Како написати писмени задатак

529108_10152369057660021_1558886134_nЕво неколико савета који вам могу помоћи да напишете писмени задатак:

1. ГОВОРОМ ИЗРАЖАВАМО СВОЈЕ МИСЛИ, те је први услов за јасно и правилно писање – јасна и правилна мисао! Размислите како лако и брзо откуцате порукицу некоме, а колико се мучите да напишете неколико реченица на тему о којој не знате баш много. Зашто је тако?! Зато што лако пишемо о стварима које су нам познате. Због тога, када можете да бирате између неколико тема, увек изаберите ону о којој бисте имали највише да кажете.

Прочитајте и Писмени задаци у млађим разредима основне школе

2. БЕЗ ДУГАЧКИХ РЕЧЕНИЦА! Мислим на реченице које започнете у једном реду а завршите након пет исписаних редова (и ко то прочита, док дође до краја – заборави шта је било на почетку). Немојте тежити да вам реченице звуче „накићено“, дубокоумно и сл., а да, у ствари, ништа не значе. Реченица треба да буде лепа, да има смисао, да се зна шта сте њом хтели да кажете.

3. ПЛАН ПИСМЕНОГ РАДАЗнате да се писмени задатак састоји из три дела – увода, разраде и закључка. Сваки овај део чини засебан пасус у оквиру рада, с тим што у оквиру разраде можете имати неколико пасуса. Шта треба да садржи сваки од ових делова?

УВОД – у уводу би требало да кажете зашто сте се определили баш за ту тему, шта вас мотивише да о томе пишете или да дате општи приказ теме.

РАЗРАДА – у односу на то шта је тема, у разради можете да прикажете неки догађај (који сте наговестили у уводу), да испричате* како се то десило, због чега…или да детаљније опишете ситуацију, јунака, пријатеља, своја осећања и сл. Дакле, да разрадите вашу тему, дајући што више појединости, детаља, објашњења… На крају овог дела треба да дате разрешење догађаја (ако о догађају пишете) и које су последице свега. *Излагање може да буде хронолошко или ретроспективно.

Прочитајте и Како написати писмени задатак

ЗАКЉУЧАК – треба да садржи информацију о томе шта је било после тог догађаја (рецимо, коју сте поуку из свега извукли), да ли ћете то памтити и зашто, или зашто нешто волите или не волите (уколико сте описивали пролеће, зиму…), зашто вам се неко дело свидело или не…

Ово би биле основне информације и надам се да ће вам користити. Детаљнија објашњења ће вам дати наставници, а од Јеце – толико! 🙂

Преузето: kakojecakaze.wordpress.com