Muzika u detinjstvu – kako napraviti prve korake u muzici kroz igru

19 avgusta, 2020

Muzika igra veoma važnu ulogu u našim životima i našoj kulturi. Čak i onda kada to ne primećujemo. Ona je u mnogim aspektima naših života. Pozorište, televizija, slavlja, ceremonije, pa i vožnja u automobilu teško se može zamisliti bez muzike.

Roditelji, kad dobiju dete, instinktivno posežu za muzikom da bi smirili uznemirenu bebu. Često im to i polazi za rukom. Muziku koriste i da deci pokažu ljubav, radost, igru, pokret.

A kako muzika utiče na mozak?

Nema nikakve sumnje – veoma pozitivno. Jedna studija od pre četiri godine pokazala je brojne benefite muzike po rani razvoj. Muzika u ranom detinjstvu podstiče razvoj mozga, a naročito one regije „zadužene“ za jezički razvoj i veštine čitanja. Druga studija pokazala je i uticaj na matematičke veštine kod dece.

Ali nisu samo akademske veštine te koje su bolje kod dece koja su više izložena muzici. Muzika podstiče razvoj gotovo svih oblasti dečjeg razvoja i veština koje su im potrebne da bi spremno dočekali školske obaveze, uključujući i intelektualne, motorne, socio-emocionalne sposobnosti.

Još jedna vrlo bitna stvar koju muzika omogućava je da telo i mozak rade zajedno. Igranje pomaže deci da izgrade motorne veštine, a ujedno i da vežbaju lični izraz. Konačno, ima li išta slađe od bebe koja đuska uz muziku? Ali, ta beba nije samo neodoljivo slatka, ona istovremeno radi vrlo važnu stvar i za svoj mozak i za svoje samopouzdanje.

Šta možete da uradite da deci približite muziku?

Osim što je važno da ih svakodnevno izlažete kvalitetnom zvuku koji ćete birati zajedno, možete potražiti i igračke, male instrumente, muzičke knjige koje će im biti uvek na dohvat ruke. Tako ćete vrlo rano videti i njihove sklonosti ka muzici.

Iako na našem tržištu nema mnogo radnih listova za najmlađe čija je tema muzika, nedavno se pojavila jedna veoma zanimljiva, u izdanju Čarobne frule.

Mali muzičar – radna sveska za decu od 3 do 8 godina

Uz Malog muzičara, prve korake u muzici deca prave kroz igru i zabavu. Sveska ima sedam poglavlja, a kao dodatak, najmlađi čitaoci dobijaju i nalepnice muzičkih pojmova, koje će im pomoći da prve muzičke pojmove usvoje kroz igru.

Autor radne sveske je muzički pedagog Bojana Nestorović.

Prvo poglavlje u svesci, pod nazivom „Boja zvuka“, na jednostavan i originalan način deci dočarava šta je to zvuk i osnovne razlike u boji tona. Kao primer autor koristi različitost u glasu mame i tate.

Drugo poglavlje „Instrumenti“ deci veoma precizno dočarava različitost instrumenata, a sve to potpomognuto i ilustracijama različitih životinja, koje su prikazane pored svakog instrumenta.

U trećem poglavlju predstavljena je „Dinamika“, jedan od najvažnijih elemenata muzike, ono što muziku čini posebnom i budi emociju kod slušaoca. Na jednostavan način ilustrovani su termini za dinamiku, odnosno prikazani junaci ove knjige u različitim situacijama dok proizvode buku ili su tihi.

Takođe, lepim i zanimljivim ilustracijama je veoma razumljivo prikazan i „krešendo i dekrešendo“ u muzici, dočaravajući dolazak nevremena, ili buku koju proizvodi voz i odlazak
voza, i njegov zvuk koji postaje sve tiši.

Sledeće, četvrto poglavlje „Tempo“, mališanima slikovito objašnjava brzinu neke kompozicije, odnosno njen tempo. Uz stručne termine za tempo, napisane na italijanskom jeziku, pruža se mogućnost da najmlađi čitaoci logički povežu gradaciju tempa, od sporog ka bržem.

Izdavačka kuća Čarobna Frula ponudila je mališanima i prvu muzičku igru memorije. Osim što deca vežbaju memoriju, uče i nazive instrumenata na srpskom i engleskom jeziku.

Peto poglavlje „Note“, uvodi male čitaoce u svet zapisivanja nota, u za to predviđeno mesto, linijski sistem. Jasno je objašnjeno šta čini linijski sistem, i kako se u linijski sistem zapisuju note. Različitim bojama su predstavljene različite tonske visine. Deca će tako na jednostavan način da zapamte različiti položaj nota u linijskom sistemu.

Šesto i sedmo poglavlje, „Violinski i Bas ključ“ pomažu deci da na pravilan način ovladaju zapisivanjem violinskog i bas ključa u linijski sistem. Autor koristi sistem od jednostavnog ka složenom i tako olakšava zapisivanje.

Na kraju treba istaći i to, da je radna sveska „Mali muzičar“ svojevrstan muzički bukvar za sve buduće pijaniste, kompozitore, dirigente, koncert majstore, muzičke teoretičare, i one mališane koji na bilo koji način žele da se bave muzikom i razumeju je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama