Како подстаћи самопоуздање код девојчица?

25 јануара, 2016

 
Оно што је најважније код односа мајке и ћерке и њеног васпитања је да одустанете од инсистирања на савршенству. На њу треба да пренесете своју снагу и самопоуздање
Маме често желе да њихова ћерка буде савршена. Мајке стално приговарају својим мезимицама шта би све могле да направе исправније и боље. Боље оцене, квалитетнији пријатељи, више ваннаставних активности и још много, много тога. Промените то. Крените од онога што је већ присутно, а не од оног што фали и причајте о томе шта је најбоље за њу. мама и церка се смеју

Изађите из оквира
Изађите из оквира и немојте, кад је ваша ћерка у питању, да подстичете само интелигенцију (или физички изглед). Битне су и друге ствари као што су њени међуљудски односи, њени интереси, идеје, мотивација, емпатија… Све те особине су одлике квалитетних особа.
Можда је то овде тешко, али је изводљиво
Одгајити младу девојку која има сапопуздања може бити прави изазов у данашњем свету где жене још нису у потпуности равноправне са мушкарцима. Код нас још има много оних који сматрају да су жене само за кухињу и рађање.
Постоји неколико начина како подстаћи њено самопоуздање и помоћи јој да изгради снажну личност која ће се супротставити таквим предрасудама:
Мотивишите ћерку да изражава своје емоције и да је не буде страх да проговори и каже своје мишљење.
Подстакните младу жену да не дозволи да буде као хиљаде њих и да се бори против улога које су им наметнуте у данашњем друштву.
Разговарајте са својом ћерком о њеној вредности и о томе какво мишљење она има сама о себи.
Будите медијски критичар – са ћерком причајте о приказу жена на телевизији, у часописима, на интернету… и како се то одражава на генерални став према женама.
Вашој ћерки много ће помоћи ако у кући има мушки узор који сматра да су жене једнаке са мушкарцима у сваком погледу.
Запамтите да деца уче опонашањем. Као родитељ дајте позитиван пример својим ставовима и понашањем. Покажите јој своје самопоуздање и саосећање и научите је како да реши конфликте на миран начин уз обострани дијалог.
Не заборавите основе
И, за крај, у одгоју не заборавите на основне вештине које ће помоћи да ваша ћерка одрасте у зрелу, квалитетну и одраслу особу која има самопоуздања:
Контакт очима – веома важна основна вештина која се често занемарује у раном узрасту. Научите своје дете да, кад разговара са неким, ту особу гледа у очи, нарочито ако је у питању одрасла особа.
Ауторитет – дајте јој до знања да је, кад је у групи људи или вршњака (рецимо, у вртићу), потпуно у реду да им каже своје мишљење, идеје и предлоге.
Изађите из ушушканости – мотивишите своје дете да се, с времена на време, опроба у стварима којима се никада пре није бавила (неки страни језик, плес, спорт…), можда чак у нечему чиме се у већини баве дечаци.
Подршка – увек јој говорите колико верујете у њу, јер деци је потребно охрабрење и похвала. И дозволите јој да прави грешке и учи из њих и мотивишите да следећи пут исправи оно у чему је погрешила.
 
Извор: onaportal.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама