Музика у детињству – како направити прве кораке у музици кроз игру

19 августа, 2020

Музика игра веома важну улогу у нашим животима и нашој култури. Чак и онда када то не примећујемо. Она је у многим аспектима наших живота. Позориште, телевизија, славља, церемоније, па и вожња у аутомобилу тешко се може замислити без музике.

Родитељи, кад добију дете, инстинктивно посежу за музиком да би смирили узнемирену бебу. Често им то и полази за руком. Музику користе и да деци покажу љубав, радост, игру, покрет.

А како музика утиче на мозак?

Нема никакве сумње – веома позитивно. Једна студија од пре четири године показала је бројне бенефите музике по рани развој. Музика у раном детињству подстиче развој мозга, а нарочито оне регије „задужене“ за језички развој и вештине читања. Друга студија показала је и утицај на математичке вештине код деце.

Али нису само академске вештине те које су боље код деце која су више изложена музици. Музика подстиче развој готово свих области дечјег развоја и вештина које су им потребне да би спремно дочекали школске обавезе, укључујући и интелектуалне, моторне, социо-емоционалне способности.

Још једна врло битна ствар коју музика омогућава је да тело и мозак раде заједно. Играње помаже деци да изграде моторне вештине, а уједно и да вежбају лични израз. Коначно, има ли ишта слађе од бебе која ђуска уз музику? Али, та беба није само неодољиво слатка, она истовремено ради врло важну ствар и за свој мозак и за своје самопоуздање.

Шта можете да урадите да деци приближите музику?

Осим што је важно да их свакодневно излажете квалитетном звуку који ћете бирати заједно, можете потражити и играчке, мале инструменте, музичке књиге које ће им бити увек на дохват руке. Тако ћете врло рано видети и њихове склоности ка музици.

Иако на нашем тржишту нема много радних листова за најмлађе чија је тема музика, недавно се појавила једна веома занимљива, у издању Чаробне фруле.

Мали музичар – радна свеска за децу од 3 до 8 година

Уз Малог музичара, прве кораке у музици деца праве кроз игру и забаву. Свеска има седам поглавља, а као додатак, најмлађи читаоци добијају и налепнице музичких појмова, које ће им помоћи да прве музичке појмове усвоје кроз игру.

Аутор радне свеске је музички педагог Бојана Несторовић.

Прво поглавље у свесци, под називом „Боја звука“, на једноставан и оригиналан начин деци дочарава шта је то звук и основне разлике у боји тона. Као пример аутор користи различитост у гласу маме и тате.

Друго поглавље „Инструменти“ деци веома прецизно дочарава различитост инструмената, а све то потпомогнуто и илустрацијама различитих животиња, које су приказане поред сваког инструмента.

У трећем поглављу представљена је „Динамика“, један од најважнијих елемената музике, оно што музику чини посебном и буди емоцију код слушаоца. На једноставан начин илустровани су термини за динамику, односно приказани јунаци ове књиге у различитим ситуацијама док производе буку или су тихи.

Такође, лепим и занимљивим илустрацијама је веома разумљиво приказан и „крешендо и декрешендо“ у музици, дочаравајући долазак невремена, или буку коју производи воз и одлазак
воза, и његов звук који постаје све тиши.

Следеће, четврто поглавље „Темпо“, малишанима сликовито објашњава брзину неке композиције, односно њен темпо. Уз стручне термине за темпо, написане на италијанском језику, пружа се могућност да најмлађи читаоци логички повежу градацију темпа, од спорог ка бржем.

Издавачка кућа Чаробна Фрула понудила је малишанима и прву музичку игру меморије. Осим што деца вежбају меморију, уче и називе инструмената на српском и енглеском језику.

Пето поглавље „Ноте“, уводи мале читаоце у свет записивања нота, у за то предвиђено место, линијски систем. Јасно је објашњено шта чини линијски систем, и како се у линијски систем записују ноте. Различитим бојама су представљене различите тонске висине. Деца ће тако на једноставан начин да запамте различити положај нота у линијском систему.

Шесто и седмо поглавље, „Виолински и Бас кључ“ помажу деци да на правилан начин овладају записивањем виолинског и бас кључа у линијски систем. Аутор користи систем од једноставног ка сложеном и тако олакшава записивање.

На крају треба истаћи и то, да је радна свеска „Мали музичар“ својеврстан музички буквар за све будуће пијанисте, композиторе, диригенте, концерт мајсторе, музичке теоретичаре, и оне малишане који на било који начин желе да се баве музиком и разумеју је.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама