Родитељство обухвата пуно вештина које маме и тате морају самостално да науче

10 септембра, 2014

Нико се није родио са знањем како да буде родитељ. Родитељство обухвата пуно вештина које маме и тате морају самостално да науче. Међутим, постоје различите методе и приступи одгајању деце и родитељи некада не знају “на коју ће страну”. И док сваки приступ може бити посматран на различите начине, одређене вредности су универзално присутне и, ако их пратимо, сигурно нећемо погрешити.

dete-hvanato-za-ruka

Ево таквих примера позитивног родитељства:

Градите и јачајте мозак свог детета
Изградите здраве навике у исхрани свог детета. Подстичите дете на вежбање и ограничите време које проводи испред телевизије или играјући видео игарице. Подржите своје дете у школским обавезама и пружите му прилику за учење и истраживање кроз посете библиотекама, музејима, зоолошким вртовима и сл. местима.

Будите извор информација за своје дете
Подстичући своју децу да вам постављају питања сада, олакшаћете њихова комплекснија сазнања кад буду старији. Одговарајући искрено и отворено на дететова питања, створићете однос међусобног поверења и поштовања, што ће спречити развијање лоших навика.

Негујте индивидуалност свог детета
Подржите таленат и интересе вашег детета. Покушајте свакодневно провести време насамо са сваким од своје деце. Похвалите различитост и избегните упоређивања са другом децом.

Организујте свој дом тако да буде функционалан за целу породицу
Будите пример и успоставите позитивне и добре навике и рутине. Разговарајте о породичним правилима која су прихватљива за све укућане. На пример, поспремање собе након игре.

Брините о себи
Ако сте уморни, болесни или исцрпљени, не можете бити добар родитељ. Храните се здраво, довољно спавајте, и правите повремене паузе од родитељства. Потражите помоћ родбине и пријатеља када осетите да вам је потребна.

Пронађите времена за породичне активности
Осећај припадности је наглашенији када је породица анагажована у заједничким активностима као што су заједнички оброци, или равноправна расподела задатака и одговорности. Користите заједничко време са породицом како би разговарали о емоцијама, решавали проблеме и сл.

Учите своје дете да разликује добро од лошег
Дечије разумевање разлике између добра и зла развија се изнутра, постепено и полако. Научите своју децу кодексима моралног понашања и поставите темеље да сами развију свој морални став.

Цените вредност игре
Игра представља дететов рад и критичан је фактор у свим аспектима развоја, али се често превиди иако је веома користан алат. Игра може спречити проблеме са дисциплином, нуди природан начин учења за децу, и битна је у формирању позитивног односа између родитеља и детета.

Разговарајте и слушајте своје дете
Приликом комуникације са дететом врло је важно да имате контакт очима и да користите благи додир. Дајте јасна и доследна упутства – али не превише њих одједном. Такође, запамтите важност невербалне комуникације, загрилите, насмејте се и утешите дете.

Извор: najboljamamanasvetu.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама