Како је такмичење из енглеског посвађало родитеље, наставнике и организаторе

27 фебруара, 2017

Како је такмичење из енглеској посвађало родитеље, наставнике и организаторе

Двосмислени одговори, граматичке грешке, али и веома тешки задаци само су неки од разлога што се у 80 одсто градова Србије ниједан ученик на општинском такмичењу из енглеског језика није пласирао даље.
Тест, кажу, није био прилагођен узрасту
Пре два дана одржано је такмичење из енглеског, француског и немачког језика у целој Србији, али је тест из енглеског језика, према речима наставника, био изузетно тежак те ученици нису могли да ураде довољно за пролаз. Такмичили су се ученици осмог разреда, а минимални број бодова за пролаз на окружно такмичење био је 32 од 40. Тест је, како кажу, скрпљен са разних интернет портала, а у копирању питања покрале су се бројне грешке. Уз то, додају, задаци нису били прилагођени узрасту основаца.
– На такмичењу у Рашки учествовало је 13 ученика из три основне школе, али ниједан није прошао даље. Била сам у комисији и имала сам увид у тестове, а урадила сам задатке са колегама. Срж проблема је лош тест који није представљао мерило знања ученика, али и двосмислени одговори које нису предвидели они који су тест осмислили. Једна вежба била је буквално да ђаци погоде оно што је аутор желео да каже. Било је и граматичких грешака па је реченица добила потпуно другачије значење. И прошле године смо указивали на исти проблем, а ове године нас је дочекао још гори тест – истакла је Валентина Ђоковић, наставница ОШ “Јошаничка Бања” из Рашке.
Како каже, неки од наставника јавили су се на број за консултације који је наведен на крају теста и њиховим ђацима уважени су одговори на двосмисленим задацима, други то нису успели.
Редакцији се јавио и Борислав Ђукић, отац дечака из Новог Сада, који се није пласирао даље, иако енглески језик говори као матерњи.
– Мој син је рођен у Аустралији где је живео 14 година. Енглески и граматику зна одлично. Након теста сазнали смо да нико није прошао. Наставницима није дозвољено да имају увид у тестове, а ми смо занемели. Од 170 ученика нико није довољно добро урадио тест? Мало је тешко замислити. Касније ми је наставница саопштила да наводно нико из целе Војводине и Београда није прошао даље, али и да је на тесту било граматичких грешака. Разумем да је тест био тежак, разумем да су неки ученици били збуњени, али да су задати одговори били нетачни, да је било прегршт правописних грешака, то не разумем – револтиран је отац.
Ипак, најтеже је ђацима који су се вредно припремали за ово такмичење. Многи су задатке пронашли на интернету, а тврде и да је један од задатака пренет из новина.
– Деца су добила тест који није примерен њиховом нивоу, већ је више био за завршне године средње школе. Тест је скинут са интернета и садржао је пет штампарских грешака. Видећемо како ће бити у недељу на такмичењу из хемије. Прошле године се ово десило из биологије и сву децу су пустили у следећи круг такмичења. Није поента у томе да моје дете оде даље, већ да се овакве ствари више не дешавају – написала је једна наставница из Београда на друштвеним мрежама.
Мелита Јуковић, наставница енглеског језика из Новог Пазара, каже да тест није био много тежак, већ само први задатак, који је због двосмислених одговора најлошије урађен, а носио је десет бодова.
“Друштво за стране језике и књижевности Србије” одскора је добило од Министарства просвете дозволу да преузме приређивање ових тестова. Они су јуче на редовном састанку на Факултету политичких наука морали да размотре и овај проблем. Душица Блажић, координатор друштва, каже да ђаци све лошије раде ове тестове из године у годину.
– Тестови су у складу са наставним градивом и мислим да није тест проблем. Из године у годину деца лоше раде ове задатке. Проблем је што су уџбеници више засновани на комуникативном приступу него на граматици. Деца нам одлично говоре енглески, али граматика је можда мало проблем па се треба увести више граматичких вежби и неки додатни тестови – истиче она.
На састанку су им се придружили и незадовољни наставници.
– Договорили смо да ће такмичење бити поново одржано 11. марта, а ко ће овога пута осмислити тестове за сада се не зна – каже за “Блиц” Душица Блажић.
Прошле године главобоље због биологије
Сценарио као преписан са прошлогодишњег теста на општинском такмичењу из биологије, када су деца добила задатке непримерене њиховом узрасту, а после бројних дискусија тест је поништен. Сви учесници су након тога добили директан пласман на окружна такмичења и признања за њихов рад. Док су тестови поверени новим ауторима.
Марија Антонијевић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


9 коментара на "Како је такмичење из енглеског посвађало родитеље, наставнике и организаторе

 1. Alexandra каже:

  Da je tekst o Soraji i Staniji i njima slicnima bilo bi vec sigurno vise od 100 komentara!Probudi se Srbijo!!!

 2. mirjana kostadinov каже:

  Pa ako su udzbenici, inace odobreni od strane ministarstva, zasnovani na komunikativnom pristupu a ne na bubacenju gramatike, zasto drustvo za strane jezike ne prilagodi test onome sto djaci rade u skoli….

  1. Withdraw! каже:

   Pa za nastavnike starog kova , kakav je gore pomenuta D. Blazic, bubacenje gramatike i gramaticka pravila jos uvek su dominantan deo testa za proveru znanja. E , pa zato smo tu gde jesmo, dok nam testove `krsti` Dusica Blazic, osoba iz vremena socrealizma u svemu pa i u ucenju stranih jezika. Gospodjo Blazic, najvaznije je da sto vise dece PROGOVORE strani jezik, a sa takvim stereotipima o ucenju jezika koje vi zastupate poslednjih CETRDESET godina, necemo stici nigde! Penzija, gospodjo, penzija je spas za vas!

  2. Ines каже:

   Slazem se neka sastavljaci provjere oblike zadataka pa neka prema tome prave za takmicenje to bar nije neka mudrost. Naravno treba da su tezi jer je takmicenje ali ne takvi da zbunjuju ili da moraju vidoviti kako bi pogodili bas to vreme koje je tu autor zamislio ili da budu eksperte recimo samo za ekologiju kako bi znali da napisu taj recnik.

   1. Maki каже:

    Moj sin je prosao dalje!

 3. Mon Dieu! каже:

  Skandalozno je sve ovo, bio sam u jednoj od komisija. Niko nije prošao , NIKO (engl-fra-nem-rus-ita) ! Deca su se teško razočarala ali koga je za to briga… Ne sumnjam da se i u ovo bla-bla “društvo” uvuklo navodnih stručnjaka s koca i konopca, sa diplomama, ko zna kakvog kredibiliteta. Da nisu deca u pitanju, odlični učenici, trebalo bi bojkotovati ponovljeno takmičenje, ako ga uopšte bude. Što se mene tiče, znam kako ću im vratiti, tamo negde krajem aprila. Ovo je posao za pravog ministra a ne kecelje, dualne bajke i fiskulturni Kim Jong Un sletovi na velikim odmorima.

  1. Nastavnica каже:

   Test iz engleskog je bilo nemoguće proći, i to zbog više stavki. Jedna od njih je ključ. Naše profesorke su rešile test na 3 različita načina, a ključ je dao četvrti. Ne treba ovo mešati sa drugim jezicima. Za francuski znam da je test bio zahtevan, ali jednoznačan i samim tim rešiv. Sve je ovisilo o nivou znanja, ali naravno i o i trenutnoj koncentraciji učenika. Ovo što se dogodilo sa engleskim je skandal bez presedana.

 4. šta to deci treba? каже:

  Svake godine se sve više uveravamo da su takmičenja farsa i da ih treba ukinuti. Razloga ima mnogo.

 5. СН каже:

  Шта конкретно доносе такмичења деци, наставницима, школи,…? Скоро ништа. У ствари, доносе разне проблеме у току реализације такмичења која трају и по неколико месеци. Одговорност на путовањима, укључивање и родитеља (ни кривих ни дужних), разни трошкови који на силу треба да се наплате од рачуноводства школе, никаква и ни од кога подршка, огромно време утрошено итд.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама