Kada i da li će biti zatvorene škole? Odluka je na Kriznom štabu, evo kakva je procedura

10 novembra, 2020

Škola onlajn ili u učionicama bila je višemesečna dilema u Srbiji od samog izbijanja pandemije korona virusa.

Foto: Canva

Nakon perioda karantina, sa početkom nove školske godine ostavljeno je pravo izbora i više roditelja i đaka odlučilo se za nastavu u učionicama. Međutim, sa porastom ukupnog broja zaraženih iznova se postavlja pitanje – da li je zatavaranje škola i prelazak na onlajn opcija ili će se nastaviti sa redovnom nastavom u školama?

Naime, ukoliko je jedan đak zaražen, nastava u školi se nastavlja. Ukoliko dvoje ili više đaka ima ustanovljeno prisustvo virusa Kovid 19, a dolazili su u kontakt sa drugarima, cela grupa ukoliko je odeljenje podeljeno, prelazi na učenje od kuće. Trajanje onlajn nastave je identično sa danima izolacije koja se preporučuje – 15 dana.

Kako sada stvari stoje, škole odolevaju i plan je da se ukoliko je moguće cela školska godina izgura u učionicama. Krizni štab nije do sada raspravljao o mogućnosti prelaska na učenje na daljinu, niti je utrđena brojka koja je gornja, crvena granica.

Kako kažu u Ministarstvu prosvete konačnu odluku o svemu donosi Krizni štab, ali osnovni plan je da se izbegne prelazak na učenje na daljinu. Kako dodaju, dosadašnje iskustvo je da nema zaražavanja u školama već se bolest “donosi spolja” iz porodice, okruženja…

Iako je postojala bojazan da će škole biti nesigurne i da će se među najmlađima virus vrtoglavno prenositi, to za sada nije slučaj.

Na današnji dan od 31. oktobra u predškolskim ustanovama je 12 obolelih mališana što je 0,005 odsto od ukupnog broja (224.000) dok je zaposlenih obolelo 82 od 30.200.

U osnovnim školama u Srbiji ima zaraženih ukupno 298 đaka od 524.000 što je 0.057 odsto obolelih. Učenici srednjih škola imaju viši postotak zaražavanja pa je od 245.000 njih 327 obolelo od Kovid 19.

Među zaposlenima i nastavnim osobljem više je obolelih u osnovnim školama i to 297 od 31.628 dok je u srednjim školama od 68.082 zaposlenih njih 126 ima prisustvo Kovid 19.

Od sutra đaci osnovnih i srednjih škola su na raspustu koji će trajati do petka. Isprva slobodne dane trebalo je da imaju samo osnovci, ali je na poslednjem Kriznom štabu prošle nedelje, doneta odluka da i srednjoškolci ne idu u školu.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kada i da li će biti zatvorene škole? Odluka je na Kriznom štabu, evo kakva je procedura"

  1. Djurdjijana kaže:

    Registrovana zarazena deca u osnovnim skolama su samo testirana deca odgovornih roditelja.Zasto se ne testira odredjen broj dece u skolama i odeljenjima gde ima registrovanih slucaja?Nema svaki roditelj 6.000 dinara za PCR test.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama