Како да препознате бронхитис?

30 марта, 2017

Да ли сте знали да вирусима прија хладно време а лако се шире у затвореним просторијама, отуд већи број вируса који нападају дисајне органе.

То је резултат већег броја вируса који нападају дисајне органе.
Њима прија хладно време, а и затворени простори (у којима борави много људи и деце) погодује њиховом ширењу. То су респираторни вируси, има их много врста, а неретко се дешава да се слично испољавају код деце у виду цурења носа, кашља, а понекад и убрзаним и отежаним дисањем.
Скоро сви ти вирусни напади имају једну заједничку карактеристику – стварање секрета (мукуса) у дисајним путевима.
Да ли сте знали да треба да излечите узрок болести коју прати кашаљ, излечењем болести и кашаљ ће престати.

Да ли је ово астма?
Није!
Астма је болест услед које се јавља сужење дисајних путева, тзв. бронхоопструкција (ремећење рада бронхија). Кад се бронхоопструкције понављају – настаје астма. Како су у овом случају плућа вашег детета чиста, то значи да нема сужења дисајних путева – бронхоопструкције, па то није астма.

Астма или бронхитис?
Бронхитиса има више врста, а сваки је изазван нагомилавањем секрета у бронхијама.
Како да препознате бронхитис?
Појављују се симптоми као што су кашаљ праћен жућкасто-зеленкастим шлајмом, благо повишена температура и малаксалост. Ови симптоми често подсећају на прехладу и отежавају постављање праве дијагнозе. Најбоље је, уколико се симптоми не повуку након 3 дана – посетити лекара.

Када јесте астма?
Ако се бронхитиси понављају и праћени су бронхоопстукцијом, онда то заправо јесте астма. Кад се бронхитис јавља ретко, а изазван је нагомилавањем секрета у бронхијама, онда то није астма, већ вирусно запаљење бронхија.
Највећа брига родитеља је да се кашаљ не претвори у упалу плућа, у великом броју случаја мале су шансе.

Може ли се ово претворити у упалу плућа?
Тешко – мала је шанса!
У случају зимске прехладе, очигледно је да ваше дете нема секрет у доњим дисајним путевима, јер би то онда био бронхитис или опструкција, али тада плућа нису чиста!
Кад се секрет дуго задржи у бронхијама (или бронхиолама) и не избаци се како треба, постоји ризик од настанка упале плућа – пнеумоније. Ипак, ово очигледно није ваша „прича“.

Да ли инхалације могу да помогну?
Могу, ту нема сумње!
Иако је секрет „високо“ (у носу, грлу и трахеји – душнику) инхалације могу да помогну, чак и код старије деце. Погрешно се мисли да су инхалатори само за бебе – то није тачно.
Да бисте убрзали процес оздрављења вашег детета инхалације му могу у великој мери убрзати процес излечења.

За почетак је довољно да то буде инхалација обичним физиолошким раствором (0,9% NaCl). Он ће помоћи да се секрет „разреди“ и тако лакше избаци (искашље или прогута). Ово изгледа банално, али је сјајан начин да се помогне детету.

Колико дуго и колико често да се спроводе инхалације?
Ту нема стриктних правила – три пута дневно, по око пет минута је сасвим довољно и да се види како ће дете реаговати. Инхалације се спроводе пре (или између) оброка, а никада после јела. По потреби се број инхалација може повећати – нема опасности да се претера.
МОГУ ЛИ СЕ КОРИСТИТИ БИЉНИ СИРУПИ?
Могу и треба да се користе!
Лековите биљке су се вековима, много пре модерне медицине, користиле у борби са болестима дисајних органа. Савремене фармако-технолошке процедуре у спрези са научним истраживањима су изнедриле одличне лекове који комбинују снаге и научног и природног.
Сирупи који садрже јагорчевину и/или тимијан, бршљан или боквицу су одлични помагачи у избацивању секрета из дисајних путева. Зато су део Лековитог царства – биљних сирупа.
др Горан Вукомановић
специјалиста педијатрије

Извор: lekovitocarstvo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама