Kако да од рођеног детета не направите тоталног идиота – едиција "Брдовити Балкан"

5 новембра, 2016

1. Не третирај га као „уради сам“ пројекат.
Десну руку на срце, леву на мозак, људско биће се доноси на овај свијет путем двоструког „уради сам“ пројекта. Узевши тај факт у обзир, јасно је да творац јединке има право, а и слободу, да свој „пројекат“, свог сисара, обликује и развија у складу са својим личним уверењима и поимањима ваљаног сисара.
Ипак, човек, које год да је форме, каквог год да је описа и колико год година да има, није и не сме да буде било чији пројекат, осим сам свој. Људско биће је индивидуа коју можеш да усмјераваш, али не и да у потпуности дефинишеш.
decak
2. Научи га да се промаје бојати мора.
Јер ако ти дијете на брдовитом Балкану не схвата и не поштује концепт промаје, а и ‘ладног бетона, кукала му матер, а Бога ми и ћаћа. Промајне вредности се преносе са кољена на колено, а засигурно је да не желиш да се традиција на твом колену преломи.
3. Истерај га из куће, чим напуни 18 година.
Нисмо ми Швабе па да дјецу од петнаесте године учимо да привређују за себе те да цијене сваки динар као да су за њега сопствену кожу одерали, али ако их не избациш из куће кад закуца пунољетство, озбиљно ризикујеш да ти остане под кровом до свадбе, а и послије свадбе. Плус, платићеш ту свадбу.
4. Не дај му све и одмах.
Јединац, мезимац или најмлађи, дете које буде научено да увек добија све и одмах је на сигурном путу до станице тоталног идиотизма. Јесте да живимо у друштву у којем се мора само умрети и имати штела у државним институцијама, учење идеје да се за, како истинске, тако и материјалне вредности, треба борити и изборити је под морање, ако не желиш да ти дијете носи етиекту „татиног сина“ и „мамине принцезе“.
Те синтагме нису комплименти, ма колико год симпатично звучале.
5. Не брани му да буде мало млад. Брани му да буде много луд.
Како каже бака Босиљка: „У животу се све мора проУбати“. Све осим тешких боја тешких дрога, додала би једна сасвим обична Јелена. А како вели она мотивационо-инспиративна мантра? Немој да те старост пита где ти је била младост?
Ипак, учини све што је у твојој моћи да ти дете, жељно откривања себе и света око себе, не открије себе у убоду игле, у шмркању праха и продавању себе и својег „ја“ за новац и ситне животне луксузе.
6. Не дај му да изађе из куће мокре главе, голог тијела или празног мозга.
Тачка.
7. Не ударај по глави.
Основно правило родитељства на Балкану је да је батина из раја изашла. Батина – да. Убијање Бога Оца и Свете Тројице у људском бићу, а нарочито у свом детету, законски је кажњиво дело. Сећам се, ево, као да је јуче било када сам ишла са сестром да берем гранчице јоргована како би мама имала чиме да нас васпита.
Лепа су то сјећања, када их дете посматра из ретроспективе. А и сигурно је да уче. Лоша дела бивају кажњена. Ипак, никад за никад, не ударај дете по глави. Благи потрес тела је врло вероватно из раја изашао, али благи потрес мозга ни чика анђео не одобрава.
8. Научи га прављењу кајгане, прању гаћа и брисању дупета.
Ове три радње сумирају самосталност.
9. Не ради оно што не желиш да оно ради.
Родитељи пушачи који проповиједају забрањено пушење су лицемјери нивоа „го про“. Родитељи псовачи који проповиједају да је култура псовања некултурна су лицемјери нивоа „го про“.
Нарочито у раном стадијуму, деца уче путем посматрања, простог гледања простог свијета око простог себе. Ниво учења – „го про“.
10. Не третирај га као златну медаљу, али ни као бронзано говно.
Јер реално, дијете ти је врло вјероватно само сребрни просјек, што је за сребрни живот и више него довољно.
Запамти да се култура и бонтон, мозак и здрав разум те чиста душа из куће носе.
еТрафика.нет – Јелена Бјелаковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама