Како да надокнадите пропуштено време са малишанима

27 октобра, 2016

Не осећајте кривицу што због обавеза проводите мало времена са дететом, јер много је важније да те заједничке тренутке искористите на што креативнији начин и да уживате.
ljubav
Немогуће је и бесмислено је одредити минимум времена које треба да проведете са дететом, нарочито ако узмемо у обзир чињеницу да је свако дете индивидуа за себе. Али сигурно нећемо погрешити ако тежимо да то минимално време повећавамо да бисмо што више времена проводили са децом.

Због тога време које имате са вашим малишанима искористите на прави начин. Многи родитељи када дођу са посла прво покушају да среде ствари по кући, и са децом разговарају тако што постављају питања и не сачекају одговор. Деца врло добро препознају наше понашање и осећају када их не слушамо с пуном пажњом. Допустите деци да говоре о себи, о томе шта воле да раде, о њиховим бригама. То ће помоћи у изграђивању атмосфере поверења и прихваћања.

Зато, након повратка са посла прво седите и поразговарајте. Испричајте им шта се вама десило тог дана, а затим их питајте како су они провели своје време док ви нисте били ту. То је важно за изграђивање отвореног и поштеног односа.

Из дечје перспективе, квалитетно проведено време укључује директну и неподељену пажњу родитеља.

Много деце чији су родитељи цео дан код куће рећи ће вам да са њима уопште не проводе време. С друге стране, много родитеља који имају мало времена за своју децу, свесни своје одговорности , плански и систематично планирају време које им је на располагању и деца неретко одушевљено причају данима о игри која је трајала можда непуних пола сата.

Затим објасните деци шта још све треба да урадите у кући. А то не морате да радите сами, нека вам помогну деца. Чак и заједничко кување вечере за њих је забава.

Дете може бити укључено у многе сегменте живота, па и оне који су нама одраслима неизбежни. Може помагати у кућним пословима и чиниће то са задовољством ако одрасли покажу ентузијазам, креативност, хумор и добру вољу. Корист од оваквог приступа је вишеструка, дете развија радне навике, подиже степен самопоуздања кроз учење вештина и дружење са одраслима, социјализује се и рад не доживљава као морање или присилу, већ као део породичне динамике.

Читање пред спавање је такође веома важно када је реч о повезаности. Истраживања показују да читање код деце развија интерес за знање и стимулише развој говора и језика.

Викенде планирајте заједно. Направите списак ствари које морате да обавите и одвојте време за игру. Укључите их у све јер уколико дете не проводи довољно времена са родитељима, могу да се јаве проблеми који могу довести до несигурности, неповерења, затворености, хиперсензитивности и до васпитне запуштености.

Ако је дете препуштено само себи и на њега се обраћа пажња само ако нам смета, онда можемо говорити о занемаривању детета. Задатак родитеља је да дете припреме за живот, а то се без интеракције и инвестирања времена не може!

Д.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама