Како је Недеља сећања и заједништва ујединила неколико школа из различитих градова

Када је Министарство просвете упутило Допис школама са препоруком да се обележи Недеља сећања и заједништва, ОШ ,,Вук Караџић“ из Лознице, позната по сарадничкој и интегративној настави, иницирала је не само да се активности реализују у самој школи кроз различите предмете, већ су јој се прикључиле школе с којима има одличну сарадњу у многобројним активностима и пројектима. То су Средња економска школа из Лознице, ОШ „Вукова-спомен школа“ из Тршића, ОШ „Петар Враголић“, као и Средња школа из Љубовије. Ове школе су и иначе стални сарадници у  обележавању значајних датума, тематских дана и радионица вршњачког учења и омиљени су вид наставе код ученика.

Због многобројних активности, саму Недељу сећања, проширили смо на три недеље, веома садржајне јер се велики број ентузијаста и високо мотивисаних ученика ангажовао и идеје су се проширивале, а ми смо их спонтано и тимски реализовали.

Активности које смо реализовали

Тематски дан сећања и заједништва и Дан победе над фашизмов обележен кроз сараднички наставу четири школе

Дана 9.5.2024. године када се обележава Дан победе над фашизмом, а уједно у основним школама по препоруци Министарства просвете реализује се Недеља сећања и заједништва у знак сећања на жртве масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду, као и масовног убиства у Дубони и Малом Орашју, четири основне школе реализовале су тематски дан кроз разноврсне активности које промовишу неговање културе сећања, заједништва, толеранције, хуманости, и емпатије.

На позив директора ОШ ,,Петар Враголић“ из Љубовије, Василија Ђукановића, одазвале су се Вукове школе из Лознице и СШ „Вук Караџић“ из Љубовије и реализовале овај тематски дан у ИО Доња Оровица. Делегацију из Лознице чинили су представници ОШ „Вук Караџић“ из Лознице директор Владан Андрић и професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф, затим представници ОШ „Вукова спомен школа“ из Тршића директор Александар Поповић и професорка српског језика Катарина Алексић, и вероучитељ Јован Секулић који је некада радио у овој школи као вероучитељ а тренутно ради у лозничким ОШ „Анта Богићевић“ и ОШ „Доситеј Обрадовић“.

Тематски дан реализован је кроз следеће активности:

  • Поводом дана победе над фашизмом положено је цвеће на споменик који је подигнут 2022. у сарадњи ОШ „Петар Враголић“ и Оровичке парохије за невино пострадале у оба светска рата и упаљене су свеће за покој душама невино пострадалих.
  • Педагошка саветница Сања Симић де Граф одржала је предавање ученицама овог ИО у присуству директора и наставника о томе колико треба да будемо поносни на наше претке и колику захвалност им дугујемо за слободу у којој данас уживамо, као и о значају међусобног уважавања и толеранције. Затим је уследио један едукативан квиз посвећен празницима и данима у седмици под називом „Диван си, Господе, у свим светима својим“ где је педагошка саветница указала на значај наше традиције, културе и религије и да је сваки дан прилика да учинимо неко добро дело.
  • Као вид подршке ученицима у припреми завршног испита, кроз један заједнички пројекат Вукових школа из Лознице, Тршића и Липнице, наставнице српског језика Катарина Алексић и Катарина Антонић и Тим за пројекте у настави лозничке Вукове школе са педагошком саветницом Сањом Симић де Граф осмислили су квиз и књижевност кроз енигматику. 

Квиз припреме за завршни испит https://anyflip.com/izlhx/qbgn/basic 

Ученици ученицима – Квиз књижевности за завршни испит кроз енигматику https://anyflip.com/izlhx/qzij/

Такође смо поделили наше заједничке пројекте и примере добре праксе и упутили позив на даљу сарадњу у разноврсним пројектима у којима ће главну реч имати ученици.

  • Са парохијским свештеником Миланом Спасојевићем и вероучитељем Јованом Секулићем посетили смо цркву брвнару из прве половине 19. века.

Овај тематски дан, пун лепих поука, љубави, заједништва и дуга нашим прецима и сећања на све невино пострадале, остаје у нашем сећању као мотив да у нашим школама промовишемо најпре све људске вредности које чине једног доброг и племенитог човека, да наша деца, првенствено израсту у добре и поштене људе, стичући знања кроз заједништво и негујући најплеменитије особине бриге о другима, толеранције и разумевања за потребе сваког људског бића.

Међународни дан породице кроз креативну радионицу народне радиности основаца и средњошколаца (одељење деце са посебним потребама)

Дана 15.5.2025. обележен Међународни дан породице кроз заједничку радионицу ученика Средње економске школе одељења деце са посебним потребама и Тима за пројекте у настави ученика петог разреда ОШ „Вук Караџић“ из Лознице. Ученице Вукове школе, кроз радионицу народне радиности, показивале како се везе и везле су речи везане за породичне вредности, док су ученици Економске школе говорили шта представља за њих породица и илустровали своју породицу. Пројекат смо проширили да се реализује више дана у Вуковој школи на нивоу школе и кроз сарадњу са другим школама. Реализатори су професорка угоститељства Дејана Лазаревић и професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф

Међународни дан породице кроз тематски дан прављења сира

У ИО Зајача, ученици нижих разреда, заједно са својим учитељицама Миланком Васиљевић и Светланом Ђурић, реализовали су један изузетан тематски дан посвећен породици, породичним вредностима, заједништву а у част бакама и прецима, правили су сир где су учитељице поступно објашњавале процес прављења а затим приступиле и реализацији уз активно учешће ученика. Своју креативност додатно су показали и употребом различитих зачина и природних боја, старајући необичне сиреве, а сам процес дегустације био је посебан и показао да је тематски дан савршено реализован. 

Процес прављења сира https://www.youtube.com/watch?v=YQE3zj6YSA4

Тематски дан https://www.youtube.com/watch?v=d4-DEoxvDOc

Пројекат ,,Олимпијске вредности“ кроз све предмете

Наша школа је од стране Министарства спорта и омладине одабрана за учесника у пројекту који носи назив: ПРОМОЦИЈА ОЛИМПИЈСКИХ ВРЕДНОСТИ: ПОШТОВАЊЕ, ПРИЈАТЕЉСТВО И ИЗУЗЕТНОСТ. Уз договор са директором школе Владаном Андрићем и у сарадњи са педагошком саветницом Сањом Симић де Граф, овим веома успешним пројектом координирали су наставници технике и технологије Мирослав Секулић и енглеског језика Петар Косовац. Оно што чини овај пројекат изузетним је то да је реализован на свим предметима али и у сарадњи са другим школама, а започет је слатко и то кроз израду торте са јестивом налепницом и јестивим медаљама наше које је за нас приредила професорка посластичарства Дејана Лазаревић. Велики број колега учествовао је у пројекту, тако да је најбоље погледати целокупан пројекат са прилозима можете овде https://osvukloznica.edu.rs/aktivnosti/projektiunastavi/projekat-olimpijske-vrednosti/.

И као круна нашег успеха, с поносом истичемо да је један пројект наших наставника ,,Дневник добрих дела“, који се бави успешно реализованим активностима борбе против вршњачког насиља, ушао у Зборник примера добре праксе и изабран за презентовање на Републичком скупу Савеза учитеља Србије.

Овим разноврсним активностима желели смо да прикажемо како се школе могу успешно умрежавати, квалитет наставе подићи на већи ниво кроз размену искустава и заједничко тематско планирање и како сваки додатан корак ,,искакања из класичног шаблона“ у корист смисленог планирања, активног учења и ослушкивања потреба сваког ученика може довести до жељених резултата – целоживотног учења и трајних знања. 

Сања Симић де Граф, профеосрка енглеског језика и педагошка саветница