Kako naučiti dete da pravilno drži olovku – “krokodilov trik”

Ponekad je zaista teško naučiti dete na koji način se pravilno drži olovka, zbog toga želim da vam predstavim ovaj “krokodilov trik”.

Pravilno držanje olovke je bitno iz mnogo razloga, pre svega da bi se dete osećalo prijatno dok piše, a i pravilan “grip” (držanje olovke) utiče na poboljšanje rukopisa, a samim tim i grafomotorike.

KROKODILOV TRIK

Kako bi ovaj “trik” uspeo potrebno je da se dete pretvara da je njegova/njena ruka (dominantna ruka kojom piše) korokodil.
(slika ispod)

Zatim otvorite i zatvorite usta krokodilu – on je mnogo gladan i želi da pojede olovku! Stavite olovku na donju vilicu krokodila (palac) i zatvorite usta strašnog krokodila.
(slika ispod)

Kako krokodil nije oduševljen da jede olovku, ne voli njen ukus, on se namršti (pokažite ovu ekspresiju i na licu). Krokodil napući svoja usta u obliku slova “O” i stiska olovku u zubima. I eto pravilnog položaja za držanje olovke ?
(slika ispod)

Ukoliko dete nastavi da se bori sa držanjem olovke, postoje različiti pomoćni držači (navlake, hvataljke). Svaki od njih pomaže osobi da drži olovku što pravilnije i olakšava pisanje na drugačiji način (ispravlja nepravilno držanje olovke, omogućava manji pritisak prstiju, sprečava da olovka klizi iz prstiju i sl). Odgovara svim vrstama olovaka, bojici kao i mnogim alatima za crtanje (Katalog asistivne tehnologije, 2017).

Preporuka je da se ne koriste držači malog obima, jer lako mogu da skliznu sa olovke, a dešava se da još više zbune dete gde i kako da drži olovku.

Autor Marija Končar, master defektolog

Izvor: pitajtedefektologa.wordpress