Kad likovno predaje geograf, a srpski jezik apsolvent biologije

25 oktobra, 2016

Osnovne škole u ruralnim delovima Srbije često nemaju dovoljno odgovarajućih nastavnika. U Osnovnoj školi “Jovan Šerbanović” u Krepoljinu kod Žagubice taj problem trenutno prevazilaze angažovanjem nedovoljno stručnog kadra na određeno vreme, jer niko sa liste tehnoloških viškova nije prihvatio neko od slobodnih radnih mesta.

U izdvojenom odeljenju krepoljinske Osnovne škole “Jovan Šerbanović” u Breznici kod Žagubice, nastavu pohađaju samo dve učenice trećeg i četvrtog razreda. Poslednjih godina, ovde je radilo više učitelja nego što je bilo đaka.Učiteljica je na porodiljskom odsustvu, njen naslednik je otišao da predaje veronauku, a sadašnji učitelj bi ostao, ali je završio fakultet za menadžment.”To nije predstavljalo nikakav problem. Za svako predavanje postoji priprema, tako da nastavnik mora da bude spreman za svaki čas”, ističe učitelj Igor Šabanović.
“Pokušavali smo, ali to nije moglo da se izvede. Naravno, privremeno smo morali da obezbedimo nastavu u Breznici, gde predaje neko ko nije stručan, ali samo do raspisivanja konkursa”, ukazuje direktor škole Goran Milinković.
Nedostatak stručnog kadra redovan je problem u udaljenim mestima, jer malo ko hoće svakodnevno da prolazi kroz šume i preskače potoke da bi podučavao. Tako u školi u Krepoljinu matematiku predaje apsolvent Matematičkog fakulteta, informatiku i tehničko obrazovanje diplomirani ekonomista, likovno nastavnik geografije, a deo nastave srpskog jezika apsolvent biologije. I sve je po zakonu, kaže prosvetni inspektor.
“Ukoliko škola ne može da nađe neko stručno lice, može po članu 132. stav 1 i 2 da angažuje lice koje ne ispunjava uslove do 60 dana ili do preuzimanja sa liste tehnoloških viškova”, napominje školski inspektor Slobodan Mirković.
Učitelji, nastavnici matematike i srpskog jezika nedostaju školama celog Braničevskog okruga. U krepoljinskoj školi, prethodnih deset godina nedostatak stručnih kadrova nadoknađivan je prekovremenim radom, ali inspektor smatra da ni to nije dobro rešenje.
“Mislim da je mnogo kvalitetnija nastava ako rade dva lica, nego ako jedno drži 150 odsto norme ili 180 odsto”, ističe Mirković.
Za decu je svaki učitelj i nastavnik dobar. Problem se javlja kada dođu do fakulteta i shvate da nisu imali jednake mogućnosti kao njihovi vršnjaci iz gradova.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Kad likovno predaje geograf, a srpski jezik apsolvent biologije

 1. Tuga kaže:

  U jednoj školi u jugoistočnoj Srbiji nastavnica ruskog jezika predaje građansko vaspitanje, nastavnica biologije engleski jezik, nastavnik informatike fiziku. I ne, nije problem u nedostatku stručnog kadra, već u nepotizmu.

  1. Učiteljica kaže:

   Zanima me gde su objavljeni ti konkursi za radna mesta učitelja na koja se ja nisam javila i evo već deset godina nisam u stalnom radnom odnosu i samo menjam kolege kad su na bolovanju.

   1. Božović Vladan kaže:

    Draga koleginice, ovo je zemlja beznađa, radićete još sledećih 30 godina na određeno, i bićete manji od makovog zrna, ništa se ne sekirajte.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama