Како помоћи детету да се избори са јесењим вирусима?

Актуелно јесење питање: одакле оволике вирусне инфекције? Велики број деце се мучи са јесењим вирусима – једни кашљу недељама, други повраћају и имају пролив, а трећи никако да се изборе са високим температурама. Таман се дете опорави, пар недеља буде добро, па опет све испочетка – неки нови вирус, опет код педијатра, па терапија, а нека деца “заглаве” у болници!

Кад се вратимо пар деценија у прошлост стварно није било овако! Тада су колективима углавном постојале три до четири инфективне болести: упала грла, кашаљ, понеки пролив и грип кад дође зима. Све се то некако брзо лечило, а вируси обично трајали у складу са старом изреком “седам дана без терапије, а недељу дана уз уз лекове”. Деца су се некако ређе разбољевала – било је оних осетљивих малишана који су чешће одсуствовали из вртића или школе, али је огромна већина деце ретко виђала педијатра.

Сада је некако све другачије, вирусне инфекције се “вуку” недељама, чекаонице су препуне, баш као и дечје болнице. Тако је сваке јесени, а ово променљиво лето (ако се уопште тако може назвати) је изгледа само погоршало ситуацију.

Много је питања родитеља које покрива ово са почетка текста, па идемо редом:

Како то да је прехлада вирусна инфекција – зар не настаје због промаје?

Прехлада јесте вирусна болест!

Постоји бројна група респираторних вируса који изазивају прехладу (тако се баш и зову – вируси прехладе), а веома су широко распрострањени. Они нападају горње дисајне путеве – пре свега нос, па зато деца кијају, слине, а понекад и кашљу. Промаја не изазива прехладу, али хладан ваздух погодује ширењу ових вируса, па се зато ове инфекције углавном дешавају током јесени или зиме, нарочито када дође до наглих временских промена. Лако се шире капљичним путем – кијањем и кашљањем, али и директним контактом са болесним дететом. Зато је велики број деце (али и одраслих) који имају прехладу ових дана и недеља.

Како време утиче на инфекције?

Нагле временске промене погодују различитим микроорганизмима. Топлији јесењи дани погодују вирусима који изазивају инфекције органа за варење које иду са повраћањем и проливом, а хладније дане углавном воле вируси који нападају дисајне органе.

На жалост има и бактерија којима прија “топло – хладно” па то додатно компликује ситуацију. Са друге стране треба знати да су и деца метеропате – зна се да и нерођене бебе осећају климатске промене.

Зашто се деца у вртићима и школама чешће разбољевају?

То је логична последица боравка већег броја деце истог или сличног узраста на истом – затвореном месту. Вртићи су места где треба да се друже здрава деца, али то није увек и свуда тако. Што је већа група већа је шанса да неко донесе вирус и зарази остале.

Велики је притисак на родитеље да раде и да остављају децу у вртићу чак и када су болесна. То напросто није у реду због друге деце, али није здраво ни за дете које које је болесно стигло у колектив. Болесно дете ће брзо заразити децу из непосредног окружења, али ће и само (због пада имунитета у инфекцији) бити у опасности да закачи нови вирус или бактерију од другог болесног детета које је ипак доведено у вртић.

Може ли болесно дете у колектив?

Знамо да се не исплати бити на боловању, али то не сме да буде важније од дететовог здравља. Зато болесна деца прво треба да оздраве, па онда да се врате у колектив! Ту нема компромиса. Болесно дете је опасно за здраву децу, али је и имунитет тог детета ослабљен па у колективу може лакше “закачити” неки нови вирус.

Ово наравно не важи за децу која имају обичну прехладу – мало им цури нос, ту и тамо се закашљу, али немају повишену температуру, лепо једу и активна су. Постоји опште прихваћен став да ова деца могу у вртић. Тада се ради се о баналним прехладама па је “размена вируса” прихватљива јер се деца полако имунизују на вирусе па временом постају отпорнија. Наравно то не важи за децу са температуром, али ни за децу која упорно кашљу (у нападима, скоро без престанка). За њих није колектив док не оздраве.

Доносе ли одрасли вирусе у кућу?

Погледајте понекад себи грло у огледалу – видећете да је често црвено, а тегоба нема. То су вируси на које смо се ми одавно навикли, али који малој деци могу донети болест, али то није главни узрок значајног пораста броја инфекција код деце. Изузетак су бебе у првим месецима живота – њих треба стриктно поштедети контакта са болеснима, па и са члановима породице који имају обичну прехладу. Не дајте болеснима да улазе код бебе, па нека се љути ко не може да разуме – боље љута фамилија него болесно дете!

Да ли је хитно потребно ићи код педијатра чим процури носић и дете почне да кашљуца?

Није хитно!

Ако дете почне да кашљуца, нарочито ако се кашаљ појачава док лежи, а нема температуру и добро је расположено – нема потребе да се трчи код доктора. Треба појачати “сервис” носа, евентуално дати неки биљни сирупић који смањује надражај на кашаљ и причекати да се дете опорави.

Кад је време за преглед код педијатра?

Ево ситуација које траже педијатријски преглед:
– Појава високе температура која прати кашаљ и секрецију из носа
– Убрзано и отежано (“свирајуће”) дисање
– Кашаљ има призвук “лавежа пса” а дисање је “грубо” (стридор)
– Дете нагло изгуби живост – постане нерасположено, нервозно и само би да лежи
– Одбијање оброка, појава мучнине повраћања (са проливом или без њега)
– Напади кашља који се не смирују и поред давања биљних сирупа

Како ојачати имунитет детета?

Затрпани смо разним препаратима који “појачавају” имунитет, а пречесто се заборављају стубови здравог имунитета: здрава храна, здрав сан и здрава физичка активност! За ово НЕМА замене! Ко осмисли и произведе ефикасан стимулатор имунитета који ће гарантовати победу над вирусим добиће Нобелову награду за медицину и много пара од фармацеутских компанија! Тога сада напросто нема.

Здрава исхрана је главни стуб здравог имунитета! Од “малих ногу” деца треба здраво да се хране, па ће тај образац остати за цео живот! Што више свежег воћа и поврћа, интегралне житарице, нерафинисано уље, природни – цеђени сокови од воћа и поврћа су права подршка имунитету. Ово је оптималан начин да дете добије неопходне витамине и минерале који су у идеалној равнотежи и најбоље се искоришћавају у оргнизму. Ово је напросто немогуће достићи сирупима и таблетама.

Дететова потреба за сном је тако јака да је само треба испратити. Спорт је у предшколском узрасту треба да буде организована игра која ће ударити темеље здраве спортске активности у каснијем добу.

Да ли витамин Ц може да излечи вирусне инфекције?

На жалост, не!

Потпуно је јасно да витамин Ц не може да излечи вирусне инфекције. Зато је потпуно погрешно давати деци велике дозе витамина Ц за излечење прехлада и других вирусних инфекција. То може да буде и опасно, јер може да доведе до повраћања (у неким случајевима и пролива), имајући у виду да је витамин Ц аскорбинска киселина која може надражити желудац код деце. Закључак се сам намеће – добро је да деца једу свеже воће и поврће, па ће витамина Ц (али и других витамина и минерала) бити довољно, пре свега у смислу превенције вирусних обољења.

А пробиотици, знамо да су ефикасни код пролива, али зар могу да помогну и код респираторних инфекција?

Да, могу да помогну у ПРЕВЕНЦИЈИ вирусних инфекција дисајних органа!

На први поглед логично питање – како цревни имунитет утиче на имунитет за борбу против вирусних инфекција? Одговор је једноставан и логичан – црева су највећи орган одбрамбеног система човека, јер се у њиховом зиду налази преко 70% укупног броја имуних ћелија организма.

Дакле, јасно је да НЕМА имунолошког процеса у организму који се може изоловати од највећег имунолошког органа нашег тела!

др. Татјана Вукомановић, педијатар

Извор: mojpedijatar