Kako odgajiti uspešno dete – 7 pitanja koje treba da postavite sebi svakog dana

april 13, 2016

Nema te osobe na svetu koja ne želi da bude uspešna, nezavisna, zadovoljna. Kada dobijete decu, želite to isto, samo što sada više od svega to želite za njih, pa tek onda za sebe. Pitate se čime će se baviti u životu? Hoće li biti uspešni? Hoće li biti srećni?

Ako postavite svakog dana sebi ovih sedam pitanja, odgovori na njih daće vam jasne smernice šta treba da radite kako biste odgajili srećnu i uspešnu decu.

1. Da li moja deca znaju da ih volim?

Sve počinje od ovoga. Pa zato vas i interesuje njihova sreća i uspeh više nego vaš lični. Ali, ovo ne znači da je dovoljno svakog dana im govoriti da ih volite (mada je to sigurno odlična ideja), a naročito ne znači da treba da udovoljavate svakom njihovom hiru.

Umesto toga, budite iskreni prema sebi. Zapitajte se, da li možete sa sigurnošću da kažete da će vaše dete, kao bude imalo 20 ili 30 godina, prepoznati da sve što radite, radite zarad njegove sreće?

2. Da li se ponašam kao pravi roditelj?

Logično je što želite da poštujete svoje dete i dajete mu i pravo izbora i odlučivanja. Ali, ne zaboravite da su deca – deca, a vi ste roditelj koji je odgovoran za njih i koji će sutra možda nositi breme pogrešnih odluka i biti kriv zbog toga što je dozvolio detetu da ih donese.

Viđala sam roditelje koji stoje sa strane gledajući kako im deca donose pogrešne odluke, smatrajući da je to dobro za dete i da ga treba pustiti da uči iz sopstvenih grešaka. Ali i one koji su dopuštajući detetu previše, jednostavno prestali da imaju ikakvog uticaja na njihov život. U oba slučaja, deca su ta koja pate.

3. Vodim li računa o tome kako i koliko koriste nove tehnologije?

Svako želi da njegovo dete nauči da probleme pretvara u šanse za učenje. Ipak, kad su deca mala, uglavnom je obrnuto – pretvaraju šanse u probleme. A živimo u 21. veku, gde verovatno nema većeg minskog polja od novih tehnologija. Ne govorimo ovde samo o internetu i opasnostima koje tamo vrebaju, već i o sve rasprostranjenijoj zavisnosti od telefona i računara na koju nisu imuni ni odrasli.

Na svokom koraku imate decu od 10, 12, 14 godina koja na spavanje sa sobom nose mobilni telefon. Nijedno dete ne bi smelo da drži mobilni telefon u spavaćoj sobi i to nije samo moje mišljenje. To je i zvanični stav Američke pedijatrijske akademije. Niste ni svesni koliko je roditelja kojima je jednostavno nemoguće da zabrane detetu da nosi telefon sa sobom na spavanje. Jednostavno, u mnogim domnima nemaju autoritet nad svojom decom.

4. Da li moja deca imaju moju punu pažnju?

Svi imamo gomilu obaveza sa kojima ne možemo da se izborimo. Ipak, sve što je deci ponekad potrebno jeste da te ambicije ostavite po strani i jednostavno provedete vreme s njima.

Pravilo broj jedan bi trebalo da bude da svakog dana večerate zajedno. Stvarajući porodičnu atmosferu, razgovarajući o tome kako je ko proveo dan i kakve planove ima za sutra, vi detetu šaljete poruku da je porodica važna. Toliko je dece koja žele da postignu sve i roditelja koji ih na to teraju, pa od silnih sportskih, jezičkih i drugih aktivnosti ne stižu da budu zajedno. Često, do 15. godine, ta deca jednostavno splasnu, sagore i sav trud bude uzaludan.

I da, nema slušalica u kolima. Nema telefona, nema razgovora. Trenuci u kolima su dragoceni da saslušate svoje dete i da ono čuje vas.

5. Da li dovoljno hvalim njihove uspehe?

Bila sam ushićena kad je moje dete prvi put samo jelo kašikom, kad je prvi put upotrebila nošu, kad je prvi put sama ustala nakon buđenja. Svoje ushićenje nisam krila ni za mnogo manje stvari. Poenta je da u svakom trenutku ponudite pažnju i podršku, a pohvalu uvek kada za to ima prostora.

Uz sve to, morate paziti da dete naučite i skromnosti i smernosti. Nikad ne ignorišite uspehe deteta, ali ne dozvolite sebi ni da preteranom pohvalom dovedete dete do toga da poveruje da je bolje od svih ostalih koji ga okružuju – roditelja, braće i sestara, drugara.

6. Da li dajem dobar primer detetu kada je reč o raspolaganju novcem?

Novac je važan. Ako ga imate, otvaraju vam se mnogi izbori; ako ga nemate, mogućnosti se sužavaju. Ali, da li je novac najvažnija stvar na svetu? Oni koji ga imaju najviše, kažu da nije.

Učite dete značenju života. Nije sve u tome da dete ima dobre ocene, završi dobre škole i nađe dobro plaćen posao. Važnije je ko ste kao čovek, kao ljudsko biće. Na to morate imati odgovor.

7. Da li dopuštam svojoj deci da budu deca?

Deca su deca i njihov osnovni zadatak treba da bude da se igraju, rastu i razvijaju kao deca. Oni nisu programirani da jure uspeh i znanje u svakom trenutku, niti su pod stalnim pritiskom da nešto postignu (kao mi odrasli).

Još važnije – ne namećite deci da ostvare vaše (ne)ostvarene snove. Ako ste vi doktor i imate ordinaciju ili mehaničar i imate uspešnu radionicu, ne terajte dete da nastavi porodični posao. Deca treba da se suoče sa sopstvenim izazovima i ostvare sopstvene želje. Zato se zapitajte – Da li sam u stanju da podržim svoje dete da postavi svoje ciljeve i ostvari svoje snove?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama