Како да помогнете детету да осмисли слободно време

17 фебруара, 2016

Слободно време је оно време које остаје вашем детету након свих школских и ваншколских активности, обавеза у породици и задовољења потреба за јелом, сном и хигијеном. У том слободном времену слободни су да самостално одлуче и определе се чиме ће се бавити.
mastovita-igra=pametna-deca-771Да би ваша дете знало правилно и самостално да одабере шта ће да ради у слободном времену, требало би од најраније доби деловати на њих примером и саветом. ЗАПАМТИТЕ! Савет без примера је најлошији савет.
У породици дете стиче прву културу провођења слободног времена (и рада, наравно). Помозите детету да планира свој дан, како онај радни тако и онај слободни део. Својим примером покажите му како се квалитетно проводи слободно време. Касније кроз заједнички разговор с њим проанализирајте што је и како учињено у протеклом дану.
Зашто је све то битно?
Зато што треба да делујете док имате простора и времена, а то је док је дете мало. Када дете пoрасте и утицај вршњака и неких других чинилаца (нпр. телевизије и других медија) постане јачи, оно треба бити довољно изграђено и формирано (самосвесно и одговорно) како би се могло одупрети свим тим штетним утицајима. Таквих утицаја у данашње време има пуно и дете им се тешко одупире. Зато, ако раније уложите труд и дате правилан пример, касније ће се догодити да ћете дете „невидљивом руком” водити у најтежим искушењима. Данас се омаловажава љубав, брак, породични живот, потомство, одговорно родитељство, рад и поштење, тако да своју децу треба правим вредностима да научите када је то једино могуће, касније други преузимају „кормило”.
Водите рачуна да преко свог детета не остварујете неке своје неостварене снове па га тако терате на неке активности за које оно нема смисла или вољу. Исто тако треба да водите рачуна да га не препустите улици. Тражити праву меру. Најсигурнији пут је развијање одговорности код детета и животне знатижеље за различита подручја. Све то је немогуће без вашег ангажмана и примера.
Како ће ваше дете проводити своје слободно време резултат је осмишљеног васпитног утицаја од најраније доби. Треба одгајати дете да буде квалитетан човек, јер тако ћете постићи да зна и правилно да осмисли своје слободно време и успешно се одупре свим негативним утицајима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама