Како боље читати и више упамтити: Техника читања америчког педагога Франциса Робинсона

3 новембра, 2015

Угодно и стално место за учење, детаљно разрађен недељни распоред учења и добра мотивисаност читаоца, тек су неке од предности које омогућују успешно учење. Прочитајте више о техници читања која ће вам олакшати и читање најтежих стручних и научних текстова. Јер ко боље чита, лакше учи!
rodi
Добро развијене вештине читања и технике рада на тексту сигуран су пут према успешном учењу. Читање је обично први и најважнији корак за обраду градива које се учи. „Бубање“ чињеница док се све не „упије“ сигурно није метода која обећава успех, а о задовољству учења да и не говоримо.
Техника читања  SQ3R

Амерички педагог Францис Робинсон развио је 1946. године методу читања која чини чуда – ефикасна је и помаже уму да прочитано што дуже памтимо.
Кратица   SQ3R означава енглеске ријечи Survey  (прегледати), Question (питати),  Read(читати), (Recite (сажети), Review (поновити).

Како читати према методи SQ3R :

 • У првом кораку (Survey ) читајте да бисте стекли преглед књиге – прочитајте наслове поглавља, потписе под сликама и садржај књиге.
 • У другом кораку (Question) покушајте претпоставити о чему би се у тексту могло радити. Притом записујте цртице и питања на која ћете добити одговор након читања. Тако активирате своје предзнање и развијате занимање за читање.
 • У трећем кораку (Read) текст прочитајте полако и темељито. Покушајте свесно следити ауторове мисли и начин на који износи аргументе (чињенице и доказе). Послужите се маркером у боји и означите што је потребно истаћи.
 • У четвртом кораку ((Recite) напишите сажетак сваког одломка, одломак по одломак, и што је најважније – напишите га својим речима. Одговорите притом на питања из другог корака. Корисно је да другој особи (студенту, пријатељу, родитељу) објасните одломак по одломак о чему се ради у тексту.
 • У петом кораку (Review) проверите биљешке из четвртог корака и покушајте поновити садржај целога текст. Притом можете нацртати и менталну (умну) мапу.
 • Активно читање
  Ако вам се метода читања SQ3R чини пресложеном, покушајте с методом активнога читања. За активно читање биће вам потребне различите оловке у боји (маркери, фломастери, дрвене бојице) којима ћете означавати делове текста: важна места у тексту и кључне речи подвуците одређеном бојом.
  Ако наиђете на нејасно место или ако недостају неке информације, забиљежите упитнике са стране. Тврдње које вам се чине сумњиве можете подвући испрекиданом цртом, а оне с којима се слажете означите узвичником.
  Супротстављене тврдње (за и против) означите знаком плус или минус. Информације које се више пута понављају или су важне препишите на маргину. На тај ћете начин лакше стећи преглед садржаја те се лакше снаћи у мноштву чињеница.
  Ако на овај начин читате садржајно одвојен дио (одломак текста), напишите сажетак сваког дела. Притом се служите властитим речима и формулацијама: оно што сте сами разрадили и изрекли својим речима, лакше ћете упамтити. На крају своје билешке можете нацртати на менталну (умну) мапу која ће бити преглед прочитанога.

 

 • Извор:skolski.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама