отворено, непосредно и с хумором говори о разним тешкоћама одрастања. Управо такве су књиге из серијала Мишку, које се са једнаким интересовањем читају пуних 30 година. Прва носи баш назив Мишко Пишко и на духовит начин води децу кроз процес одвикавања од пелена. После великог успеха ове сликовнице, дошле су и друге, једнако ведре, животне, духовите.

– Деца се у одрастању често сусрећу са малим и великим проблемима. Срећан сам што је књига Мишко Пишко за ових 30 година помогла многим малишанима да лакше одрасту, истиче Симеон Маринковић, аутор сликовнице Мишко Пишко, која се бави темом дететовог навикавања на ношу.

Ова популарна књига објављена је 1994. године, доживела је 13. издања и још увек је веома тражена!

Убрзо након објављивања књиге Мишко Пишко са илустрацијама Боба Живковића, уследила је читава серија сликовница које нам доносе приче о тешкоћама одрастања с којима се сусреће један мали дечак. Едиција обухвата седам књига намењених деци у узрасту до четири године, а теме су навикавање на ношу, слаб апетит, надвладавање љубоморе, страха и стидљивости (Мишко Пишко, Мишко Нећејед, Мишко Плашљивко, Мишко Љубоморко, Мишко Љутко, Мишко Стидљивко и Мишко и пундравци).

– Пре него што је настао Мишко Пишко, консултовали смо се с професорком Невенком Тадић, ауторком бројних књига из области дечје психијатрије. Уз сваку књигу из серије она је дала кратак савет родитељима о проблему о ком се у књизи говори. На пример: родитељи очекују да дете са годину и по до две треба да иде на ношу и забрину се ако то није тако, не знајући да је нормално и ако се њихово дете до четврте године навикава на ношу. Ми смо, објављујући њене савете, хтели да помогнемо и родитељима и деци у савладавању тог момента у одрастању“, навела је уредница Славица Марковић.

Све сликовнице о дечаку Мишку написане су у стиху и пропраћене симпатичним и ведрим илустрацијама Добросава Боба Живковића и Тихомира Челановића. Понеки од стихова право су упутство родитељима о томе како да се поставе према детету у проблематичној ситуацији.

Читајући ове занимљиво илустроване сликовнице, деца ће се забавити, а родитељи ће, уз Мишкову помоћ, створити праву атмосферу за решавање различитих проблема. Књиге о дечаку Мишку помажу детету да увиди да није ни прво ни последње које има одређени проблем и подстичу га да о њему говори или да га искаже на неки други начин.

Ипак, ако нас питате, највећа вредност ових књига је у хумору и духу којим одишу, у томе што се види да њихов аутор, иако је одавно био дете, добро познаје дечју душу и оним родитељима који су можда то заборавили, помаже да се сете како је било кад су били дете.