Када је мама постала мама говоре јој како треба и шта није добро. Брига њу.

Пре него што је мама била мама, није јела чоколаду кришом. Уживала је у својој јутарњој кафи и није се канила отићи на кафу с пријатељицама. Пре него што је мама била мама уживала је у дугој шетњи с посла до куће. Некад би залутала у књижару, нашла се на изложби, заборавила тог дана да се врати у стан. Пре него што је мама била мама у њеном стану свака фигурица је имала своје место. Неким данима је ишла на јогу, неким данима на плес, а неким у биоскоп и у позориште. Правила је чаробна јела и делила их с људима у свом дому.

Пре него што је мама била мама, а тата био тата, било је мање разлога за напетост и несугласице и више простора под покривачем. На плажи се читала књига и пило пиво под сунцем. Љубав је захтевала мање труда, а умела је и да се води. Пре него што је мама била мама, светски проблеми су још увек били решиви. Пре него што је мама била мама, време је трајало бесконачно, а добар сан није био луксуз. Волела је и била вољена. Пре него што је мама била мама није знала шта значи волети безусловно. Барем не неко друго биће.

mama i beba

Када је мама постала мама све се мења. Све је исто, али другачије. Температура 39,8 је проблем светских размера. Избегличка криза је њен лични бол. Политички избори најава апокалипсе. Сва деца света су њена.

Када је мама постала мама време се убрзало, оно не стаје, оно нестаје. Када је мама постала мама, неопрани судови су постали реалност. Неопеглан веш такође. И више се не зна где је чему место.

Када је мама постала мама, соба је шарена, зидови ишарани. Људи јој ређе долазе у стан, али у њему је никад више живота. Намештај је ту негде, испод играчака. У ствари, ово острво је земља Недођија. Некад је то био само кауч. Пре него што је мама постала мама умела је да се игра, а сада је главом и брадом Петар Пан.

Када је мама постала мама, а тата тата, постало је теже, изазовније. Ноћу, под постељом, малена шака мами на оку, ножни прстићи тати у ушима. А снови се сањају у епизодама. Исте ноћи.

Када је мама постала мама, ујутро је отрезни 13 килограма преко леђа и бале преко образа. А она се томе радује.

Када је мама постала мама, не би то мењала за оно време пре. Када је мама постала мама, оживели су дворци у песку. Мама је постала мама, али је постала и њена мама, и њене маме мама. Много посла за девојчицу у мами. Девојчица у мами ради за добробит мамине девојчице. И маме.

Када је мама постала мама говоре јој како треба и шта није добро. Брига њу. Она учи.

Када је мама постала мама одједанпут се све вратило на почетак. Нема се куд него до себе. Кроз себе. Када је мама постала мама, радно време од 8 до 16 још више нема смисла.

Када је мама постала мама, све је наопачке. Свет је наопачке. Пре него што је мама била мама, облачила је родно равноправно љубичасте боје.

mama i beba

Када је мама постала мама, тужне су јој слике мајки које доје на радном месту. Још тужније је ако немају избор.

Када је мама постала мама, схватила је да постоје жене које нису родиле децу а живе са ставом маме и жене које су само родиле децу. Откад је постала мама учи да ради мање, а не више.

Када је мама постала мама тежи да рационалније располаже својом енергијом. Најгора је цена која се плаћа здрављем. Мамино радно време је 24 сата. Као и свакој мами, мултитаскинг јој је прирођен. Идеал јој је да се усредсреди само на једну ствар у јединици времена.

Када је мама постала мама зов уплакане бебе у три ујутро, па онда у четири опет, њена је реалност. У томе нема ништа ни тешко, ни лоше, ни за морање. Само за бити оно што јеси.

Када је мама постала мама, друга мама је не разуме. Друга мама своје дете није дојила и она је у себи помало осуђује због тога. А другој мами нема ручак ко да скува. Ни бебу ко да окупа. Када је мама постала мама ручак је чаробни пасуљ. Чаробно је све што у један лонац стане.

Када је мама постала мама, коначно је пристала на несавршеност. Када се погледа у огледало, воли сваку бору око очију, јер „То су цртице када се смејеш мама“.

Када је мама постала мама, њене груди су доживеле самоактуализацију. Њено тело преображај богиње. Откад је мама постала мама, сваки дан је стрес, а пет минута за себе равно је добитку на лутрији. Пре него што је мама била мама, сви минути су били њени. Када је мама постала мама пет минута за себе је „хлеб њен насушни“. Можда их не може наћи, ал’ створиће их. Јер она је Мама. А свака мама живи надрелно сваки дан. Асане практикује успут. Када је мама постала мама, глупост је на сваком кораку. Уткана у систем. Самоодржива.

Када је мама постала мама, само је један истински непријатељ – систем. Радује је што још увек има оних који постављају питања.

Када је мама постала мама, нема шта да доказује, не правда се никоме, никоме не полаже рачуне. Осим својој савести.

mama-i-cerka

Када је мама постала мама, она је добила супер моћ да буде једноставна и да је ситнице чине срећном. Лист који пада и најављује јесен. Мирис земље након кише. Слатки укус брескве. Барице. Балони од сапунице. Со на кожи. Тело под морем. Бубамаре. Поглед с планине. Загрљај. Тишина. Звук ханга. Вожња бициклом. Мирис реке. Мамина рука у татиној. И срећа над срећама – посматрати дете док спава. Толико тога. Стари храст. Татин поглед на њој док облачи хаљину. Осмех којим му узвраћа преко рамена. Када је мама постала мама у торби носи каменчић нађен код бензинске пумпе, три фломастера, оригами лептира, флуоросцентну гумицу за косу, аутић из киндер јајета. И лизалицу поједену до пола. На лицу понекад носи ружичасти руж, осмех је углавном довољан. Срешћете је обојану у зеца. Када је мама постала мама, посао нема смисла ако није игра. Истраживање и путовање су циљ. Не резултат и дестинација. Пре него што је мама била мама није веровала у морање.

Када је мама постала мама новац је морање. Када је мама постала мама она је по природи анархиста. Када је мама постала мама остале улоге нису нестале, само су се приоритети другачије посложили. Она је у миру с тим. Она тако хоће.

Када је мама постала мама, она свој рођендан честита својој мами. Пре него што је мама била мама волела је себе.

Када је мама постала мама њен поглед је ка унутра. Тамо где је праистина. Где су сви богови и све сенке. Када је мама постала мама она воли себе као мама. Од тога нема ни више, ни даље.

Извор: dnevnikdvemame