Kako da lako reciklirate ako živite u Beogradu?

avgust 10, 2021

JKP „Gradska čistoća“ uspešno sprovodi projekat pod nazivom „Eko-kesa za čistiji grad“. Ali nikad dovoljno sugrađana koji recikliraju.

Ako se još niste priključili akciji, ili ne znate kako, a želite da budete ekološki odgovorni, pročitajte ovaj tekst do kraja.

 Dakle, kako da učestvujete u reciklažnom projektu? Nećemo reći da ne morate da se potrudite. Morate, ali samo malo i samo dva puta godišnje.

Elem, projekat se sprovodi na svih deset beogradskih opština koje su u nadležnosti preduzeća. Učesnici akcije u svojim domaćinistvima u „eko-kesu“ zapremine od 120 litara odlažu mešoviti reciklabilni otpad i to papir, plastičnu (PET) i metalnu ambalažu (MET).

Ali, odakle vam “eko-kese”? E, tu dolazimo do onog dela kada vi treba da se potrudite. Zapravo, potrebno je da dva puta godišnje odete na pogon „Gradske čistoće“ na opštini na kojoj živite i ponesete račun “Infostana” sa sobom. Na pogonu će vas zaposleni upisati u bazu podataka učesnika projekta “Eko-kesa za čistiji grad” i predati vam 24 “eko-kese”, što je dovoljna količina kesa za narednih šest meseci. Zato morate dva puta godišnje svratiti do pogona. Prvi put da se prijavite za učešće u projektu i dobijete prvu turu kesa, a potom drugi put, po još 24 kese za sledećih šest meseci. Samo više ne morate donositi uplatnicu “Infostana”.

Možda će se neko pitati zašto nam je ona uopšte bila potrebna? Svakako, ne da bismo videli da li uredno izmirujete svoje obaveze, već da bismo za vaše domaćinstvo napravili jedinstveni barkod.

A čemu on služi?

Zvuči možda komplikovano, ali je jednostavno.

Kada se prijavite za učešće, dobijete “eko-kese” i odštampane barkodove, u svom domu počnete da razdvajate otpad, tako što reciklabile odlažete u “eko-kesu”. Kada je popunite, na nju zalepite jedan barkod.

Popunjenu i barkodiranu “eko-kesu” iznosite jednom nedeljno na trotoar u blizini saobraćajnice ispred svoje kuće ili zgrade ili pored najbližeg kontejnera u terminu od 20:00 do 22:00 časova, a u zavisnosti od opštine u kojoj živite to činite sledećim danima:

GO Novi Beograd – ponedeljkom (Pinosava, Beli potok, Jajinci)

GO Zemun – utorkom

GO Čukarica – sredom (Altina, Galenika i Plavi horizonti)

GO Savski venac i Rakovica – četvrtkom (naselje Umka)

GO Vračar i Zvezdara – petkom

GO Stari grad i Palilula – subotom (Borča, Ovča, Krnjača)

GO Voždovac i Stari grad – nedeljom

Ekipe JKP „Gradska čistoća“ će potom sakupljene kese iz vašeg kraja odvoziti na „Pogon za prikupljanje i promet sekundarnih sirovina“ i taj otpad podvrgnuti daljem procesu reciklaže. Cilj projekta „Eko-kesa za čistiji grad“ je da pozitivno utičemo na razvoj reciklaže u Beogradu, da u značajnoj meri smanjimo količine otpada koje se pohranjuju na deponiji u Vinči, a povećamo količinu otpada koji se reciklira. Tako zajedno doprinosimo očuvanju prirodnih resursa i životne sredine.

Pošto mesečno iznesete četiri popunjene „eko-kese“, a to se prati učitavanjem barkoda na pogonu „Čistoće“, (eto tome služe 😊) ostvarićete pravo na 20 odsto popusta na uslugu odnošenja smeća na uplatnici “Infostana”. Složićemo se da nije to velika novčana ušteda, no iz JKP Gradske Čistoće kažu da su želeli da se nekako oduže svima koji se trude da zajedno sa njima brinu o životnoj sredini i odgovorno se odnose prema otpadu.

Eto. Pridužite se. Nije teško.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kako da lako reciklirate ako živite u Beogradu?"

  1. Caca kaže:

    Beograd, Beograd, Beograd. Kao da drugde života nema.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama