Како да помогнете детету да поднесе пораз – и победу!

Било да се ради о жестокој породичној партији “Не љути се човече” или навијању за омиљени фудбалски тим, забавно је гледати како наша деца уче да се такмиче. Игре и такмичарски спортови су забавни и могу помоћи у неговању самопоштовања и осећаја постигнућа код деце.

Али шта се дешава када дете на победу реагује хвалисањем — или на губитак бесом?

pobeda-poraz-deca-navijaju
Canva.com

Као родитељима, може бити тешко видети да се ваше дете понаша као такозвани „болни губитник“, али истина је да је суштински део одрастања управо учење да мирно губе. То је развојна прекретница која може потрајати неко време и потребна је вежба да је деца савладају.

Имамо неколико савета који могу да помогну детету да се носи са поразом или победом достојанствено.

Нормално је да деца имају осећања због губитка – али начин на који реагујете на та осећања може да обликује њихов будући став

„Нико не воли да губи, ни наша деца ни ми. Али је од виталног значаја да као родитељи потврдимо њихова осећања и моделујемо пожељно понашање.“

Дакле, шта треба да урадите када ваше дете почне да бесни након пораза?

Први корак је емпатија и стварање осећаја разумевања вашег детета. Ипак, важно је поставити границе око прихватљивог понашања или онога што у вашој породици није допуштено – прозивање, физичка агресија или било које друго деструктивно понашање.

„Нека дете осети сва осећања, а затим му помозите да пронађе здраве начине да се носи са својим емоцијама.

Неке стратегије суочавања укључују коришћење речи да изразе своја осећања или вежбе дисања.

Подучавање понашања почиње од родитеља јер те мале очи гледају све што радимо.

„Сами моделујте добро спортско понашање и управљајте сопственим емотивним одговором. Честитајте победнику чак и ако то није ваш играч или тим вашег детета, не вичите на судије ако се не слажете са неком одлуком.“

Ако пустите дете да стално побеђује не учите га како да губи

Сви смо то доживели, посебно са млађом децом. Толико желите да успеју да им дајете додатну шансу или их пустите да победе. Можда то радите да бисте избегли бес, али им тиме не чините никакву услугу. Да, понекад је у реду пустити дете да победи. Али ако никада не доживе губитак, онда лажно надувавамо њихов его. Губимо прилику да научимо нашу децу неким критичним животним лекцијама, као што је учење како да не успемо.

Живот је пун неуспеха — тако растемо и учимо — и желимо да наша деца имају алате да се носе са тим. Родитељски посао је да припремимо нашу децу за стварни свет.

„Наша деца морају да знају да су добра, способна и паметна, било да побеђују или губе.“

Спортски тимови – начин за учење о такмичењу и сарадњи

Спортски тимови су одличан начин за учење о сарадњи и такмичењу, али узраст детета може да диктира како ће разумети и обрадити концепт. Деца предшколског узраста и мала деца имају већу вероватноћу да ће имати бес или дурење након губитка.

“Млађа деца су егоцентрична, па верују да се свет врти око њих.”

Учити их о важности тимова и сарадњи у групном окружењу може бити забавно, али окружење без такмичења је најбоље.

Како деца постају старија, рекреативни тимови такође могу помоћи деци да науче о правилима и изградњи тима. Такмичарски приступ спорту добар је за старију децу (9 година и више), јер у овом узрасту деца могу да поднесу притисак победе и пораза на емоционално здравије начине.

Прославите победе док још увек учите своје дете како да грациозно побеђује

Забавно је славити велику победу, али научити дете да грациозно побеђује једнако је важно као и научити га да губи достојанствено.

Научите дете да буде захвално на саиграчима, тренерима и свима који долазе да гледају утакмицу или такмичарски догађај.

Приоритет дајте поштовању и добром спортском духу за противнике, судије и тренере.

Фокусирајте се не само на резултат, већ и на труд који улажу у вежбање, бодрење саиграча и одбијање да одустану. Ово важи за све врсте такмичења, од фудбала до друштвених игара.

Без обзира колико година има ваше дете, неопходно је да га научите важности доброг спортског понашања. Можете славити њихове победе док их подучавате да је неуспех нормалан и здрав део живота.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.