Kako da od rođenog deteta ne napravite totalnog idiota – Edicija “brdoviti Balkan”

22 aprila, 2017

Napraviti od detata idiota, ništa lakše! A roditelji na Balkanu imaju svoje metode vaspitanja koje idu u prilog ovoj “teoriji”. Stoga, ako ne želite da od vašeg rođenog deteta napravite idiota, sledite ove savete i nećete pogrešiti…idiot

1. Ne tretiraj ga kao „uradi sam“ projekat.
Desnu ruku na srce, levu na mozak, ljudsko biće se donosi na ovaj svet putem dvostrukog „uradi sam“ projekta. Uzevši taj fakt u obzir, jasno je da tvorac jedinke ima pravo, a i slobodu da svoj „projekat“, svog sisara, oblikuje i razvija u skladu sa svojim ličnim uverenjima i poimanjima valjanog sisara. Ipak, čovek, koje god da je forme, kakvog god da je opisa i koliko god godina da ima, nije i ne sme da bude bilo čiji projekat, osim sam svoj. Ljudsko biće je individua koju možeš da usmeravaš, ali ne i da u potpunosti definišeš.
2. Nauči ga da se promaje bojati mora.
Jer ako ti dete na brdovitom Balkanu ne shvata i ne poštuje koncept promaje, a i ‘ladnog betona, kukala mu majka, a Boga mi, i ćale. Promajne vrednosti se prenose sa kolena na koleno, a zasigurno je da ne želiš da se tradicija na tvom kolenu prelomi.
3. Isteraj ga iz kuće, čim napuni 18 godina.
Nismo mi Švabe pa da decu od 15. godine učimo da privređuju za sebe, te da cene svaki dinar kao da su za njega sopstvenu kožu oderali, ali ako ih ne izbaciš iz kuće kad zakuca punoletstvo, ozbiljno rizikuješ da ti ostane pod krovom do svadbe, a i posle svadbe. Plus, platićeš tu svadbu.
4. Ne daj mu sve i odmah.
Jedinac, mezimac ili najmlađi, dete koje bude naučeno da uvek dobija sve i odmah je na sigurnom putu do stanice totalnog idiotizma. Jeste da živimo u društvu u kojem se mora samo umreti, učenje ideje da se za, kako istinske, tako i materijalne vrednosti, treba boriti i izboriti je pod moranje, ako ne želiš da ti dete nosi etiektu „tatinog sina“ i „mamine princeze“. Te sintagme nisu komplimenti, ma koliko god simpatično zvučale.
5. Ne brani mu da bude malo mlad. Brani mu da bude mnogo lud.
Kako kaže baka Bosiljka, „u životu se sve mora proUbati“. Sve osim teških boja teških droga, dodala bi jedna sasvim obična Jelena. A kako veli ona motivaciono-inspirativna mantra? Nemoj da te starost pita gde ti je bila mladost? Ipak, učini sve što je u tvojoj moći da ti dete, željno otkrivanja sebe i sveta oko sebe, ne otkrije sebe u ubodu igle, u šmrkanju praha i prodavanju sebe i svojeg „ja“ za novac i sitne životne luksuze.
6. Ne daj mu da izađe iz kuće mokre glave, golog tela ili praznog mozga.
Tačka.
7. Ne udaraj po glavi.
Osnovno pravilo roditeljstva na Balkanu je da je batina iz raja izašla. Batina – da. Ubijanje Boga Oca i Svete Trojice u ljudskom biću, a naročito u svom detetu je zakonski kažnjivo delo. Sjćam se, evo, kao da je juče bilo kada sam išla sa sestrom da berem grančice jorgovana kako bi mama imala čime da nas vaspita. Lepa su to sećanja, kada ih dete posmatra iz retrospektive. A i sigurno je da uče. Loša dela bivaju kažnjena. Ipak, nikad za nikad, ne udaraj dijete po glavi. Blagi potres tijela je vrlo verovatno iz raja izašao, ali blagi potres mozga ni čika anđeo ne odobrava.
8. Nauči ga pravljenju kajgane, pranju gaća i brisanju dupeta.
Ove tri radnje sumiraju samostalnost.
9. Ne radi ono što ne želiš da ono radi.
Roditelji pušači koji propovedaju zabranjeno pušenje su licemjeri nivoa „go pro“.
Roditelji psovači koji propovedaju da je kultura psovanja nekulturna su licemjeri nivoa „go pro“.
Naročito u ranom stadijumu, deca uče putem posmatranja, prostog gledanja prostog sveta oko prostog sebe. Nivo učenja – „go pro“.
10. Ne tretiraj ga kao zlatnu medalju, ali ni kao bronzano govno.
Jer realno, dete ti je vrlo verovatno samo srebrni prosek, što je za srebrni život i više nego dovoljno.
Zapamti da se kultura i bonton, mozak i zdrav razum, te čista duša iz kuće nose.
 
Izvor:Etrafika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kako da od rođenog deteta ne napravite totalnog idiota – Edicija “brdoviti Balkan”"

  1. Jole kaže:

    Ha ha ha, odlično… Go Pro! ?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama