Како ће изгледати нови систем ПЛАТНИХ РАЗРЕДА од 1. јануара 2019.

7 августа, 2018

Лекари специјалисти имаће 15 одсто веће плате него сада, медицинске сестре 12 процената, а наставници око 10 одсто, предвиђа радна верзија новог система платних разреда који ће ступити на снагу 1. јануара 2019.
Како сазнајемо, идеја радне верзије система платних разреда је да нови коефицијенти донесу највеће повећање зарада запосленима чија су примања потцењена. Тако ће медицинске сестре у домовима здравља, које тренутно зарађују око 35.000 динара, моћи да очекују плату између 37.043 и 39.331 динара. Њихове колегинице у болницама на општим одељењима са платом од 36.935 динара добијаће од 39.511 до 40.657 динара, док ће плате лекара расти и за 11.000 динара, па ће плата доктора субспецијалисте бити већа од 91.000 динара (види табелу).

Медицинске сестре у домовима здравља ће зарађивати између 37.043 и 39.331 динара
Реформом система предвиђени су минимални и максимални износи плата, а тачна зарада која ће се кретати у тим оквирима зависиће од ангажовања, постигнутних резултата, прековремених сати и дана дежурстава.
– То јесте повећање од десетак процената, али оно није довољно да Србија задржи своје здравствене раднике у систему. Данас медицинске сестре и лекари све чешће одлазе из државног система, било у приватни сектор или у иностранство. Најчешће је реч о најбољим и најискуснијим кадровима попут сестара које раде у операционим салама, респираторним центрима и трансфузиологији, али и лекарима попут интерниста и радиолога – каже за “Блиц” Живорад Мркић, председник Новог синдиката здравства.
С друге стране, министар просвете Младен Шарчевић изјавио је јуче да се разговара о томе да плате просветних радника буду повећане бар за десет одсто.
– Здравство и просвета ће имати предност, то сам чуо од премијерке и то могу да кажем, али ће то бити пред крај године – рекао је министар Шарчевић и потврдио да се са синдикатима раде нови модели финансирања платних разреда.
Радна верзија новог система платних разреда предвиђа повећање плата наставницима за око десет одсто.
– Требало би имати на уму да осма платна група, у коју су сврстани скоро сви наставници и стручни сарадници (осим библиотекара), има чак девет платних разреда који обухватају висину коефицијента од 3,35 па до 4,71. То значи распон плата од 47.870 динара до 67.500 динара. У досадашњем систему обрачуна зарада у образовању, максимална разлика између наставника почетника и онога пред пензијом је могла износити до 15,6 одсто, сада та разлика иде до чак 40 процената – рекао је МИлан Јевтић, члан Председништва Уније синдиката просветних радника Србије.
Наставници ће имати плату између 47.870 и 67.500 динара
Он наглашава да је предложени коефицијент за стручне сараднике и за секретаре школа за седам одсто нижи у односу на наставнике. То не значи мању плату од оне коју тренутно имају, већ да је планирано повећање за њих ниже у односу на повећање које ће имати наставници.
Циљ праведан распон плата
Нови платни разреди у систему јавне управе најављени су почетком 2017. године. У Министарству за државну управу и локалну самоуправу кажу да је циљ успостављање праведног распона плата.
– То би значило да ће онима који у овом тренутку имају потцењене износе, плате бити повећаване сразмерно расположивим средствима, док се онима у прецењеној групи плате неће повећавати све док их њихова платна група не достигне – оценили су у Министарству.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Како ће изгледати нови систем ПЛАТНИХ РАЗРЕДА од 1. јануара 2019."

  1. Vesna каже:

    Šta će biti sa šefovima računovodstva i administrativnim radnicima?
    Kako sada stvari stoje,nas u platnim razredima nema.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама