Митови о деци без браће и сестара

9 октобра, 2017

Понашање детета се формира родитељским ставовима, а не чињеницом да ли је расло само или окружено браћом и сестрама. Најчешћи митови о јединцима укључују агресивност, асоцијалност и размаженост

Деца која одрастају без браће и сестара никад не науче да деле, немају развијен осећај емпатије, размажени су и увек грабе све само за себе… Ово су само неки од стереотипа који неоправдано прате децу која одрастају у породици у којој нема млађе или старије деце.Психолог Сусан Неwман каже да су и данас најчешћи митови они који кажу да је једно дете у породици размажено, агресивно, несоцијализовано или усамљено.
Тако је мит о томе да су јединци размажени вероватно најраспрострањенији. Ипак, да томе није баш тако иде у прилог и чињеница да прилично размажене деце има и у породицама с више деце.
Неwман, аутор књиге о задацима родитељства с једним дететом, каже да су бројна истраживања посљедњих 30 година оповргла митове о јединцима те да се они не разликују у понашању од вршњака. Њихово понашање, наиме, највећим делом зависи од васпитања.
Дуго се сматрало да су јединци мање комуникативни од друге деце јер немају браће, али та деца се најнормалније развијају јер комуницирају с другом децом у парку, вртићу, школи или током играња.
Сљедећи мит односи се на честу фразу “јединци су усамљени“, како наглашава Неwман, истина је потпуно другачија. Најчешће воле да буду у друштву друге деце баш зато што немају браћу и сестре те се стога више од других труде бити прихваћени у игри и уопште у друштву.
Стереотип да деца јединци шефују свима око себе такође је врло присутан, али наређивање другима, баш као и захтевност или размаженост, једнако постоји и у породицама с више деце. Деца то раде толико колико им родитељи допусте. Такође су и захтевни до границе толеранције родитеља, што не зависи од броја деце у породици.
Срећнији од деце с браћом и сестрама?
Бити јединац носи и неке позитивне ствари. Истраживање проведено 2010. године у Великој Британији показало је да су многа деца, жртве малтретирања старије браће и сестара, била дубоко несрећна, за разлику од јединаца који су поштеђени таквих искустава.
Чак трећина деце тврди да их старија браћа и сестре понекад ударају, узимају ствари те говоре ружне речи. Један од разлога зашто су јединци самоуверени јест то што нису присиљени борити се с браћом. Научници тврде да борба за родитељску пажњу и нужност дељења слаткиша и играчака може бити разлог зашто су јединци срећнији од деце с браћом и сестрама.
Такође, породица се не може бирати, а нека се деца баш никако не слажу. Несугласице и свађе, показала су истраживања, врло стресно делују и на родитеље, па они често одустају од покушаја да побољшају ситуацију, остављајући деци да то сама реше.
Извор:https://www.roditeljportal.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама