Kако ће изгледати нова школска година: Да ли се сви враћају у клупе или ће бити комбинована настава

јул 16, 2021

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја кажу  да су здравље и безбедност деце и запослених приоритет

До почетка нове школске године остало је месец и по дана, а с обзиром на то да епидемиолози страхују да ће нам четврти талас корона вируса стићи и пре јесени, и на присуство делта соја, родитељи се с правом већ питају како ће изгледати почетак школске године. Тачније, да ли ће се сва деца вратити у школске клупе, или ће настава опет бити комбинована. Оно што је сигурно, јесте да ће деца од 1. до 4. разреда ићи нормално у школу.

Одлука о томе, како сазнајемо, још није донета, иако је, како нам откривају у Kризном штабу за борбу против корона вируса, сва прилика да ће, уколико број оболелих настави да расте бити ближи другој.

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја кажу за Телеграф.рс да ће одлука бити донета у сарадњи са струком, и истичу да су здравље и безбедност деце и запослених приоритет.

– Одлука о начину организовања наставе биће донета у консултацији са Kризним штабом и другим надлежним институцијама. У сваком тренутку су приоритет здравље и безбедност деце и запослених – кажу за Телеграф.рс у Министарству просвете.

У Kризном штабу кажу за Телеграф.рс да ће одлука зависити од актуелне епидемиолошке ситуације и од обима вакцинације.

– Уколико крене вакцинација, школска година би могла да крене нормално. Уколико се буде погоршавала епидемиолошка ситуација, онда ће бити примењиван метод онлајн наставе, док би школарци од 1. до 4. разреда ишли нормално у школу – каже извор Телеграфа.рс из Kризног штаба.

Просветари кажу да је још рано да се било шта каже, иако им је најављено да ће ова школска година бити другачија.

Председник Гранског одбора Уније синдиката просветних радника Зајечар Горан Манојловић каже за Телеграф.рс да верује да би 99 одсто просветара волело да се врати нормалној настави и часовима од 45 минута, али да ће на крају бити онако и тамо како је најбоље за све. Одлуку каже, очекују, по повратку са годишњих одмора, после 18. августа.

– Мислимо да тек по повратку са годишњих одмора можемо да знамо све, заправо од 18. августа. Вероватно ће бити и неко стручно упутство, као што је било и прошле године о организовању наставе у наредној школској години. Унија је скоро издала текст да онлине настава није дала неке добре резултате. То је било мало више мучења и за наставника, а поготово за оне ученике који нису имали услове за такву наставу – каже Манојловић за Телеграф.рс.

Он је мишљења да је још рано доносити одлуке, без обзира на вести да је кренуо четврти талас.

– Верујем да би 99 одсто просветара желело да се врати нормалном раду и часовима од 45 минута, али шта ће бити, мислим да ћемо знати тек августа месеца када буде Kризни штаб и када буде донео неку одлуку. Тек тада министарство може да изда директиве и нека стручна успутства. Верујем да је интерес и министарства, и наставника, као и родитеља ђака да будемо тамо где треба – каже Манојловић.

Ученици су да, подсетимо и прошле и малтене цене претпрошле школске године у школу ишли комбиновано. То значи да, док су једни пратили наставу од куће, други су ишли у школу али са маскама, и нису делили клупу са друговима. Свима су часови били скраћени.

Ученици од 1. до 4. разреда су ишли у школу, а од 5. до 8. су имали и онлајн наставу. Часови су свима били скраћени на по 30 минута.

Одељења су била подељена у групе, а ниједна група није смела да броји више од 15 ђака. У сваком моменту ни у једној школи није смело да буде више од 50 одсто ученика.

У школи, током малог одмора нема промене учионица и кабинета, осим ако је то неопходно због специфичности предмета и посебне опреме.

Сви часови се организују у школи, и напољу на отвореном када год је то могуће.

За ученике од 5. до 8. разреда, ако школа има простор и кадар, настава се организовала свакодневно у школи. И у овом узрасту важе правила на поделу на две групе уколико у одељењу има више од 15 ђака, и за њих важи трајање часова од 30 минута. Разликује се само што у овом узрасту ученици једне групе имају до 5 часова. Све остало је исто као и за ниже разреде.

У школама где не постоји могућност да се за све од 5. до 8. разреда одржи настава у школи, настава се одвијала по комбинованом моделу.

Ученици 5. и 6. разреда у току недеље су ишли у школу понедељком, средом и петком, а ученици 7. и 8. разреда уторком и четвртком. Наредне недеље разреди се ротирају. Kада ђаци не иду у школу, имају онлајн наставу на даљину путем Јавног сервиса Србије.

И у овом коминованом моделу ученици се деле на две групе, часови им, такође, трају по 30 минута, и имају до 5 часова.

Извор: Телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Kако ће изгледати нова школска година: Да ли се сви враћају у клупе или ће бити комбинована настава

  1. Jelena каже:

    Naravno da je u interesu dece redovna nastava u školi, međutim nikako ne smemo potcenili situaciju i svesno rizikovati živote naše dece,kao i naših starijih ukućana. Roditeljima i nastavnicma u ove dve godine jeste bilo teze nego u normalnim uslovima, ali lično smatram da su mere imale i dobre strane. Nastavnicima i profesorima sve pohvale jer su se maksimalno trudili da deci pruže adekvatno znanje, da sa svom decom,bez obzira da li idu online ili kombinovano imaju redovnu komunikaciju. Smatram da se treba prilagoditi situaciji i zavisno od nje donositi veoma bitne odluke koje se tiču naše dece,a samim tim i svih nas.

  2. Aleksa каже:

    ”U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da su zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih prioritet…”

    Ovo nije tačno jer da je tako ne bi učitelji cele školske godine imali povećanu normu zbog svakodnevnog rada u dve grupe.
    Ne bi deca boravila u školi od 8 do 17 časova.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама