Kako podstaći samopouzdanje kod devojčica?

25 januara, 2016

 
Ono što je najvažnije kod odnosa majke i ćerke i njenog vaspitanja je da odustanete od insistiranja na savršenstvu. Na nju treba da prenesete svoju snagu i samopouzdanje
Mame često žele da njihova ćerka bude savršena. Majke stalno prigovaraju svojim mezimicama šta bi sve mogle da naprave ispravnije i bolje. Bolje ocene, kvalitetniji prijatelji, više vannastavnih aktivnosti i još mnogo, mnogo toga. Promenite to. Krenite od onoga što je već prisutno, a ne od onog što fali i pričajte o tome šta je najbolje za nju. mama i cerka se smeju

Izađite iz okvira
Izađite iz okvira i nemojte, kad je vaša ćerka u pitanju, da podstičete samo inteligenciju (ili fizički izgled). Bitne su i druge stvari kao što su njeni međuljudski odnosi, njeni interesi, ideje, motivacija, empatija… Sve te osobine su odlike kvalitetnih osoba.
Možda je to ovde teško, ali je izvodljivo
Odgajiti mladu devojku koja ima sapopuzdanja može biti pravi izazov u današnjem svetu gde žene još nisu u potpunosti ravnopravne sa muškarcima. Kod nas još ima mnogo onih koji smatraju da su žene samo za kuhinju i rađanje.
Postoji nekoliko načina kako podstaći njeno samopouzdanje i pomoći joj da izgradi snažnu ličnost koja će se suprotstaviti takvim predrasudama:
Motivišite ćerku da izražava svoje emocije i da je ne bude strah da progovori i kaže svoje mišljenje.
Podstaknite mladu ženu da ne dozvoli da bude kao hiljade njih i da se bori protiv uloga koje su im nametnute u današnjem društvu.
Razgovarajte sa svojom ćerkom o njenoj vrednosti i o tome kakvo mišljenje ona ima sama o sebi.
Budite medijski kritičar – sa ćerkom pričajte o prikazu žena na televiziji, u časopisima, na internetu… i kako se to odražava na generalni stav prema ženama.
Vašoj ćerki mnogo će pomoći ako u kući ima muški uzor koji smatra da su žene jednake sa muškarcima u svakom pogledu.
Zapamtite da deca uče oponašanjem. Kao roditelj dajte pozitivan primer svojim stavovima i ponašanjem. Pokažite joj svoje samopouzdanje i saosećanje i naučite je kako da reši konflikte na miran način uz obostrani dijalog.
Ne zaboravite osnove
I, za kraj, u odgoju ne zaboravite na osnovne veštine koje će pomoći da vaša ćerka odraste u zrelu, kvalitetnu i odraslu osobu koja ima samopouzdanja:
Kontakt očima – veoma važna osnovna veština koja se često zanemaruje u ranom uzrastu. Naučite svoje dete da, kad razgovara sa nekim, tu osobu gleda u oči, naročito ako je u pitanju odrasla osoba.
Autoritet – dajte joj do znanja da je, kad je u grupi ljudi ili vršnjaka (recimo, u vrtiću), potpuno u redu da im kaže svoje mišljenje, ideje i predloge.
Izađite iz ušuškanosti – motivišite svoje dete da se, s vremena na vreme, oproba u stvarima kojima se nikada pre nije bavila (neki strani jezik, ples, sport…), možda čak u nečemu čime se u većini bave dečaci.
Podrška – uvek joj govorite koliko verujete u nju, jer deci je potrebno ohrabrenje i pohvala. I dozvolite joj da pravi greške i uči iz njih i motivišite da sledeći put ispravi ono u čemu je pogrešila.
 
Izvor: onaportal.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama