Kako bolje čitati i više upamtiti: Tehnika čitanja američkog pedagoga Francisa Robinsona

3 novembra, 2015

Ugodno i stalno mesto za učenje, detaljno razrađen nedeljni raspored učenja i dobra motivisanost čitaoca, tek su neke od prednosti koje omogućuju uspešno učenje. Pročitajte više o tehnici čitanja koja će vam olakšati i čitanje najtežih stručnih i naučnih tekstova. Jer ko bolje čita, lakše uči!
rodi
Dobro razvijene veštine čitanja i tehnike rada na tekstu siguran su put prema uspešnom učenju. Čitanje je obično prvi i najvažniji korak za obradu gradiva koje se uči. „Bubanje“ činjenica dok se sve ne „upije“ sigurno nije metoda koja obećava uspeh, a o zadovoljstvu učenja da i ne govorimo.
Tehnika čitanja  SQ3R

Američki pedagog Francis Robinson razvio je 1946. godine metodu čitanja koja čini čuda – efikasna je i pomaže umu da pročitano što duže pamtimo.
Kratica   SQ3R označava engleske riječi Survey  (pregledati), Question (pitati),  Read(čitati), (Recite (sažeti), Review (ponoviti).

Kako čitati prema metodi SQ3R :

 • U prvom koraku (Survey ) čitajte da biste stekli pregled knjige – pročitajte naslove poglavlja, potpise pod slikama i sadržaj knjige.
 • U drugom koraku (Question) pokušajte pretpostaviti o čemu bi se u tekstu moglo raditi. Pritom zapisujte crtice i pitanja na koja ćete dobiti odgovor nakon čitanja. Tako aktivirate svoje predznanje i razvijate zanimanje za čitanje.
 • U trećem koraku (Read) tekst pročitajte polako i temeljito. Pokušajte svesno slediti autorove misli i način na koji iznosi argumente (činjenice i dokaze). Poslužite se markerom u boji i označite što je potrebno istaći.
 • U četvrtom koraku ((Recite) napišite sažetak svakog odlomka, odlomak po odlomak, i što je najvažnije – napišite ga svojim rečima. Odgovorite pritom na pitanja iz drugog koraka. Korisno je da drugoj osobi (studentu, prijatelju, roditelju) objasnite odlomak po odlomak o čemu se radi u tekstu.
 • U petom koraku (Review) proverite bilješke iz četvrtog koraka i pokušajte ponoviti sadržaj celoga tekst. Pritom možete nacrtati i mentalnu (umnu) mapu.
 • Aktivno čitanje
  Ako vam se metoda čitanja SQ3R čini presloženom, pokušajte s metodom aktivnoga čitanja. Za aktivno čitanje biće vam potrebne različite olovke u boji (markeri, flomasteri, drvene bojice) kojima ćete označavati delove teksta: važna mesta u tekstu i ključne reči podvucite određenom bojom.
  Ako naiđete na nejasno mesto ili ako nedostaju neke informacije, zabilježite upitnike sa strane. Tvrdnje koje vam se čine sumnjive možete podvući isprekidanom crtom, a one s kojima se slažete označite uzvičnikom.
  Suprotstavljene tvrdnje (za i protiv) označite znakom plus ili minus. Informacije koje se više puta ponavljaju ili su važne prepišite na marginu. Na taj ćete način lakše steći pregled sadržaja te se lakše snaći u mnoštvu činjenica.
  Ako na ovaj način čitate sadržajno odvojen dio (odlomak teksta), napišite sažetak svakog dela. Pritom se služite vlastitim rečima i formulacijama: ono što ste sami razradili i izrekli svojim rečima, lakše ćete upamtiti. Na kraju svoje bileške možete nacrtati na mentalnu (umnu) mapu koja će biti pregled pročitanoga.

 

 • Izvor:skolski.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama