USPRS: Preti nam kolaps obrazovnog sistema, ako se već nije i desio

3 februara, 2023

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije obratila se danas ministru prosvete, izražavajući svoj revolt i nezadovoljstvo zbog spore reakcije nadležnih kada je reč o usvajanju novih mera borbe protiv nasilja u školama.

Podsetimo, krajem decembra prošle godine, Radna grupa koju je oformio ministar prosvete lično, predložila je, a Ministarstvo prihvatilo niz mera koje bi trebalo da pomognu da se smanji problem nasilja u školama. 

– Vi ste oformili Radnu grupu za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja koja je donela, po našem mišljenju, dobre zaključke. S obzirom na to da je situacija u školama sve dramatičnija, pa su, zbog proceduralnih grešaka trstenički učenici-nasilnici vraćeni u školu, pitamo, dokle se stiglo sa izmenom zakonskih i podzakonskih akata? – navodi se u saopštenju USPRS koje potpisuje predsednica Jasna Janković. 

Unija ministru zamera na tome što se, kako kažu, ne oglašava i ne komentariše “skaradne situacije koje ugrožavaju mentalno i fizičko zdravlje svih u školi”.

– To je vaša volja ili procena, ali inisistiramo da nam se bar kaže imamo li čemu da se nadamo kada je reč o boljih zakonskim i podzakonskim rešenjima i kada. – pitaju iz Unije i naglašavaju da ova situacija nije uobičajna i preti da izazove kolaps obrazovnog sistema, ako se to već i nije desilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "USPRS: Preti nam kolaps obrazovnog sistema, ako se već nije i desio

 1. Dejan kaže:

  Odakle ovoj godpođi pravo da daje bilo kakve komentare u nečije ime, kada je njena organizacija obična manipulacija.

 2. ANA kaže:

  Odavno školstvo na dnu,a od kako su se na školama pojavili plave ploče sa zvezdicam otišlo na dno dna

 3. Liki kaže:

  Bla bla truć, jedno te isto od predsesnice
  Koji su konkretni potezi Unije sem prazne priče?

 4. Marta Denić kaže:

  Nekada je prosveta mesecima držala časove po trgovima, boreći se za bolji status i osnovna prava. To vreme je zlatno doba u odnosu na danas. Sad svi ćutimo i kao ovce čekamo klanje. Šta nam se desilo?

 5. Prosvetar kaže:

  Ne treba rešavati pojedinačne slučajeve već sistemski rešiti problem. Zakon je nakaradan i većina Pravilnika. Ne znam ni jedan slučaj da je učenik prijavio nastavnika, a da nije rešeno u njegovu korist. Ne zato što inspekcija ne radi svoj posao već zato što je Zakon takav. Roditelji nađu advokata koji im kaže čega dase drže i to je to. PP službe po školi rade isto. Bukvalno i đaci i roditelji mogu da nam rade šta hoće bez ikakvih sankcija, a mi ako kažemo jednu pogrešnu reč budemo sankcionisani. Nikom nije stalo do znanja, samo do ocene. Pritisak sa svih strana, pa ko izdrži. Strašno smo poniženi. A bez ljutnje, Sindikat nikada ništa nije mogao da uradi. Isčlanio sam se kada sam otišao u Beograd na protest i video opozicione stranke koje su došle da nas podrže. Ne sme protest prosvetara da se meša sa politikom. Prosveta ne sme da bude politički poligon.

 6. Ceca kaže:

  Desio se kolaps obrazovnog sistema, u svim vidovima.

 7. Stop diskriminaciji! kaže:

  Nema nasilja samo među decom i od strane dece, nego, na žalost, unutar kolektiva i to na žalost od strane organa upravljanja i organa rukovođenja i to sve uz indirektnu podršku inspekcijskim organa i školskih uprava.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama