Kako je takmičenje iz engleskog posvađalo roditelje, nastavnike i organizatore

februar 27, 2017

Kako je takmičenje iz engleskoj posvađalo roditelje, nastavnike i organizatore

Dvosmisleni odgovori, gramatičke greške, ali i veoma teški zadaci samo su neki od razloga što se u 80 odsto gradova Srbije nijedan učenik na opštinskom takmičenju iz engleskog jezika nije plasirao dalje.
Test, kažu, nije bio prilagođen uzrastu
Pre dva dana održano je takmičenje iz engleskog, francuskog i nemačkog jezika u celoj Srbiji, ali je test iz engleskog jezika, prema rečima nastavnika, bio izuzetno težak te učenici nisu mogli da urade dovoljno za prolaz. Takmičili su se učenici osmog razreda, a minimalni broj bodova za prolaz na okružno takmičenje bio je 32 od 40. Test je, kako kažu, skrpljen sa raznih internet portala, a u kopiranju pitanja pokrale su se brojne greške. Uz to, dodaju, zadaci nisu bili prilagođeni uzrastu osnovaca.
– Na takmičenju u Raški učestvovalo je 13 učenika iz tri osnovne škole, ali nijedan nije prošao dalje. Bila sam u komisiji i imala sam uvid u testove, a uradila sam zadatke sa kolegama. Srž problema je loš test koji nije predstavljao merilo znanja učenika, ali i dvosmisleni odgovori koje nisu predvideli oni koji su test osmislili. Jedna vežba bila je bukvalno da đaci pogode ono što je autor želeo da kaže. Bilo je i gramatičkih grešaka pa je rečenica dobila potpuno drugačije značenje. I prošle godine smo ukazivali na isti problem, a ove godine nas je dočekao još gori test – istakla je Valentina Đoković, nastavnica OŠ “Jošanička Banja” iz Raške.
Kako kaže, neki od nastavnika javili su se na broj za konsultacije koji je naveden na kraju testa i njihovim đacima uvaženi su odgovori na dvosmislenim zadacima, drugi to nisu uspeli.
Redakciji se javio i Borislav Đukić, otac dečaka iz Novog Sada, koji se nije plasirao dalje, iako engleski jezik govori kao maternji.
– Moj sin je rođen u Australiji gde je živeo 14 godina. Engleski i gramatiku zna odlično. Nakon testa saznali smo da niko nije prošao. Nastavnicima nije dozvoljeno da imaju uvid u testove, a mi smo zanemeli. Od 170 učenika niko nije dovoljno dobro uradio test? Malo je teško zamisliti. Kasnije mi je nastavnica saopštila da navodno niko iz cele Vojvodine i Beograda nije prošao dalje, ali i da je na testu bilo gramatičkih grešaka. Razumem da je test bio težak, razumem da su neki učenici bili zbunjeni, ali da su zadati odgovori bili netačni, da je bilo pregršt pravopisnih grešaka, to ne razumem – revoltiran je otac.
Ipak, najteže je đacima koji su se vredno pripremali za ovo takmičenje. Mnogi su zadatke pronašli na internetu, a tvrde i da je jedan od zadataka prenet iz novina.
– Deca su dobila test koji nije primeren njihovom nivou, već je više bio za završne godine srednje škole. Test je skinut sa interneta i sadržao je pet štamparskih grešaka. Videćemo kako će biti u nedelju na takmičenju iz hemije. Prošle godine se ovo desilo iz biologije i svu decu su pustili u sledeći krug takmičenja. Nije poenta u tome da moje dete ode dalje, već da se ovakve stvari više ne dešavaju – napisala je jedna nastavnica iz Beograda na društvenim mrežama.
Melita Juković, nastavnica engleskog jezika iz Novog Pazara, kaže da test nije bio mnogo težak, već samo prvi zadatak, koji je zbog dvosmislenih odgovora najlošije urađen, a nosio je deset bodova.
“Društvo za strane jezike i književnosti Srbije” odskora je dobilo od Ministarstva prosvete dozvolu da preuzme priređivanje ovih testova. Oni su juče na redovnom sastanku na Fakultetu političkih nauka morali da razmotre i ovaj problem. Dušica Blažić, koordinator društva, kaže da đaci sve lošije rade ove testove iz godine u godinu.
– Testovi su u skladu sa nastavnim gradivom i mislim da nije test problem. Iz godine u godinu deca loše rade ove zadatke. Problem je što su udžbenici više zasnovani na komunikativnom pristupu nego na gramatici. Deca nam odlično govore engleski, ali gramatika je možda malo problem pa se treba uvesti više gramatičkih vežbi i neki dodatni testovi – ističe ona.
Na sastanku su im se pridružili i nezadovoljni nastavnici.
– Dogovorili smo da će takmičenje biti ponovo održano 11. marta, a ko će ovoga puta osmisliti testove za sada se ne zna – kaže za “Blic” Dušica Blažić.
Prošle godine glavobolje zbog biologije
Scenario kao prepisan sa prošlogodišnjeg testa na opštinskom takmičenju iz biologije, kada su deca dobila zadatke neprimerene njihovom uzrastu, a posle brojnih diskusija test je poništen. Svi učesnici su nakon toga dobili direktan plasman na okružna takmičenja i priznanja za njihov rad. Dok su testovi povereni novim autorima.
Marija Antonijević
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Kako je takmičenje iz engleskog posvađalo roditelje, nastavnike i organizatore

 1. Alexandra kaže:

  Da je tekst o Soraji i Staniji i njima slicnima bilo bi vec sigurno vise od 100 komentara!Probudi se Srbijo!!!

 2. mirjana kostadinov kaže:

  Pa ako su udzbenici, inace odobreni od strane ministarstva, zasnovani na komunikativnom pristupu a ne na bubacenju gramatike, zasto drustvo za strane jezike ne prilagodi test onome sto djaci rade u skoli….

  1. Withdraw! kaže:

   Pa za nastavnike starog kova , kakav je gore pomenuta D. Blazic, bubacenje gramatike i gramaticka pravila jos uvek su dominantan deo testa za proveru znanja. E , pa zato smo tu gde jesmo, dok nam testove `krsti` Dusica Blazic, osoba iz vremena socrealizma u svemu pa i u ucenju stranih jezika. Gospodjo Blazic, najvaznije je da sto vise dece PROGOVORE strani jezik, a sa takvim stereotipima o ucenju jezika koje vi zastupate poslednjih CETRDESET godina, necemo stici nigde! Penzija, gospodjo, penzija je spas za vas!

  2. Ines kaže:

   Slazem se neka sastavljaci provjere oblike zadataka pa neka prema tome prave za takmicenje to bar nije neka mudrost. Naravno treba da su tezi jer je takmicenje ali ne takvi da zbunjuju ili da moraju vidoviti kako bi pogodili bas to vreme koje je tu autor zamislio ili da budu eksperte recimo samo za ekologiju kako bi znali da napisu taj recnik.

   1. Maki kaže:

    Moj sin je prosao dalje!

 3. Mon Dieu! kaže:

  Skandalozno je sve ovo, bio sam u jednoj od komisija. Niko nije prošao , NIKO (engl-fra-nem-rus-ita) ! Deca su se teško razočarala ali koga je za to briga… Ne sumnjam da se i u ovo bla-bla “društvo” uvuklo navodnih stručnjaka s koca i konopca, sa diplomama, ko zna kakvog kredibiliteta. Da nisu deca u pitanju, odlični učenici, trebalo bi bojkotovati ponovljeno takmičenje, ako ga uopšte bude. Što se mene tiče, znam kako ću im vratiti, tamo negde krajem aprila. Ovo je posao za pravog ministra a ne kecelje, dualne bajke i fiskulturni Kim Jong Un sletovi na velikim odmorima.

  1. Nastavnica kaže:

   Test iz engleskog je bilo nemoguće proći, i to zbog više stavki. Jedna od njih je ključ. Naše profesorke su rešile test na 3 različita načina, a ključ je dao četvrti. Ne treba ovo mešati sa drugim jezicima. Za francuski znam da je test bio zahtevan, ali jednoznačan i samim tim rešiv. Sve je ovisilo o nivou znanja, ali naravno i o i trenutnoj koncentraciji učenika. Ovo što se dogodilo sa engleskim je skandal bez presedana.

 4. šta to deci treba? kaže:

  Svake godine se sve više uveravamo da su takmičenja farsa i da ih treba ukinuti. Razloga ima mnogo.

 5. SN kaže:

  Šta konkretno donose takmičenja deci, nastavnicima, školi,…? Skoro ništa. U stvari, donose razne probleme u toku realizacije takmičenja koja traju i po nekoliko meseci. Odgovornost na putovanjima, uključivanje i roditelja (ni krivih ni dužnih), razni troškovi koji na silu treba da se naplate od računovodstva škole, nikakva i ni od koga podrška, ogromno vreme utrošeno itd.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama