Када ће запослени у школама морати да се тестирају на корону

21 маја, 2020

Тестирање запослених у школама на нови вирус корона није обавезно за све, већ само за оне који осете неки од симптома те болести, речено је Спутњику у Министарству просвете Србије.

Foto: Canva

 

На друштвеним мрежама се појавила информација да ће од 1. јуна сви запослени у просвети морати да се тестирају, али у Министарству просвете Спутњику је речено да су препоруке и смернице дате још раније, да измена није било и да се тестирање и повлачење запосленог из школе обавља уколико постоји сумња на Covid 19 .

У препоруци је наведено да сви запослени треба да прате своје здравствено стање и да у случају појаве било каквих симптома и тегоба које могу да указују на респираторну инфекцију, односно Covid 19, попут повишене температуре, кашља, отежаног дисања, губитка чула укуса и мириса, одмах предузму мере изолације, јаве се директору и удаље са посла.

Они потом треба да се јаве изабраном лекару у дому здравља по процедури која важи за све грађане са сумњом на ковид 19 и да до потврде да су здрави не долазе на посао.

Када се појави сумња на оболевање од Covid 19 или потврди оболевање запосленог у основној школи директор установе има обавезу да о томе обавести епидемиолога надлежног института или завода за јавно здравље ради поступања, речено је у Министарству.

Препорука је и да у установи буде најмањи могући број запослених неопходних за функционисање установе, а целокупно особље мора да носи маске.

Сви запослени обавезно морају одмах по уласку у објекат да дезинфикују своје мобилне телефоне, а личне ствари се одлажу у гардеробни део и не уносе се у простор у којем су ученици.

Школе су отворене 11. маја за млађе основце, односно за продужени боравак деце чији родитељи морају да раде, а немају коме да оставе малишане. У јуну се одржава и мала матура која ће се полагати у учионицама у малим групама.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Када ће запослени у школама морати да се тестирају на корону"

  1. Родољуб каже:

    Чиста будалаштина!
    Докле ће нама да влада параноја?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама