Како ће изгледати мала матура и које ће се мере поштовати

1 јуна, 2020

Полагање завршног испита, због актуелне епидемије вируса корона, ове године ће се обавити по измењеним правилима.

Како “Новости” сазнају, у учионици ће бити највише деветоро ђака, клупе морају бити на удаљености од два метра, дежурни наставници ће носити маску, школа је дужна да за сваког ученика обезбеди по две обичне плаве хемијске оловке и једну графитну, а тестови ће бити рађени под идентификационим кодом, како би се избегле злоупотребе.

Foto: Canva

Према речима др Милана Пашића, помоћника министра за основно и предшколско образовање, удаљеност између клупа у сваком смеру треба да буде најмање два метра, тако да дежурни наставници могу да прођу између сваке две клупе.

– У клупи ће седети по један ученик, и то на средини. За сваку учионицу биће предвиђен по један дежурни наставник на највише деветоро ученика, као и довољан број професора који ће дежурати испред учионица, односно у ходнику. У одређивању потребног броја додатних дежурних наставника директор школе се руководи распоредом учионица у којима се полаже завршни испит, тако да један покрива највише три учионице. Ако не постоји простор који омогућава растојање од два метра у учионици, могуће је завршни испит организовати у другим просторима у школи, али под истим условима – рекао је Пашић за “Новости”.

На полагање, ученици ће моћи да понесу свој прибор за решавање задатака из математике (лењир, шестар, угломер), а у учионици ће их на столу чекати две хемијске оловке плаве боје и једна графитна, којима ће осмаци решавати сва три теста. Мали матуранти ће моћи да имају воду, коју ће обезбедити школа или сами ученици.

Поред поменутих мера, школе ће морати да имају дезобаријере на улазу и испред учионица, дезинфекциона средства. Ђаци ће у школу бити пуштани један по један, а у двориштима су исцртани кругови где треба да стоје, док чекају.

Проба мале матура од данас код куће

“Новости” подсећају и да ученици данас преузимају пробни тест из матерњег језика и комбиновани тест, које ће радити код куће и вратити разредном старешини сутра, 2. јуна – каже Пашић. – Пробни завршни испит из математике радиће се у мањим групама у школи, такође сутра. У недељу 7. јуна, биће објављени резултати, а ученици ће имати могућност увида у своје тестове приступом на сајт www.probni.zios.mpn.gov.rs.

ПРИПРЕМЕ ОНЛАЈН ИЛИ У ШКОЛИ ПРЕДВИЂЕНО ТАЧНО 26 ЧАСОВА

Препорука просветних власти, која је достављена основним школама, јесте да се осмаци за полагање завршног испита припремају онлајн, односно преко канала РТС Планета. Ипак, одлука је на школама, тако да има и оних који ће, после 5. јуна, организовати наставу и у учионици, пишу “Новости”.

Наставним планом за осми разред предвиђени су и часови припреме за полагање мале матуре, током читаве школске године. Такође, када се званично заврши настава, осмаке чекају и додатне “лекције” из предмета који се полажу на тесту. Правила за припремну наставу су иста, као и за полагање мале матуре, тако да у учионици може бити највише деветоро ученика.

– Анкетирали смо децу и родитеље и има оних који су заинтересовани да, поред телевизије, ученици дођу у школу и имају припремну наставу. С обзиром на ограничен број ђака у учионици, организоваћемо наставу по групама. Правилником је предвиђено да деца треба да имају по десет часова припреме из српског и математике, по шест из предмета који се полажу на комбинованом тесту – биологије, хемије, физике, историје и географије – каже за “Новости” Миомир Драгаш, директор ОШ “Иван Горан Ковачић”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама