Како подстаћи развој интелигенције код бебе ?

Постоји много начина на које можете да подстакнете развој интелигенције код бебе и стимулишете њен мозак. Помозите беби да у потпуности искористи своје потенцијале, почевши од хране, коју једете током трудноће, до активности и игара које ћете играти са својом бебом.
 
Како да подстакнете развој интелигенције код бебе ?Развој бебиног мозга у материци
Мозак Ваше бебе се непрекидно расте и развија се током целе трудноће, због чега је важно имати здраве навике свих девет месеци. Студије су показале да можете појачати функцију бебиног мозга, као и његов развој здравим навикама као што је неконзумирање алкохола, избегавање токсичних хемикалија и правилна исхрана.
Према истраживањима следећа храна може позитивно да утиче на развој мозга:
 
Омега 3 масне киселине – Могу се наћи у риби, додацима са рибљим уљем, у ланеном семену или ланеном уљу и неким јајима. Студије показују да беба добија бољу оцену на тестовима менталне развијености ако је мајка јела доста омега 3 масних киселина током трудноће.
 
– Протеини – Током трудноће Ваше тело напорно ради како би креирало ћелије мозга код бебе, а за то су потребни додатни протеини.
 
– Гвожђе – Неопходно је као помоћ за снабдевање бебиног мозга кисеоником током трудноће. Важно је да једете храну богату гвожђем као што је спанаћ, посна пилетина и пасуљ. Ако лекар сматра да треба можете узимати и додатке са гвожђем.
 
– Антиоксиданти – У антиоксиданте спадају боровнице, папаја, спанаћ, артичоке, парадајз и црвени пасуљ. Они помажу при заштити можданог ткива код бебе.
 
Како да подстакнете развој интелигенције код бебе ?Након рођења
По рођењу бебе можете значајно да стимулишете развој њеног мозга. Када се роди бебин мозак је око 25% величине у односу на мозак одрасле особе. До краја друге године живота биће 75% у односу на мозак одрасле особе. То представља велики раст мозга у прве две године живота, па је због тога важна одговарајућа стимулација.
Најбоље што можете да урадите је да бебу изложите различитим искуствима и активностима. Наравно, не желите да претерате, па спроводите једноставне активности током овог периода.
tata i mala beba
Можете да спроводите следеће активности:
– Умирујућа музика.
 
– Дојење обезбеђује оптималну исхрану за бебу, која помаже изградњу здравог мозга. Недавне студије су показале да је дојење повезано са повећаном интелигенцијом.
 
– Приближите се беби када причате са њом како би могла да вас боље види.
 
– Читајте својој беби. Чак и тако малоа беба уживаће у блискости док је држите у наручју и док слуша како се тон вашег гласа мења током читања.
 
Сваког дана положите бебу неколико минута на стомак. Ово јој дозвољава да ради на увећавању својих моторних способности, што такође помаже развој мозга.
 
Како беба расте можете јој уводити све више активности које подстичу развој интелигенције. Бебин мозак расте и развија се када учи да звечка прави једну врсту буке, а ударање кашиком по тањиру другу. Исто се дешава док беба посматра лопту која се котрља по поду, а коју касније покушава да ухвати. Мењајте активности током играња што више.
Други начини да стимулишете бебин мозак:
 
– Пуштање различитих врста музике – пуштајте музику од класичне до роцк’н’ролл-а, само тихо.
 
– Покажите беби различите текстуре, боје, призоре и звуке. Шетајте напољу, покажите беби различите играчке, интересантне сликовнице, понекад пустите ДВД. Све то представља ново искуство за бебу и помаже да стимулишете њен мозак.
 
– Када купујете играчке бирајте звечке и глодалице јарких боја и интерактивне играчке, у зависности од узраста бебе. Недавне студије показују да јаке боје стимулишу развој мозга код бебе.
 
– Квалитетан контакт са бебом док бринете о њој је веома важан за развој њеног мозга. Проводите доста времена са бебом.
 
Пуно причајте са њом, певајте јој и милујте је.
Немојте заборавити да је најважније од свега да проводите пуно времена са бебом. Кључни фактор за изградњу здравог мозга код бебе су време и пажња коју сте јој посветили.
 
 
Извор: superdete.com