Roditeljstvo obuhvata puno veština koje mame i tate moraju samostalno da nauče

10 septembra, 2014

Niko se nije rodio sa znanjem kako da bude roditelj. Roditeljstvo obuhvata puno veština koje mame i tate moraju samostalno da nauče. Međutim, postoje različite metode i pristupi odgajanju dece i roditelji nekada ne znaju “na koju će stranu”. I dok svaki pristup može biti posmatran na različite načine, određene vrednosti su univerzalno prisutne i, ako ih pratimo, sigurno nećemo pogrešiti.

dete-hvanato-za-ruka

Evo takvih primera pozitivnog roditeljstva:

Gradite i jačajte mozak svog deteta
Izgradite zdrave navike u ishrani svog deteta. Podstičite dete na vežbanje i ograničite vreme koje provodi ispred televizije ili igrajući video igarice. Podržite svoje dete u školskim obavezama i pružite mu priliku za učenje i istraživanje kroz posete bibliotekama, muzejima, zoološkim vrtovima i sl. mestima.

Budite izvor informacija za svoje dete
Podstičući svoju decu da vam postavljaju pitanja sada, olakšaćete njihova kompleksnija saznanja kad budu stariji. Odgovarajući iskreno i otvoreno na detetova pitanja, stvorićete odnos međusobnog poverenja i poštovanja, što će sprečiti razvijanje loših navika.

Negujte individualnost svog deteta
Podržite talenat i interese vašeg deteta. Pokušajte svakodnevno provesti vreme nasamo sa svakim od svoje dece. Pohvalite različitost i izbegnite upoređivanja sa drugom decom.

Organizujte svoj dom tako da bude funkcionalan za celu porodicu
Budite primer i uspostavite pozitivne i dobre navike i rutine. Razgovarajte o porodičnim pravilima koja su prihvatljiva za sve ukućane. Na primer, pospremanje sobe nakon igre.

Brinite o sebi
Ako ste umorni, bolesni ili iscrpljeni, ne možete biti dobar roditelj. Hranite se zdravo, dovoljno spavajte, i pravite povremene pauze od roditeljstva. Potražite pomoć rodbine i prijatelja kada osetite da vam je potrebna.

Pronađite vremena za porodične aktivnosti
Osećaj pripadnosti je naglašeniji kada je porodica anagažovana u zajedničkim aktivnostima kao što su zajednički obroci, ili ravnopravna raspodela zadataka i odgovornosti. Koristite zajedničko vreme sa porodicom kako bi razgovarali o emocijama, rešavali probleme i sl.

Učite svoje dete da razlikuje dobro od lošeg
Dečije razumevanje razlike između dobra i zla razvija se iznutra, postepeno i polako. Naučite svoju decu kodeksima moralnog ponašanja i postavite temelje da sami razviju svoj moralni stav.

Cenite vrednost igre
Igra predstavlja detetov rad i kritičan je faktor u svim aspektima razvoja, ali se često previdi iako je veoma koristan alat. Igra može sprečiti probleme sa disciplinom, nudi prirodan način učenja za decu, i bitna je u formiranju pozitivnog odnosa između roditelja i deteta.

Razgovarajte i slušajte svoje dete
Prilikom komunikacije sa detetom vrlo je važno da imate kontakt očima i da koristite blagi dodir. Dajte jasna i dosledna uputstva – ali ne previše njih odjednom. Takođe, zapamtite važnost neverbalne komunikacije, zagrilite, nasmejte se i utešite dete.

Izvor: najboljamamanasvetu.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama