Кад учитељица остави снажан печат у животима ђака – за 90. рођендан Зорини ђаци снимили су документарни филм о њој

Како вам се звала учитељица? Ово је једно од сигурносних питања које вам може поставити ваш телефон у случају да морате да вратите свој налог. Зато што највећи део нас име првог учитеља и учитељице до краја живота урезан у глави. Обично их се сетимо када се једном у деценију окупљају генерације, а једна учитељица, Зора Томашев оставила је толики утицај на своје ученике да су јој поводом њеног деведесетог рођендана израдили и посветили документарни филм.

Пуних 36 година учитељица Зора окупљала је и више од 40 малишана у учионицама и преносила им лекције из књига, али и оне које су требале да их припреме за живот. Успомену на њих, Зора чува како на старим фотографијама, тако и у својим сећањима које радо препричава.

“Јако сам пуно радила, али сам јако и изузетно волела свој позив. Јако, јако. И мени то није било тешко. Мислим да сваки човек треба да одабере позив који воли. Није ништа лако радити у животу. Сваки позив је, сваки посао је донекле тежак и захтеван. Али ако се из љубави ради, онда се то не осећа. Тако ја нисам осетила, ја сам уживала док сам радила, каже она.

уцитељица, 2
Фото: РТВ

Да је то заиста и било тако потврђује Александра Сашка Ердег, чланица последње генерације коју је учитељица Зора водила од првог до четвртог разреда. Сашка је остала у контакту са својом учитељицом. Годинама. А како се ближио 90,ти рођендан учитељице, дошла је на идеју да јој приреде изненађење.

“Пошто ја радим радионице са визуелном уметницом Драганом Селаковић Друу, која је радила читав овај филм, и монтирала и снимала, тог лета, прошлог лета, ја сам се досетила да би то можда могао да буде филм јер она снима филмове са занимљивим људима који нису популарни. И тако је дошла та идеја. Па је она предложила, хајде да укључимо и ученике, јер шта сад учитељица да гледа саму себе, баш и није тако велико изненађење, то је више нама било, тако да смо онда заједно склопили ту идеју и кренули у акцију”, каже иницијаторка Александра.

А, акција је подразумевала да Сашка пронађе адекватне саговорнике за своју несвакидашњу причу, у чему јој је јако помогла ћерка њене учитељице. Тако да се у филму налази читав низ некадашњих ученика, а данас одраслих људи којима је учитељица Зора својом визијом педагога заувек остала у сећању.

“Нама је, мојој генерацији је учитељица Зора била само једну годину учитељица. Али довољно да остави трага, онако, до дан данас. Тако да, изненађење пре свега, што је још увек међу нама, морам то да кажем, знаш оно – деведесет година, није мала ствар и данас када неко доживи те лепе године, то је стварно за сваку похвалу и да је још увек тако насмејана, енергична, да је још увек тако стамена – то је стварно феномен, каже један од саговорника у филму, Леонид Пилиповић.

Ређали су се саговорници, склапали су се кадрови, ближио се рођендан. Изненађење је приређено у школи у којој је провела највећи део своје каријере – Јован Јовановић Змај у Суботици, где је била учитељица пуних 20 година, након деценије проведене у школи у Таванкуту. Некадашњи ученици изненадили су учитељицу филмом о њеном животу и раду, а боме и она њих, тако што их се већине не само сећала, него се сећала и где су седели у клупама.

“Стајала је испред сада већ одраслих људи, бивших ученика, и посматрала сам је са стране, као да је у учионици, као да држи час. Тако је стајала и тако им се обраћала”, каже директорка школе Клауидија Губић Шелкен.

“Један диван осећај. Ето. Било ми је јако мило и јако ми је било лепо. И радост је била велика. Велика је радост у мени била, толико сам се радовала да… Јако велико изненађење и велика радост”, додаје учитељица Зора.

Обично се генерације окупљају једном у деценију, ретко позивају учитеље, а у овом случају више генерација се окупило због јубилеја своје учитељице. Која је њена тајна?

“Праведна према свима. Није правила разлику. И са свима је била стрпљива и имала је тај индивидуални приступ сваком детету”, сматра Сашка.

“Неизмерна, неизмерна љубав. Обострана”, убеђен је Леонид.

“Она је стари тип учитеља, који воли свој посао, који није престајала да воли. И због тога се и сећа свих тих генерација”, истиче директорка Губић Шелкен.

Филм можете погледати и ви на YouTube-у, под називом “Учитељица Зора”.

Извор: РТВ