Како да изградите јак карактер код детета?

4 јула, 2021

Једино дете јаког карактера и високог морала може да избегне негативне утицаје околине и заузме се за оно што зна да је правично. Учите га правим вредностима већ од малена и знаће како да се одупре негативном утицају вршњака, имаће снажна уверења и знаће да води живот са интегритетом.

Ево најважнијих савета који ће вам у томе помоћи:

Foto: Canva

Јасно искажите уверења како би их дете знало

Родитељи са јаким моралом имају веће шансе да васпитају добру децу, али само ако су деца свесна тих уверења. Размислите које моралне вредности су вам важне и издвојите само три најважније које ће вам бити водиља у васпитавању деце. Оно што ће вам помоћи је да издвојите неколико врлина које желите да карактеришу ваше дете и које ће и дете знати да понови без оклевања. Осим тога, не заборавите да похвалите дете сваки пут када се понаша у складу са овим вредностима али и ви редовно показујте да су оне део вашег карактера.

Понашајте се у складу с оним што говорите

Ако бисте ви били једини пример вашем детету за учење етике и моралних навика, шта би оно научило од вас? Деца вас посматрају и чују ваше успутне коментаре, и науче ваше моралне вредности. Обратите зато пажњу на то како се понашате испред детета и какве поруке му шаљете. На пример, да ли му кажете да се јави на телефон и лаже да нисте ту?, да ли увек поштујете ограничење брзине када је оно поред вас?, да ли радите домаћи уместо њега и учиет га да каже да га је оно урадило? Можда су ово за вас ситнице, али су компоненте моралног понашања које дете не треба да прихвати као нормалне.

Разговарајте отворено и нека дете види да знате да заузмете правичност

Отворен разговор о вредностима којима се водите у животу спада у директно учење детета о моралу. Искористите ситуације које се појављују на телевизији, у вестима али и у кући и школи. Дете треба да зна шта ви мислите о одређеном питању, да чује о инспиративним личностима из историје. Исто тако је неопходно да види да ви знате и можете да се заузмете за ваша уверења када мислите да је прекршено неко морално правило. Потребно је да ваше дете има добар пример испред себе.

Постављајте права питања

Стимулишите размишљање детета како бисте ојачали његова уверења. Најбољи начин за ово је постављање питања које ће детету помоћи да сагледа ствари из различитих углова и подсетити га да се запита да ли ради праву ствар. Можете га питати како би се осећало да се неко тако понаша према њему, шта би се десило ако неко не би испоштовао дато обећање или како би изгледало када би сви преписивали или лагали у разреду и сл.

Радите на развоју емпатије

Емпатија је оно што покрене дете да помогне другару, да се заузме за њега и саосећа са њим. Дете које има развијену емпатију ће заузети став када је то потребно. И овде је од велике помоћи питање како би се оно осећало да је на нечијем месту у одређеној ситуацији. Ово питање мозе да се односи на ситуације из свакодневног живота али и на ситуације у књигама и на телевизији. Можете их и глумети кроз игру. Циљ је да дете размисли о осећањима других људи и схвати да постоји неколико погледа на исту ствар.

Подстичите асертивност а не покорност
Једна од главних одлика деце која знају да се заузму за себе је управо асертивност. То је способост да се изразе сопствена осећања и уверења на одговарајући начин, имајући у виду и права других људи. Асертивна особа уважава себе и друге и поседује како храброст тако и читав низ вештина које јој омогућавају да у одређеном тренутку каже шта мисли и осећа. Насупрот томе, неасертивно понашање карактерише изражавање на покоран, попустљив и извињавајући начин.

Извор: lepotaizdravlje.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама