Како да разговарате са ћерком о првој менструацији?

5 августа, 2022

Прву менструацију девојчице често посматрају као значајан догађај у свом животу. Она се најчешће јавља током ране адолесценције (између 10. и 13. године живота), код највећег броја девојчица око 12. године. У том периоду, тело младе особе почиње убрзано да се мења – долази до развоја секундарних полних карактеристика (груди, маљавост, мењање гласа, интензивна активност хормона). Све физичке промене које се дешавају током адолесценције називамо пубертетом.

Прва менструација долази углавном годину дана након што се јаве прве телесне промене, тако да је то време када би био крајњи рок да са својом ћерком почнете да разговарате о менструацији. Међутим, није реткост да се менструација добије изненада и нешто раније (око 9. године). Стога, било би добро да ову тему не избегавате ни током тог периода. На том узрасту око 9. године живота дете ће моћи да разуме основне ствари, посебно уколико прилагодите разговор њеном речнику и не служите се претерано стручном терминологијом.

Уколико дете показује радозналост, поставља питања чему служе средства за интимну хигијену, зашто се тело одраслих жена или, рецимо, старије сестре разликује од њеног, како се праве бебе и слично, не би требало да остане без одговора. Иначе је препорука да се о пубертету и менструацији не воде велики, озбиљни разговори током којих ћете дете ,,избомбардовати’’ са превише информација одједном, јер то за дете може бити преплављујуће, застрашујуће. Бољи избор је да разговори буду успутни, ситуациони, и да се временом надограђују у складу са узрастом детета.

Ако девојчица није припремљена за овај догађај, а он се деси – то може бити веома шокантно и непријатно искуство за њу. Може доживети интензиван страх јер не зна шта се то дешава са њеним телом. Може доживети и стид и срамоту ако менструацију доживи као нешто чудно, ненормално, посебно у случају да менструацију добије, на пример, у школи, на тренингу, на екскурзији, а није припремљена. Разговор о менструацији не треба да буде табу ни кад су у питању дечаци као би се избегао моменат задиркивања девојчица због потпуно природне појаве. Такво непријатно искуство се може одразити и на целокупну слику о себи и неприхватање свог тела. Такође, исто се може десити и уколико се у породичном контексту на менструацију гледа као на нешто срамотно, прљаво, нешто о чему се не прича.

У даљем тексту, прочитајте неколико савета о томе на шта посебно да обратите пажњу током разговора са својом ћерком на ову тему. Иако можда делује да се сама довољно информисала и да је већ довољно упозната са свим, не избегавајте овај разговор. Можда је путем Интернета или од другарица прикупила и доста нетачних информација.

1. Питајте је да ли зна шта је пубертет, па надоградите њене одговоре.

2. Ставите јој до знања да сте ту за сва питања која има, и ако немате неки одговор да ћете радо истражити па да ћете јој дати објашњење.

3. За мајке: поделите са њом своје искуство на ову тему, испричајте јој са колико година сте Ви добили менструацију, шта сте знали или би Вам значило да сте знали о томе, колико је трајала, колико је била болна, после колико времена је постала редовна…

4. За очеве: нормализујте ову тему, водите се чињеницама о томе како функционише женско тело, ако је потребно и Ви сами допуните своја знања.

5. Ово су чињенице са којима је добро да дете буде упознато пре него што се прва менструација добије:

Шта се то дешава у телу?

Објасните детету првенствено да су ове промене сасвим нормална појава и показатељ здравог развоја, која се дешава услед хормонских промена у телу које настају јер растемо и сазревамо. Хормони су супстанце које се налазе у нашем крвотоку а луче их жлезде са унутрашњим лучењем и они нашим ћелијама и органима помажу да међусобно комуницирају. Како се тело развија и хормони постају активнији, уједно сазревају и наши репродуктивни органи, а прва менструација је показатељ да можемо да затруднимо. Уколико дете може да разуме, објасните цео процес, то јест све што се дешава током циклуса од 28 дана (такође и како мушко тело функционише). Можете дете упутити и на неку адекватну литературу, рецимо уџбеник из биологије за старији разред.

Колико траје менструација?

Менструација траје око 5 дана, некад мало краће, некад мало дуже. Некад ће бити обилнија, некад ће крварење бити оскудније. Јављаће се најчешће на 25-35 дана, али је нормално да постоје и повремена одступања, нарочито током првих пар година док се циклус изрегулише. Нормално је да се јави бол у доњем делу стомака, неколико дана пре и током првих дана трајања менструације. Ако је бол јак, у реду је попити лек против болова. У реду је и не бавити се физичком активношћу током тих дана. Могу се јавити и други симптоми који су последица хормонске активности – главобоља, мучнина, повраћање, болови у грудима, нервоза, раздражљивост. Можете ћерки показати како на свом телефону да инсталира менструални календар и има прегледну евиденцију свог циклуса.

Како се користе улошци/тампони?

Објасните јој обе опције и дозволите јој да одлучи шта њој боље звучи. Омогућите јој да, након што приметите да њено тело почиње да се развија, увек код себе има уложак или тампон, у зависности од тога за шта се одлучила. За почетак би свакако била практичнија употреба уложака.

Разговор на ову тему може бити непријатан за обе стране. Међутим, Ваш задатак као родитеља је да се издигнете из свог осећаја непријатности и водите вишим циљем, а то је да Ваше дете буде што боље информисано (јер незнање рађа страх) и на прави начин упознаје и прихвата своје тело.

Аутор: Мр Анђела Златковић, специјални педагог и КБТ саветник, Ваш психолог тим

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама